Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

City Life

Oto Reisinger dobitnik nagrade za životno djelo

Dodjeljene nagrade povodom 63. godišnjice osnutka ULUPUH-a

U povodu šezdeset i treće godišnjice od osnutka ULUPUH-a, pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora dodijeljene su: Velika nagrada ULUPUH-a za životno djelo, Nagrade za najbolji izložbeni i najbolji izdavački projekt u 2013. godini te Nagrada za najboljeg mladog umjetnika.

‘Drago mi je da ispred Gradske skupštine Grada Zagreba mogu čestitati svim dobitnicima nagrada, posebno Oti Reisingeru za životno djelo. Često zaboravljamo vrijednost upravo onoga što nas okružuje gotovo svakodnevno, bilo da je to karikatura, ilustracija, industrijski dizajn, oblikovanje odijevanja, scenografija, kostimografija i slično. Često nismo ni svjesni da gledamo umjetničko djelo. Zato mi je izuzetno drago što Gradska skupština Grada Zagreba surađuje s ULUPUH-om, jedinom strukovnom udrugom likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj u odavanju počasti upravo takvim umjetnicima’, rekao je Darinko Kosor.

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:

Nagrada za životno djelo dodijeli Antonu Otonu Reisingeru

Svima znan kao Oto Reisinger, jedan je od naših najpoznatijih, najpriznatijih i najuvaženijih karikaturista, kojeg nazivaju i ‘ikona karikature’. Tijekom svoje duge i plodne, više od šest desetljeća duge karijere, stvorio je impozantan opus od oko 70 tisuća radova – najvećim dijelom karikatura i karikaturalnih vinjeta, ali i ilustracija, stripova i crteža. I premda su teme njegovih crteža proizišle iz lokalne, zagrebačke sredine, situacije koje ocrtava razumljive su na globalnoj razini.

Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeli izložbi Boro Kovačević – Umjetnost makete, autorskog tima Bachrach&Krištofić i Penezić&Rogina

Izložba je bila posveta dugogodišnjem radu prerano preminulog Borislava Kovačevića (Beška, 1946. – Zagreb, 2011.), doajena maketarstva u Hrvatskoj. Prema intenciji autora likovnog postava Penezić& Rogina, izložba nije trebala imati ‘karakter taksativne retrospektive ili patetičnoga hommagea, već se njome posjetitelju kanilo dočarati vrhunsko umijeće maketarstva u kojemu je Boro Kovačević bio neprikosnoveni eksperimentator i inovator te vrhunski majstor.’ Držeći se načela ‘manje je više’, a u sprezi s dojmljivim učincima multimedijalne prezentacije, posjetitelji su mogli, i bez originalnih artefakata, doživjeti ljepotu ove profesije kao i umijeće koje ona traži od autora. Posebno je dojmljiva bila višeslojna projekcija makete Plivinog pogona za izradu azitromicina na prvom katu galerije koja je projekcijom stvorila dojam da posjetitelji prolaze kroz maketu samu.

Nagrada za najbolji izdavački projekt dodijeli monografiji Drago Turina – scenograf, autorica Branke Hlevnjak, urednica Ivana Bakal, dizajner Mario Aničić

Monografija pripada nizu ULUPUH-ovih izdavačkih projekata kojima se nastoji zabilježiti i zaboravu oteti stvaralaštvo na području primijenjenih umjetnosti koje je nepravedno zanemareno u povijesno-umjetničkoj literaturi. Monografija o Dragi Turini, scenografu koji je obilježio hrvatsku kazališnu, ali velikim dijelom i filmsku scenografiju 2. polovice 20. i početka 21. stoljeća, predstavlja njegov opus kroz odabrana ostvarenja u skicama, maketama i fotografijama, sačuvanim prije svega marom samog autora.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodijeli Stipanu Kujundžiću

Član ULUPUH-ove Sekcije za kiparstvo, rođen je 1982. godine u Imotskom. Školu primijenjenih umjetnosti pohađa u Splitu, a 2001. upisuje Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer kiparstvo. Diplomirao je 2006. godine u klasi prof. Matka Mijića.

Izložbom autorskih glazbala u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH predstavio se 2011. godine, a ove, 2013. godine i u Sloveniji – u ljubljanskoj Atelje galeriji. Oblikovana glazbala rezultat su autorovog višegodišnjeg istraživanja istočnjačke narodne glazbene baštine i gudalačkih instrumenata u kojima objedinjuje svoju ljubav prema glazbi i kiparstvu. ‘Glazba je u mojem životu jednako važna kao i kiparstvo. Oduvijek sam bio okružen glazbom i glazbalima. Od malena sviram na nekoliko instrumenata. Imotske gusle su moja opsesija, pa sam već odavna savladao tehniku građenja tog instrumenta. Isprva su to bile replike izvornog instrumenta, a potom sam se usmjerio prema preoblikovanju s ciljem spajanja kiparskog i glazbenog umijeća’.

Pored dodjele nagrada uručeno je ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge timu koji je radio na uređenju parka Dvorca Jakovlje te na očuvanju i revalorizaciji njegova Međunarodnog parka skulptura – Anastaziji Debelli, Sonji Jurković te Biserki Šavora. Priznanje se također dodijelilo mr. sc. Biserki Juretić, voditeljici Botaničkog vrta Biološkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zbog svesrdne pomoći i suradnje s ULUPUH-ovom Sekcijom za keramiku, porculan i staklo na projektu Dani zelenog Jurja. Počasnim članovima ULUPUH-a ove godine proglašeni su: Darko Fritz, Igor Kordej i Slavka Pavić. Nagrade je uručio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, a godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a uručila je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Zagreb se zaželio glazbe i vesele atmosfere, a želju će ispuniti uvijek dobro raspoložena i publici draga Danijela Martinović.

Gastronomija

Provjereno dobri recepti i šarolik jelovnik, koji počiva na tradicionalnim specijalitetima, čine formulu kojom se vodi Restoran Kaptol na zagrebačkom Svetom Duhu.

Zanimljivosti

U samom centru grada, u rodnoj kući književnika Augusta Šenoe u kojoj se nalazi dobro poznata gastro oaza imena O'brok restoran i bar, nastaje...

Gastronomija

File lososa u lisnatom tijestu, pečeni krakovi hobotnice, domaća srnetina, file orade s kremastim batatom, teleći medaljoni, dimljena pačja prsa s Ceasar umakom od...

Advertisement