Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Panna cotta – elegantni desert

Osvježavajuća kremasta slastica s umakom od malina.

Panna cottu ili kuhano vrhnje ne bih nikad niti pokušala raditi da nisam nedavno u Mole West na Neusiedlersee pojela najbolju Panna cottu ikad. Da nije bila dio menija za ručak sigurno ovaj desert nikad ne bih naručila jer me Panna cotta do sada nije baš oduševljavala. Moj je recept samo remake originala i oduševilo me što je ispala jednako dobra kao i original, ali valjda se tu ne može puno pogriješiti. Odlično je ispala i druga varijanta, začinjena crnim sezamom s umakom od mandarina.

Kod panna cotte mi se jedna stvar čini jako važnom za spomenuti jer sam probala razne izvedbe koje su bile samo preteške i bezukusne. Potrebno je naime začiniti pravom vanilijom ili dovoljno vanilij šećera – od prave vanilije, s crnim točkicama, a ne nekim instantnim umjetnim rješenjem. Nije loše dodati mlijeko iako se naravno može koristiti i samo slatko vrhnje. Druga stvar koja je važna, a tiče se izvrtanja posudica je niže u receptu.



Potrebno:
Za oko 6-8 porcija, ovisno o veličini posudica
  • 400 ml slatkog vrhnja (vrhnje za kuhanje)
  • 150 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 žlice vanilij šećera
  • 2 žlice šećera u prahu
  • želatina u prahu (može i listovi, pripremiti prema uputstvu)
  • malo naribane korice BIO naranče (na ovu količinu sastojaka oko pola)
Tko želi može i više zasladiti, ali meni se činilo dovoljnim.

Umak:
  • maline oko 400 grama
  • 4 žlice šećera u prahu (ili više ako su maline kisele)
  • par žlica vode
Skuhati i mahune vanilije.



Priprema:
  1. U posudu staviti vrhnje, šećer, i mlijeko. Mahunu vanilije presjeći po dužini i ostrugati sav kavijar odnosno crne sjemenkice te dodati u posudu. Mahunu ne baciti nego narezati na par komada i dodati u posudu te polako zakuhati. Nakon što je zakuhalo, staviti da se ohladi oko pola sata kako bi se što bolje upila aroma vanilije.
  2. Pripremiti želatinu prema uputstvu na pakiranju. Obično se prah pospe po nekoliko žlica vode, soka ili vode i lagano promiješa. Ostaviti da odstoji oko 5 minuta i tada umiješati u kremu i sve zajedno ponovno lagano zakuhati uz stalno miješanje. Na kraju umiješati naribanu koricu naranče i skinuti s vatre.
  3. Ako panna cottu želite poslužiti na tanjuru prvo pripremite posudice u kojima će se hladiti. Neka posudice ne budu previsoke kako istresanje kasnije ne bi bilo preteško.
  4. Pripremljene posudice premazati uljem od suncokreta kako bi gotova, ohlađena panna cotta što bolje skliznula van. Ako ih navlažite vodom površina im možda neće biti tako lijepa kao kad se naulje. Još vruću panna cottu uliti u ove posudice i staviti na barem 3 sata u hladnjak.



Priprema umaka:

Pred samo posluživanje pripremiti umak od malina. Nisam preveliki ljubitelj smrznutog voća, ali ako nema drugoga i to je dobro. Također nisam ljubitelj miješanog šumskog voća jer mi se uvijek čini prekiselo. Uostalom i moja je inspiracija odnosno panna cotta koju sam odlučila kopirati, ona iz restorana Mole West, bila pripremljena samo s malinama.

  1. Odvojiti nekoliko malina za ukrašavanje plus još nekoliko za dokuhavanje, a ostatak staviti u tavicu i zakuhati. Kad se voće raskuhalo propasirati ga kroz sito.
  2. Naravno da se ovo ne mora raditi, ali maline su prepune sitnih koštica i stvar je jednostavno puno ukusnija i ugodnija za jesti ako je propasirana.
  3. Dodati šećer u prahu koji je otopljen u nekoliko žlica vode i ponovno zakuhati. Dodati onih par malina koje su za dokuhavanje i uz lagano miješanje lagano zakuhati kako bi se maline dobro omotale ostatkom umaka, ali ostale cijele.

Posudice s Panna cottom izvaditi iz hladnjaka poslužiti u posudici, preliveno slojem umaka ili na tanjuru, s umakom (ako ste posudice odlučili prethodno nauljiti). Za posluživanje na tanjuru, nožem malo odvojiti rub od čaše i panna cottu istresti na tanjur. Ako ne ide lako, nije loše posudicu vrlo kratko staviti u zdjelicu vruće vode. Na vrh staviti po jednu sirovu malinu te malo umaka. Ostatak umaka uredno podijeliti po tanjurima.



Od voća se može koristiti i višnje, trešnje, marelice, mango i slično voće. U nedostatku voća svježeg ili smrznutog se može uzeti i marmeladu koja nije preslatka, malo ju zagrijati te uredno podijeliti po panna cotti ili oko nje.

Varijanta s crnim sezamom:

Sve isto kao u gornjem receptu samo što se umjesto narančine korice pred kraj kuhanja doda 1-2 žličice paste od crnog sezama (sjemenke popržiti bez masnoće u tavi te samljeti s šećerom ili u muznju/avanu zgnječiti ako se radi o maloj količini koju pripremate). Umjesto malina predlažem na isti način pripremiti mandarine, mango ili marelice (zbog boljeg kontrasta boja, ali i što interesantnijeg okusa).

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja.

Savjeti stručnjaka

Ukusno bobičasto voće ima mnoge zdravstvene dobrobiti.

Gastronomija

Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick...

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.