Uskrsna pogača, pinca ili sirnica, tradicionalan je slatki uskrsni kruh koji se nosi na blagoslov ili poklanja kao znak pažnje i dobrih želja.
U Dubrovniku, Istri i Korčuli ustaljen naziv za pincu je sirnica, u Rijeci pinka, a na području Zadra koristi se naziv pogača. U ostalim kontinentalnim krajevima uobičajen naziv za ovaj uskrsni kruh je pinca. Nekada se pinca pripremala uglavnom u Dalmaciji, a danas gotovo da nema domaćinstva u kojem se na uskrsnom stolu ne nalazi ova tradicionalna poslastica.
Odaberite svoju pincu
Od istog tijesta u Dalmaciji peku i pletenice u koje se stavljaju oslikana jaja, takozvana garitule, što je posebna radost za mališane za koje se pripremaju posebne pletenice, kako bi svatko od njih dobio svoju.
Dajte mašti na volju. Evo od kakvih se sve sastojaka može napraviti pinca, dalmatinska sirnica ili slana uskrsna pogača.
Dalmatinska sirnica
Sastojci:
1 kg brašna
5 dkg kvasca
25 dkg mladog kravljeg sira
25 dkg šećera
16 dkg maslaca
10 jaja
1/4 litra mlijeka
korica limuna i naranče
žlica ruma
žlica maraskina
Slana Uskrsna pogača
Sastojci:
50 dag bijelog brašna
60 dag blitve
30 dag svježeg kravljeg sira
1 čaša svježeg vrhnja
6 dag maslaca
6 jaja
1 grančica svježeg mažurana
maslinovo ulje
6 dag naribanog parmezana
sol, papar
Bez obzira za kakve se dodatne sastojke odlučili, izrada temeljnog recepta je ista.
Uključite pećnicu na 150 stupnjeva. Dok se zagrijava kvasac otopite u mlakom mlijeku, dodajte malo soli, brašna i šećera (žličicu). Pustite da se kvasac diže i za to vrijeme izmiksajte jaja, maslac, šećer, mlijeko i vanilin šećer pa dodajte prašak za pecivo i malo brašna da dobijete gustu masu. Kada se kvasac koji se otapao u mlijeku digne, umiješate ga u masu te ju potom oblikujete rukama stvarajući kompaktno tijesto. Pripazite da ne bude tvrdo. Što se tijesto više mijesi to će biti bolje. Na kraju oblikujte kuglu koju na vrhu zarežite nožem i oblikujte križić, premažite bjelanjkom od jaja i pospite šećerom te stavite u pećnicu. U međuvremenu se pećnica zasigurno zagrijala. Stavite peći pincu na 150 stupnjeva i pecite dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Za izradu i pečenje pince trebat će vam ukupno oko dva sata.
U Dubrovniku, Istri i Korčuli ustaljen naziv za pincu je sirnica, u Rijeci pinka, a na području Zadra koristi se naziv pogača. U ostalim kontinentalnim krajevima uobičajen naziv za ovaj uskrsni kruh je pinca. Nekada se pinca pripremala uglavnom u Dalmaciji, a danas gotovo da nema domaćinstva u kojem se na uskrsnom stolu ne nalazi ova tradicionalna poslastica.
Odaberite svoju pincu
Od istog tijesta u Dalmaciji peku i pletenice u koje se stavljaju oslikana jaja, takozvana garitule, što je posebna radost za mališane za koje se pripremaju posebne pletenice, kako bi svatko od njih dobio svoju.
Dajte mašti na volju. Evo od kakvih se sve sastojaka može napraviti pinca, dalmatinska sirnica ili slana uskrsna pogača.
Pinca 1. | Pinca 2. | Pinca 3. |
Sastojci: 40 dkg šećera 20 dkg maslaca 20 dkg kvasca (5 kocki) četvrt litre mlijeka vanilin šećer 6 jaja kora od limuna i naranče (uz to ide i sok od limuna i naranče) rum (po želji) cca 1 kg oštrog i mekog brašna 1 prašak za pecivo |
Sastojci: 1,5 kg pšeničnog glatkog brašna narančina i limunova korica sol 2 vanilin šećera 8 žumanjaka 40 dkg šećera 30 dkg maslaca 10 dkg svježeg kvasca 2-3 žlice rakije (lozovača) 1 jaje kocka šećera |
Sastojci: 1,5 kg brašna glatkog 10 dag svježeg kvasca 30 dag maslaca 40 dag šećera 8 žumanjaka 2 vanilin-šećera sol limunova i narančina korica 2-3 žlice alkohola (Maraschino, rakija…) ružine vode 1 jaje za premazivanje |

Sastojci:
1 kg brašna
5 dkg kvasca
25 dkg mladog kravljeg sira
25 dkg šećera
16 dkg maslaca
10 jaja
1/4 litra mlijeka
korica limuna i naranče
žlica ruma
žlica maraskina

Sastojci:
50 dag bijelog brašna
60 dag blitve
30 dag svježeg kravljeg sira
1 čaša svježeg vrhnja
6 dag maslaca
6 jaja
1 grančica svježeg mažurana
maslinovo ulje
6 dag naribanog parmezana
sol, papar
Bez obzira za kakve se dodatne sastojke odlučili, izrada temeljnog recepta je ista.
Uključite pećnicu na 150 stupnjeva. Dok se zagrijava kvasac otopite u mlakom mlijeku, dodajte malo soli, brašna i šećera (žličicu). Pustite da se kvasac diže i za to vrijeme izmiksajte jaja, maslac, šećer, mlijeko i vanilin šećer pa dodajte prašak za pecivo i malo brašna da dobijete gustu masu. Kada se kvasac koji se otapao u mlijeku digne, umiješate ga u masu te ju potom oblikujete rukama stvarajući kompaktno tijesto. Pripazite da ne bude tvrdo. Što se tijesto više mijesi to će biti bolje. Na kraju oblikujte kuglu koju na vrhu zarežite nožem i oblikujte križić, premažite bjelanjkom od jaja i pospite šećerom te stavite u pećnicu. U međuvremenu se pećnica zasigurno zagrijala. Stavite peći pincu na 150 stupnjeva i pecite dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Za izradu i pečenje pince trebat će vam ukupno oko dva sata.
You must be logged in to post a comment Login