Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Otkriven gen za kroničnu bol

Očekuju se efikasniji lijekovi protiv boli.

Britanski su znanstvenici identificirali gen odgovoran za reguliranje kronične boli, pod nazivom HCN2. Njihovo bi otkriće trebalo pomoći u kreiranju novih, efikasnijih lijekova za oslobađanje od boli.

"Nadamo se da će ti spomenuti lijekovi biti "dizajnirani" tako da blokiraju protein koji proizvodi novootkriveni gen. U tom ćemo slučaju moći liječiti vrstu boli poznatu kao neuropatska bol, koja je povezana s oštećenjem živaca i često se vrlo teško kontrolira danas dostupnim lijekovima", poručuju znanstvenici Sveučilišta Cambridge.Akutna bol se javlja iznenada, a obično je oštra i nagla. Ona često upozorava na neku bolest ili prijetnju tijelu. Može biti blaga i trajati svega nekoliko trenutaka ili pak jaka koja traje tjednima i mjesecima. U većini slučajeva, akutna bol ne traje duže od šest mjeseci i nestaje nakon liječenja uzroka koji je doveo do simptoma. Ako se na vrijeme ne tretira, akutna bol može voditi do kroničnog oblika.

Kronična bol je veliki zdravstveni, ekonomski i socijalni problem. Ona je uporna unatoč činjenici da je ozljeda izliječena i ukazuje na činjenicu da još uvijek postoji aktivnost u živčanom sustavu. Fizičke nuspojave uključuju napete mišiće, ograničenu pokretljivost, manjak energije i promjene apetita. Emocionalne nuspojave obuhvaćaju depresiju, ljutnju, nervozu i strah od ponovnog ozljeđivanja.

Ordinacija.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Po čemu se ISSA 3 sonična četkica razlikuje od drugih električnih četkica za zube?

Savjeti stručnjaka

Presbiopija je dio prirodnog procesa starenja oka, i može se lako popraviti. Tehnički gledano, presbiopija je gubitak mogućnosti da oko mijenja fokus na objekte...

Duh i tijelo

Izašla je Volja, treća knjiga iz serijala ŽIVOT koja na drugačiji način priča o temi o kojoj svi trebamo više pričati. Marina i Nataša,...

Zdravstveni karton

Čaša vode ili soka od jabuke sa žlicom praha mlade zelene pšenice savršen je način da započnete dan.

Advertisement