Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Pita od krušaka i crnog vina

Isprobajte ovu možda neobičnu kulinarsku kombinaciju.

Ovo nije samo obična pita, ovo je savršena pita za koju bi ja rekla da je mi je najljepša od svih pita koje sam ikad vidjela i sigurna sam da svojim izgledom bez imalo srama može uljepšati bilo koji običan ili svečaniji stol.



Potrebno:

za tijesto:
  • 300 g brašna za prhka tijesta
  • 100 g šećera
  • malo soli
  • 150 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 3-4 žlice vode
za nadjev:
  • 1 limun
  • 1/2 l kvalitetnog crnog vina
  • 1 štapić cimeta
  • 250 g šećera
  • 5 krušaka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 400 g poluposnog svježeg sira
  • 4 jaja
  • naribana limunova korica


Postupak:

1.
Za tijesto brašno pomiješajte sa šećerom i malo soli, u sredini napravite jamicu, pa po rubovima nožem nasjeckajte kockice hladnog maslaca. U sredinu ulijte jaje razmućeno s vodom, a zatim sve dobro rukama izmiješajte tako da tijesto postane mrvičasto, te ga dobro izmijesite, zamijesite tijesto i oblikujte ga u kuglu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.

2. Limun dobro operite u vrućoj vodi, obrišite i narežite na kriške. Stavite ga u lonac s vinom, cimetom i 100 g šećera, pa sve kuhajte dok se malo ne zgusne. Tada maknite cimet i kriške limuna. Kruške ogulite, pa im s donje strane nožem izdubite sredinu s košticama. Stavite voće u vino, prelijte tekućinom i pustite da polako kuha 25 minuta u poklopljenom loncu. Kuhane kruške izvadite, dobro ocijedite, ohladite i prerežite popola.

3. Pećnicu zagrijte na 180 C. Ohlađeno tijesto razvaljajte, pa njime obložite kalup za pitu (promjera 26 cm). Izmiješajte svježi sir i slatko vrhnje, pa mu primiješajte jaja izmiksana s preostalih 150 gr. šećera i malo naribane limunove korice. Kremu izlijte preko tijesta, po njoj posložite kruške sa zaobljenom stranom prema gore. Pitu pecite 45-50 minuta, po potrebi ju prekrijte aluminijskom folijom. Pečenu pitu izvadite iz pećnice i ohladite u kalupu. Prije samog posluživanja pospite je šećerom u prahu.

Just Good Food



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.