Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Otkriven uzrok PMS-a

Hormon alopregnanolon je krivac za mjesečnu razdražljivost.

Za žene koje svaki mjesec muče promjene raspoloženja, razdražljivost i nesanica kao posljedice PMS-a, dolazi dobra vijest. Stručnjaci koji se bave istraživanjem uzroka predmenstrualnog sindroma tvrde da bi se on mogao izliječiti.

Istraživanje koje se bavi sindromom koji pogađa i do 8% žena, pokazalo je da je krivac za mjesečne promjene raspoloženja hormon koji se prirodno nalazi u tijelu. Žene pate od fizičkih i emocionalnih simptoma PMS-a ovisno o tome koliko su osjetljive na hormon alopregnanolon. Hormon se oslobađa u tijelu nakon ovulacije i tijekom trudnoće te tijekom promjena koje se događaju za vrijeme menstrualnog ciklusa.Većina žena je najosjetljivija na alopregnanolon neposredno nakon mjesečnice, a manje osjetljiva prije. One obično nemaju posebne simptome PMS-a. Žene koje pate od težih simptoma PMS-a imaju drugačije iskustvo. Izrazito su osjetljive prije menstruacije što znači da imaju manju mogućnost prilagodbe na hormonalne promjene.

Prema tome, žene koje su izrazito osjetljive na alopregnanolon prije menstruacije imaju promjene raspoloženja i jače izražene emocije u danima prije mjesečnice.Istraživanje koje je vodila dr. Erika Timby sa švedskog Sveučilišta Umea, ključno je u razumijevanju PMS-a. Tijekom rada na njezinoj doktorskoj disertaciji, žene su dobivale alopregnanolon u dozama koje su više od normalne količine u krvi do razina normalnih u trudnoći. Zabilježene su reakcije poput sporijeg kretanja oka i povećanog osjećaja umora.

"Ovo je jedna od prvih studija koje ispituju efekt ovog specifičnog metabolita iz žutog tijela jajnika (corpus luteum) kod ljudi. Veća spoznaja o tome što je temeljni uzrok izrazitog PMS-a konačno može odrediti način novih metoda liječenja", rekla je dr. Timby.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Presbiopija je dio prirodnog procesa starenja oka, i može se lako popraviti. Tehnički gledano, presbiopija je gubitak mogućnosti da oko mijenja fokus na objekte...

Duh i tijelo

Izašla je Volja, treća knjiga iz serijala ŽIVOT koja na drugačiji način priča o temi o kojoj svi trebamo više pričati. Marina i Nataša,...

Zdravstveni karton

Čaša vode ili soka od jabuke sa žlicom praha mlade zelene pšenice savršen je način da započnete dan.

Duh i tijelo

Osnova života je doprinos. Sve što živi doprinosi zajednici. Svaka životinja i svaka biljka doprinosi životu na ovoj planeti.

Advertisement