Imajte na umu da sastojci uvijek mogu varirati. Ako nešto ne volite ili nemate – zamijenite nečim drugim.
Popis sastojaka ću ipak zbog lakšeg snalaženja napisati prema određenim stupnjevima kuhanja, a ako će netko raditi sve prema ovom receptu neka izračuna koliko je čega sveukupno potrebno. Sve se tek na kraju dodaje u zdjelu i prelijeva juhom.

Napomena: Čini se puno toga i čini se komplicirano, ali ako pročitate cijeli recept i vizualizirate izradu, vidjet ćete da je lako. I ako želite, koristite samo škampe pa poduplajte količinu ili koristite samo piletinu i udvostručite količinu. I nemojte se zastrašiti ribljim umakom. Nemate li ga – kuhajte bez njega.
Sastojci :
(za 4-6 osoba)

Za pripremiti škampe :

Za pripremiti piletinu :
To su dakle bili sastojci po redu a sad priprema, po redu.

Priprema pojedinih sastojaka :

Spajanje juhe :
Popis sastojaka ću ipak zbog lakšeg snalaženja napisati prema određenim stupnjevima kuhanja, a ako će netko raditi sve prema ovom receptu neka izračuna koliko je čega sveukupno potrebno. Sve se tek na kraju dodaje u zdjelu i prelijeva juhom.
Napomena: Čini se puno toga i čini se komplicirano, ali ako pročitate cijeli recept i vizualizirate izradu, vidjet ćete da je lako. I ako želite, koristite samo škampe pa poduplajte količinu ili koristite samo piletinu i udvostručite količinu. I nemojte se zastrašiti ribljim umakom. Nemate li ga – kuhajte bez njega.
Sastojci :
(za 4-6 osoba)
- rezanci od riže, malo širi, cijeli paketić
- svježi korijander
- thai bosiljak ili bosiljak
- čili narezan na kolutove
- barem 2 glavice luka, popržiti na ulju, staviti na stranu
- češnjaka po želji, na kriške narezati, popržiti i staviti na stranu
- 1-2 jaja po osobi – skuhati tvrdo, prepoloviti po duljini
- svježa salata, narezana na kriške duljine oko 4 cm a širine oko 1 cm
- kikiriki – istucati
- sušeni račići
- piletina barem 1/2 kg, s kostima a po želji i bez
- 1-2 jaja po osobi (za omlet i za kuhanje)
- šala šalotica (ili luk ako nemate)
Za pripremiti škampe :
- 400g repova velikih škampa, sirovih (očišćenih ili neočišćenih koje ćete sami osloboditi oklopa)
- riblji umak (ili hoisin)
- limunova trava
- đumbirov korijen (svjež, istucan ili izgnječen ili nariban)
- sojin umak
- sol (oprezno da ne bude preslano jer je sojin umak obično slan)
- curry prah
- šalotice ili luk
Za pripremiti piletinu :
- 300 g piletine
- riblji umak
- šećer
- čili prah
- 3 mrkve, narezati na tanke kratke kriške
- mahune obične i mahunice plosnate ili ako imate – Thailong beans
- riblji umak
To su dakle bili sastojci po redu a sad priprema, po redu.
Priprema pojedinih sastojaka :
- Pristaviti temeljac s piletinom. Staviti dosta vode ali opet ne previše.
- Piletina : narezati na kockice, baciti na ulje i posuti s fish sauce, dodati šećer, čili prah. Peći miješajući dok ne posmeđi. To je gotovo za par minuta, izvaditi iz tave na tanjurić a umak sačuvati.
- Škampi : Oguljene škampe zarezati na leđima (ili ih prerezati po duljini), baciti na vruće ulje, dodati šalotice ili luk, posuti s fish sauce, dodati limunsku travu (narezanu na kolutove), đumbir (izgnječen ili istucan), sol, curry prah, soja umak. Miješajući peći. I to je gotovo za par minuta, kad posmeđi. Staviti na posebni tanjurić a umak sačuvati.
- Povrće : Luk popržiti u tavi na ulju, dodati mrkve narezane na štapiće, tanko, duljine oko 2-3 cm (koliko stane u usta bez da se mora rezati). Narezati na komadiće duljine oko 3-4 cm: Thailong beans ili obične mahune, mahunice. Pržiti par minuta i onda dodati malo vode te umak od pečene piletine i škampi. Pred kraj dodati i svježi korijander. Povrće ne bi smjelo uvenuti.
- Omlet : jaja istući i baciti na šalotice na vruće ulje. Okrenuti pa ispeći i s druge strane, preklopiti na pola pa na četvrtinu pa kad se ohladi narezati na rezance.
- Temeljac bi sada trebao biti skuhan. Staviti dio na tavu u kojoj se pekla piletina ili škampi, kako bi pokupio sav umak. Poslije prebaciti natrag u lonac, dodati riblji umak, češnjak, sojin umak i još malo kuhati.
- Rižini rezanci : Za kuhanje rižinih rezanci je ponekad dovoljno da ih se prelije vrućom vodom i nakon par minuta ocijedi. Široki rezanci trebaju obično oko 4 minute kuhanja i tada ih se mora ocijediti.
Spajanje juhe :
- U svaku zdjelicu staviti na dno prvo salatu, koliko je prstima možete zahvatiti, preko nje skuhanih rezanaca, isto koliko ih prstima zahvatite. Potom poslagati : par komada pečene piletine, omleta, pečenih škampi, pečenog povrća.
- Preko svega staviti bosiljak (Thai ili obični, moramo ipak malo improvizirati), svježi korijander, narezani čili ako želite, pečeni luk koji smo pripremili na početku, pečeni češnjak. Politi s temeljcem, dodati kuhana jaja na vrh i po želji posuti mljevenim suhim račićima i kikirikijem.
- Đumbir i luk se može vrlo kratko spaliti ispod grill rešetke u pećnici prije nego ih se doda u temeljac, kako bi mu podigli okus. Važno je za vrijeme kuhanja skinuti i sve nečistoće s površine temeljca kako bismo dobili čistu juhu. Sol i riblji umak se dodaju tek pri kraju kuhanja.
- Ako u kineskim trgovinama ili trgovinama začinima ne možete naći riblji umak (a mislim da bi trebali jer ga i kinezi dosta koriste), pokušajte dodati sok od limete, ali i hoisin umak.
In this article:đumbir, helena kralj, jaja, juha, kikiriki, korijander, pho, riblji umak, vijetnam

Click to comment
You must be logged in to post a comment Login