Pečene rajčice sa začinskim biljem

Ovo sočno, crveno, rajsko povrće, dozrelo na suncu, spremno je da ga iskoristimo u salati, kao krepku juhu i na stotine drugih načina, ili kao ja, ispečemo na maslinovom ulju na roštilju. Odličan je prilog pečenom mesu, ali i kao samostalan obrok na fino prepečenom kruhu.

Sastojci:

  • 1 kg duguljastih rajčica
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 10 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (timijan, origano, ružmarin ili bosiljak) ili gotova mješavina suhog začinskog bilja na dalmatinski
  • 1 ciabatta
  • 3-4 režnja češnjaka
  • sol, papar



Postupak:

  1. Rajčice očistite, operite i posušite čistom krpom ili kuhinjskim papirom. Svaku po dužini razrežite i stavite u veću zdjelu. Zasebno izmiješajte ocat, dvije žlice ulja, malo soli, papar i začinsko bilje. Prelijte rajčice pa sve dobro izmiješajte.
  2. Tako pripremljene rajčice poslažite rezanom stranom prema gore na deblju foliju, pa ih pecite na žaru, na laganoj vatri 30-tak minuta.
  3. Ciabattu razrežite, pa svaku polovicu prerežite na manje komade. Češnjak oljuštite, sitno nasjeckajte i izmiješajte s preostalim uljem. Time pokapajte komadiće kruha, posolite ih i popržite na roštilju pa poslužite s aromatičnim, pečenim rajčicama.

Just Good Food