Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Otkriven gen za kroničnu bol

Očekuju se efikasniji lijekovi protiv boli.

Britanski su znanstvenici identificirali gen odgovoran za reguliranje kronične boli, pod nazivom HCN2. Njihovo bi otkriće trebalo pomoći u kreiranju novih, efikasnijih lijekova za oslobađanje od boli.

"Nadamo se da će ti spomenuti lijekovi biti "dizajnirani" tako da blokiraju protein koji proizvodi novootkriveni gen. U tom ćemo slučaju moći liječiti vrstu boli poznatu kao neuropatska bol, koja je povezana s oštećenjem živaca i često se vrlo teško kontrolira danas dostupnim lijekovima", poručuju znanstvenici Sveučilišta Cambridge.Akutna bol se javlja iznenada, a obično je oštra i nagla. Ona često upozorava na neku bolest ili prijetnju tijelu. Može biti blaga i trajati svega nekoliko trenutaka ili pak jaka koja traje tjednima i mjesecima. U većini slučajeva, akutna bol ne traje duže od šest mjeseci i nestaje nakon liječenja uzroka koji je doveo do simptoma. Ako se na vrijeme ne tretira, akutna bol može voditi do kroničnog oblika.

Kronična bol je veliki zdravstveni, ekonomski i socijalni problem. Ona je uporna unatoč činjenici da je ozljeda izliječena i ukazuje na činjenicu da još uvijek postoji aktivnost u živčanom sustavu. Fizičke nuspojave uključuju napete mišiće, ograničenu pokretljivost, manjak energije i promjene apetita. Emocionalne nuspojave obuhvaćaju depresiju, ljutnju, nervozu i strah od ponovnog ozljeđivanja.

Ordinacija.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Drama Queen

Čarobni štapići i čudesni influenceri ne postoje.

Duh i tijelo

Tijekom cijele godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizira hvalevrijedne javnozdravstvene akcije pa je tako ovog vikenda održana utrka „Zagreb trči – Plavi Leptir“,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.