Napunila sam 34 godine. Prebrzo prolaze, imam osjećaj da se neću niti okrenuti, a 40 će biti tu. Uglavnom, u tu moju čast počastila sam svoje jednom laganom, voćnom parfe torticom od višanja i banana, iznenadila sam se koliko dobro se slažu ta dva voćna okusa.
Potrebno:
(za biskvit)
4 jaja
150g šećera
sol
1 žličica ekstrakta vanilije
125 g brašna
1 žličica praška za pecivo
20 g sitno izmrvljenog čipsa od banane
20 g krokanta od lješnjaka
(za parfe)
12 listića želatine
500 ml soka od višanja
sjemenke jedne mahune vanilije
2 prutića cimeta
korica i sok jedne naranče
150 g kristalnog šećera
1 izmiksana banana
400 g slatkog vrhnja
(za preljev za vlaženje biskvita)
75 g šećera
25 ml vode
korica i sok 2 naranče
1 žlica maraskina
(za dekoraciju)
2 (200g) bijele čokolade
50 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
listovi jedne banane
sok jednog limuna
12 višanja iz kompota
50 g sjeckanih pistacija
Postupak:
1. Pećnicu zagrijte na 180 C. Za to vrijeme odvojite bjelanjca od žumanaca, pa stucite čvrst snijeg s malo soli i šećerom. U tučen snijeg prvo dodajte žumanca i ekstrakt vanilije, pa po smijesi prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve dobro gumenom žlicom izmiješajte. Polovicu biskvitne smjese ulijte u namašćen i papirom obložen kalup za tortu (promjer 26 cm). Pospite polovicom usitnjenog čipsa od banane i krokanta. koru pecite 15-tak minuta. Kad je gotova izvadite ju na rešetku i ohladite. Na isti način ispecite i drugu koru od preostalih sastojaka.
2. Za parfe kremu namočite želatinu u hladnu vodu da omekša. U loncu zagrijavajte sok od višnje u koji ste dodali sjemenke vanilije, štapiće cimeta, koricu i sok od naranče, te šećer. Kad prokuha, maknite cimet, pa u soku otopite ocijeđenu želatinu. Umiješajte smiksanu bananu, a čim se smjesa počne želirati, promiješajte i tučeno slatko vrhnje.
3. Za vlaženje biskvita napravite preljev. Otopite šećer u vodi, da dobijete sirup, pa kad se ohladi umiješajte koricu i sok od naranče te maraskino.
4. Na tacnu za torte, po vašoj želji, stavite prvi biskvit, oko njega stavite oprani okvir kalupa za torte, pa ga nakapajte polovicom soka. Premažite polovicom kreme, zagladite i poklopite drugim listom biskvita. Gornju koru također navlažite i premažite kremom. Ostavite tortu najmanje 4h u hladnjaku.
5. Za ukrašavanje tamnu i bijelu čokoladu natrgajte i zasebno ih otopite na pari. Bijelu čokoladu razmažite lopaticom na papir za pečenje u obliku ovalnih pločica, a zatim ih s pomoću vrećice od masnog papira išarajte tamnom čokoladom. Ostavite ukrase da se stisnu. U međuvremenu stucite slatko vrhnje. Čokoladne ukrase premažite s malo šlaga i zalijepite po rubu torte. Bananu narežite na listove, pa natopite s obje strane u svježe iscijeđenom soku jednog limuna. Listove dekorativno poslažite po sredini torte. Od šlaga slastičarskom vrećicom istisnite po torti 12 ružica, pa u svaku utisnite po jenu procijeđenu višnju. Pospite tortu pistacijama.
Just Good Food
Potrebno:
(za biskvit)
4 jaja
150g šećera
sol
1 žličica ekstrakta vanilije
125 g brašna
1 žličica praška za pecivo
20 g sitno izmrvljenog čipsa od banane
20 g krokanta od lješnjaka
(za parfe)
12 listića želatine
500 ml soka od višanja
sjemenke jedne mahune vanilije
2 prutića cimeta
korica i sok jedne naranče
150 g kristalnog šećera
1 izmiksana banana
400 g slatkog vrhnja
(za preljev za vlaženje biskvita)
75 g šećera
25 ml vode
korica i sok 2 naranče
1 žlica maraskina
(za dekoraciju)
2 (200g) bijele čokolade
50 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
listovi jedne banane
sok jednog limuna
12 višanja iz kompota
50 g sjeckanih pistacija
Postupak:
1. Pećnicu zagrijte na 180 C. Za to vrijeme odvojite bjelanjca od žumanaca, pa stucite čvrst snijeg s malo soli i šećerom. U tučen snijeg prvo dodajte žumanca i ekstrakt vanilije, pa po smijesi prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve dobro gumenom žlicom izmiješajte. Polovicu biskvitne smjese ulijte u namašćen i papirom obložen kalup za tortu (promjer 26 cm). Pospite polovicom usitnjenog čipsa od banane i krokanta. koru pecite 15-tak minuta. Kad je gotova izvadite ju na rešetku i ohladite. Na isti način ispecite i drugu koru od preostalih sastojaka.
2. Za parfe kremu namočite želatinu u hladnu vodu da omekša. U loncu zagrijavajte sok od višnje u koji ste dodali sjemenke vanilije, štapiće cimeta, koricu i sok od naranče, te šećer. Kad prokuha, maknite cimet, pa u soku otopite ocijeđenu želatinu. Umiješajte smiksanu bananu, a čim se smjesa počne želirati, promiješajte i tučeno slatko vrhnje.
3. Za vlaženje biskvita napravite preljev. Otopite šećer u vodi, da dobijete sirup, pa kad se ohladi umiješajte koricu i sok od naranče te maraskino.
4. Na tacnu za torte, po vašoj želji, stavite prvi biskvit, oko njega stavite oprani okvir kalupa za torte, pa ga nakapajte polovicom soka. Premažite polovicom kreme, zagladite i poklopite drugim listom biskvita. Gornju koru također navlažite i premažite kremom. Ostavite tortu najmanje 4h u hladnjaku.
5. Za ukrašavanje tamnu i bijelu čokoladu natrgajte i zasebno ih otopite na pari. Bijelu čokoladu razmažite lopaticom na papir za pečenje u obliku ovalnih pločica, a zatim ih s pomoću vrećice od masnog papira išarajte tamnom čokoladom. Ostavite ukrase da se stisnu. U međuvremenu stucite slatko vrhnje. Čokoladne ukrase premažite s malo šlaga i zalijepite po rubu torte. Bananu narežite na listove, pa natopite s obje strane u svježe iscijeđenom soku jednog limuna. Listove dekorativno poslažite po sredini torte. Od šlaga slastičarskom vrećicom istisnite po torti 12 ružica, pa u svaku utisnite po jenu procijeđenu višnju. Pospite tortu pistacijama.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login