Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Otkriven uzrok PMS-a

Hormon alopregnanolon je krivac za mjesečnu razdražljivost.

Za žene koje svaki mjesec muče promjene raspoloženja, razdražljivost i nesanica kao posljedice PMS-a, dolazi dobra vijest. Stručnjaci koji se bave istraživanjem uzroka predmenstrualnog sindroma tvrde da bi se on mogao izliječiti.

Istraživanje koje se bavi sindromom koji pogađa i do 8% žena, pokazalo je da je krivac za mjesečne promjene raspoloženja hormon koji se prirodno nalazi u tijelu. Žene pate od fizičkih i emocionalnih simptoma PMS-a ovisno o tome koliko su osjetljive na hormon alopregnanolon. Hormon se oslobađa u tijelu nakon ovulacije i tijekom trudnoće te tijekom promjena koje se događaju za vrijeme menstrualnog ciklusa.Većina žena je najosjetljivija na alopregnanolon neposredno nakon mjesečnice, a manje osjetljiva prije. One obično nemaju posebne simptome PMS-a. Žene koje pate od težih simptoma PMS-a imaju drugačije iskustvo. Izrazito su osjetljive prije menstruacije što znači da imaju manju mogućnost prilagodbe na hormonalne promjene.

Prema tome, žene koje su izrazito osjetljive na alopregnanolon prije menstruacije imaju promjene raspoloženja i jače izražene emocije u danima prije mjesečnice.Istraživanje koje je vodila dr. Erika Timby sa švedskog Sveučilišta Umea, ključno je u razumijevanju PMS-a. Tijekom rada na njezinoj doktorskoj disertaciji, žene su dobivale alopregnanolon u dozama koje su više od normalne količine u krvi do razina normalnih u trudnoći. Zabilježene su reakcije poput sporijeg kretanja oka i povećanog osjećaja umora.

"Ovo je jedna od prvih studija koje ispituju efekt ovog specifičnog metabolita iz žutog tijela jajnika (corpus luteum) kod ljudi. Veća spoznaja o tome što je temeljni uzrok izrazitog PMS-a konačno može odrediti način novih metoda liječenja", rekla je dr. Timby.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog...

Savjeti stručnjaka

Svi koji imaju neke bolesti bi se prije uzimanja CBD ulja TREBALI konzultirati sa svojim liječnikom te tako spriječiti moguće nuspojave.

Budi fit

Trčanje je idealan kardio trening, koji ojačava mišiće i djeluje na poboljšanje općeg fizičkog stanja i psihičkog stanja.

Zdravstveni karton

Očima bilježimo sve slike koje kasnije pretvaramo u uspomene.

Advertisement