Ovo nije samo obična pita, ovo je savršena pita za koju bi ja rekla da je mi je najljepša od svih pita koje sam ikad vidjela i sigurna sam da svojim izgledom bez imalo srama može uljepšati bilo koji običan ili svečaniji stol.
Potrebno:
za tijesto:
Postupak:
1. Za tijesto brašno pomiješajte sa šećerom i malo soli, u sredini napravite jamicu, pa po rubovima nožem nasjeckajte kockice hladnog maslaca. U sredinu ulijte jaje razmućeno s vodom, a zatim sve dobro rukama izmiješajte tako da tijesto postane mrvičasto, te ga dobro izmijesite, zamijesite tijesto i oblikujte ga u kuglu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.
2. Limun dobro operite u vrućoj vodi, obrišite i narežite na kriške. Stavite ga u lonac s vinom, cimetom i 100 g šećera, pa sve kuhajte dok se malo ne zgusne. Tada maknite cimet i kriške limuna. Kruške ogulite, pa im s donje strane nožem izdubite sredinu s košticama. Stavite voće u vino, prelijte tekućinom i pustite da polako kuha 25 minuta u poklopljenom loncu. Kuhane kruške izvadite, dobro ocijedite, ohladite i prerežite popola.
3. Pećnicu zagrijte na 180 C. Ohlađeno tijesto razvaljajte, pa njime obložite kalup za pitu (promjera 26 cm). Izmiješajte svježi sir i slatko vrhnje, pa mu primiješajte jaja izmiksana s preostalih 150 gr. šećera i malo naribane limunove korice. Kremu izlijte preko tijesta, po njoj posložite kruške sa zaobljenom stranom prema gore. Pitu pecite 45-50 minuta, po potrebi ju prekrijte aluminijskom folijom. Pečenu pitu izvadite iz pećnice i ohladite u kalupu. Prije samog posluživanja pospite je šećerom u prahu.
Just Good Food
Potrebno:
za tijesto:
- 300 g brašna za prhka tijesta
- 100 g šećera
- malo soli
- 150 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 3-4 žlice vode
- 1 limun
- 1/2 l kvalitetnog crnog vina
- 1 štapić cimeta
- 250 g šećera
- 5 krušaka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 400 g poluposnog svježeg sira
- 4 jaja
- naribana limunova korica
Postupak:
1. Za tijesto brašno pomiješajte sa šećerom i malo soli, u sredini napravite jamicu, pa po rubovima nožem nasjeckajte kockice hladnog maslaca. U sredinu ulijte jaje razmućeno s vodom, a zatim sve dobro rukama izmiješajte tako da tijesto postane mrvičasto, te ga dobro izmijesite, zamijesite tijesto i oblikujte ga u kuglu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.
2. Limun dobro operite u vrućoj vodi, obrišite i narežite na kriške. Stavite ga u lonac s vinom, cimetom i 100 g šećera, pa sve kuhajte dok se malo ne zgusne. Tada maknite cimet i kriške limuna. Kruške ogulite, pa im s donje strane nožem izdubite sredinu s košticama. Stavite voće u vino, prelijte tekućinom i pustite da polako kuha 25 minuta u poklopljenom loncu. Kuhane kruške izvadite, dobro ocijedite, ohladite i prerežite popola.
3. Pećnicu zagrijte na 180 C. Ohlađeno tijesto razvaljajte, pa njime obložite kalup za pitu (promjera 26 cm). Izmiješajte svježi sir i slatko vrhnje, pa mu primiješajte jaja izmiksana s preostalih 150 gr. šećera i malo naribane limunove korice. Kremu izlijte preko tijesta, po njoj posložite kruške sa zaobljenom stranom prema gore. Pitu pecite 45-50 minuta, po potrebi ju prekrijte aluminijskom folijom. Pečenu pitu izvadite iz pećnice i ohladite u kalupu. Prije samog posluživanja pospite je šećerom u prahu.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login