Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Ovisnost o brzoj hrani

Zašećerena i masna hrana može izazvati ovisnost sličnu onoj kod uzimanja ilegalnih droga.

Dr. Joe McClernon sa Sveučilišta Duke proučavao je mozak osoba koje su ovisne o drogama poput nikotina. Tvrdi kako kod mnogih ljudi, brza hrana može izazvati sličnu pojavu u mozgu. ˝Reakciju možete vidjeti kada pušač promatra fotografiju osobe koja puši, a slična stvar se dešava kada pretila osoba promatra hranu. Uočavamo aktivaciju u području mozga zaduženom za vizualnu pažnju˝, objašnjava McClernon.

Nova studija istraživača sa Scripps Instituta na Floridi došla je do sličnih rezultata. Centri za užitak u mozgu kod životinja koje su konzumirale kaloričnu i masnu hranu postali su manje osjetljivi tijekom vremena, što je znak razvijanja ovisnosti. Štakori su počeli jesti sve više. Čak su posezali za brzom hranom, unatoč trpljenju elektrošoka kako bi je dobili.

˝Mozak reagira identično ovisniku o kokainu˝, kaže dr. Louis J. Aronne, klinički profesor na medicinskoj školi Weill Cornell. ˝Zanimljiva je činjenica da pretila osoba ima toliko sličnosti kao ovisnik o drogama. Na mnoge načine mogu biti ovisni o brzoj hrani.˝


www.metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Gastronomija

Naime, gotovo dvije godine od otvorenja,  popularni zagrebački sushi street food mijenja ime u SoHo sushi rolls & poké bowls, čime ujedno najavljuje i...

Zanimljivosti

Događaj je posvećen korisnicima Grunteka kao zahvala na podršci i prepoznavanju samog projekta.

Duh i tijelo

Čišćenjem mozga od toksina, i vaše će tijelo živnuti.

Advertisement