Nakon recepta za prilog uz božićno pečenje – crveno zelje, pirjano s jabukom i kestenima, donosimo prijedlog za božićni ručak. Pačje meso odlično se slaže s narančom, a ako ga se prethodno marinira, okus će biti dodatno poboljšan. Marinirajte na sobnoj temperaturi šest sati ili preko noći u hladnjaku.
Sastojci:
Priprema:
Sastojci:
- za 2 osobe – prsa jedne patke
- 3 naranče iz organskog uzgoja
- 2 žlice marmelade od naranče ili 2 žlice meda
- štamprlica prošeka ili nekog drugog desertnog vina
- štamprlica likera od naranče (za djecu ne koristiti alkohol)
- crveni papar (crvene bobice)
-
sol
- malo meda ili šećera
-
maslac
Priprema:
- Pačja prsa podijeliti, osušiti kuhinjskim papirom i zarezati na masnoj strani nožem. Naranče oprati vrućom vodom, tanko oguliti koru gulilicom za krumpire i staviti u posudu. Dodati sok naranči i prošek te malo meda ili šećera. Crvene bobice usitniti u mužaru (avanu) i dodati u marinadu. Meso mora biti potpuno prekriveno ovim umakom. Marinirati preko noći u hladnjaku.
- Zagrijati pećnicu na 200C. Meso izvaditi iz marinade i osušiti kuhinjskim papirom. U tavi peći nekoliko minuta sa svake strane. Prvo peći stranu na kojoj je kožica kako bi malo pustila mast.
- Izvaditi iz tave te staviti u zagrijanu pećnicu s kožicom prema gore. Peći 20-ak minuta uz eventualno polijevanje.
- Na mast dodati marinadu (bez korica), med ili marmeladu od naranče te lagano kuhati na slaboj vatri dok ne postane gusto. U još vrući umak dodati hladni maslac i dobro promiješati. Eventualno dodati likera od naranče ili desertnog vina.
- Pečena prsa narezati na kriške oko 1,5 cm debljine, preliti umakom te poslužiti.
- Poslužiti uz pirjano crveno zelje i krumpir pire ili pak češke knedle ili mlince. Mlince prethodno pofuriti vrućom vodom, ocijediti i uvaljati u masti od pečenja.
In this article:Božić, helena kralj, marina kuharica, naranča, patka, pečenje, recept, ručak
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login