Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Pinca za sladokusce

I vi možete napraviti pincu za Uskrs. Pronašli smo nekoliko recepata ovog kolača.

Uskrsna pogača, pinca ili sirnica, tradicionalan je slatki uskrsni kruh koji se nosi na blagoslov ili poklanja kao znak pažnje i dobrih želja.

U Dubrovniku, Istri i Korčuli ustaljen naziv za pincu je sirnica, u Rijeci pinka, a na području Zadra koristi se naziv pogača. U ostalim kontinentalnim krajevima uobičajen naziv za ovaj uskrsni kruh je pinca. Nekada se pinca pripremala uglavnom u Dalmaciji, a danas gotovo da nema domaćinstva u kojem se na uskrsnom stolu ne nalazi ova tradicionalna poslastica.

Odaberite svoju pincu

Od istog tijesta u Dalmaciji peku i pletenice u koje se stavljaju oslikana jaja, takozvana garitule, što je posebna radost za mališane za koje se pripremaju posebne pletenice, kako bi svatko od njih dobio svoju.

Dajte mašti na volju. Evo od kakvih se sve sastojaka može napraviti pinca, dalmatinska sirnica ili slana uskrsna pogača.

Pinca 1. Pinca 2. Pinca 3.
Sastojci:
40 dkg šećera
20 dkg maslaca
20 dkg kvasca (5 kocki)
četvrt litre mlijeka
vanilin šećer
6 jaja
kora od limuna i naranče (uz to ide i sok od limuna i naranče)
rum (po želji)
cca 1 kg oštrog i mekog brašna
1 prašak za pecivo
Sastojci:
1,5 kg pšeničnog glatkog brašna
narančina i limunova korica
sol
2 vanilin šećera
8 žumanjaka
40 dkg šećera
30 dkg maslaca
10 dkg svježeg kvasca
2-3 žlice rakije (lozovača)
1 jaje
kocka šećera
Sastojci:
1,5 kg brašna glatkog
10 dag svježeg kvasca
30 dag maslaca
40 dag šećera
8 žumanjaka
2 vanilin-šećera
sol
limunova i narančina korica
2-3 žlice alkohola (Maraschino, rakija…)
ružine vode
1 jaje za premazivanje



Dalmatinska sirnica


Sastojci:
1 kg brašna
5 dkg kvasca
25 dkg mladog kravljeg sira
25 dkg šećera
16 dkg maslaca
10 jaja
1/4 litra mlijeka
korica limuna i naranče
žlica ruma
žlica maraskina

Slana Uskrsna pogača

Sastojci:
50 dag bijelog brašna
60 dag blitve
30 dag svježeg kravljeg sira
1 čaša svježeg vrhnja
6 dag maslaca
6 jaja
1 grančica svježeg mažurana
maslinovo ulje
6 dag naribanog parmezana
sol, papar



Bez obzira za kakve se dodatne sastojke odlučili, izrada temeljnog recepta je ista.

Uključite pećnicu na 150 stupnjeva. Dok se zagrijava kvasac otopite u mlakom mlijeku, dodajte malo soli, brašna i šećera (žličicu). Pustite da se kvasac diže i za to vrijeme izmiksajte jaja, maslac, šećer, mlijeko i vanilin šećer pa dodajte prašak za pecivo i malo brašna da dobijete gustu masu. Kada se kvasac koji se otapao u mlijeku digne, umiješate ga u masu te ju potom oblikujete rukama stvarajući kompaktno tijesto. Pripazite da ne bude tvrdo. Što se tijesto više mijesi to će biti bolje. Na kraju oblikujte kuglu koju na vrhu zarežite nožem i oblikujte križić, premažite bjelanjkom od jaja i pospite šećerom te stavite u pećnicu. U međuvremenu se pećnica zasigurno zagrijala. Stavite peći pincu na 150 stupnjeva i pecite dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Za izradu i pečenje pince trebat će vam ukupno oko dva sata.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Pojedine biljke upijaju štetne tvari i prirodno ovlažuju osušeni zrak ugrijan centralnim grijanjem.

Gastronomija

Mediteranska prehrana jedna je od najpopularnijih, a mogli bismo reći i da je više od same prehrane.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Gastronomija

To će nam otkriti Nacionalno istraživanje prehrambenih navika na koje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) poziva građane da se uključe!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.