Čak i nas ljubitelje kuhanja, visoke temperature ususret ljetu tjeraju da što manje vremena provodimo iznad plamenika. Stoga, smišljamo razne recepte kako da sa što manje kuhanja skuhamo obrok koji će zadovoljiti naša gurmanska nepca.
Couscous, odnosno žitna kaša porijeklom s Bliskog istoka odličan je izbor za ljetna jela koja zahtijevaju minimalno kuhanja jer se priprema tako da se samo prelije vrućom ili toplom vodom i čeka nekoliko minuta kako bi nabubrila. Često se koristi kao zamjena za rižu, jer sadrži manje kalorija, a kvalitetan je izvor ugljikohidrata.
Zato vam donosimo recept za vegetarijanske paprike koje su, umjesto rižom i mesom, punjene couscousom i sezonskim povrćem te zapečene u pećnici prekrivene sirom po želji. Ovom laganom i ukusnom obroku neće odoljeti ni zakleti mesojedi.
RECEPT – PAPRIKE PUNJENE COUSCOUSOM
Sastojci:
- nekoliko paprika, za 4 osobe otprilike 8 srednjih paprika (ovisno o obrocima i veličini paprika), mogu biti žuta, crvena i zelena, babura…
- šalica couscousa
- 1 mali crveni luk
- 1 naribana mrkva
- 1 mala limenka kukuruza
- 4 žlice skuhanog slanutka
- 1 naribana manja tikvica
- 4 cherry rajčice
- sol
- papar
- peršin
- sir po želji (gauda, parmezan…)
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Šalicu couscousa prelijte šalicom vruće vode i ostavite tako oko 15 min. Na malo ulja popržite sitno narezan luk dok ne požuti, a zatim mu dodajte naribanu mrkvu pa tikvice i cherry rajčice a zatim kukuruz i slanutak. Posolite i popaprite te kratko dinstajte povrće dok ne pusti svoje sokove, a zatim mu dodajte couscous i sitno nasjeckani peršin.
Dobro pomiješajte na laganoj vatri da se svi okusi sjedine, a zatim smjesom napunite paprike kojima ste odrezali vrh i izvadili koštice. Posudu za quiche ili bilo koji protvan kistom nauljite maslinovim uljem, a potom u njega naslažete paprike s otporom prema gore. Na vrh svake paprike stavite malo naribanog sira i pecite na 200 stupnjeva Celzijusa oko 20 minuta dok se sir ne rastopi i poprimi zlatnu boju. Dobar tek!
You must be logged in to post a comment Login