Uskršnji stol još će danas krasiti sve blagdanske delicije među kojima se u mnogim domovima našla i pletenica s jajem. Posebno popularan u Istri i Primorju, ovaj kolač i običaj njegova darivanja proširen je po cijeloj Hrvatskoj.
Radi se u obliku pletenice ili spletenog vijenca kako bi simbolizirao Kristov vijenac od trnja, a u njega se umetne pisanica. Uskršnje pletenice tradicionalan su poklon diljem Hrvatske. Obično ih se darivalo djeci. Domaćice bi pletenicu poklanjale djevojčicama, a vijenac dječacima.
U Istri i Primorju pletenicu s upletenim jajetom, zvanu jajarica, koluba ili šišerica unuci bi dobivali na poklon od svojih baka i djedova , dok bi u Dubrovniku mlada djevojka na Uskrs poklanjala ovaj kolač svojoj budućoj svekrvi, a svom bi zaručniku darovala pisanicu.
Sve u svemu ovaj je ukusan kolač od davnina bio tradicionalan poklon i prekrasan ukras na uskršnjem stolu.
USKRŠNJA PLETENICA
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Kako bi se kvasac 'digao', dodajte mu žličicu šećera i malo toplog mlijeka, dobro promiješajte i pustite neka se diže oko 5 minuta.
U veliku zdjelu stavite brašno kojemu dodajte sol, šećer, limunovu koricu, dignuti kvasac, jaja i preostalo mlijeko. Dobro izmijesite i ostavite tijesto pokriveno na toplom kako bi se udvostručilo.
Nakon toga tijesto ponovno zamijesite i podijelite na 3 ili 4 dijela, ovisno od koliko dijelova želite isplesti pletenicu.
Ispletite pletenicu na koju rasporedite obojene pisanic te je premažite razmućenim jajetom.
Pletenicu možete saviti u različite oblike. Može biti duguljasta, okrugla ili u obliku srca. Pripremljenu pletenicu pustite da se diže oko 15 minuta, a zatim je pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Radi se u obliku pletenice ili spletenog vijenca kako bi simbolizirao Kristov vijenac od trnja, a u njega se umetne pisanica. Uskršnje pletenice tradicionalan su poklon diljem Hrvatske. Obično ih se darivalo djeci. Domaćice bi pletenicu poklanjale djevojčicama, a vijenac dječacima.
U Istri i Primorju pletenicu s upletenim jajetom, zvanu jajarica, koluba ili šišerica unuci bi dobivali na poklon od svojih baka i djedova , dok bi u Dubrovniku mlada djevojka na Uskrs poklanjala ovaj kolač svojoj budućoj svekrvi, a svom bi zaručniku darovala pisanicu.
Sve u svemu ovaj je ukusan kolač od davnina bio tradicionalan poklon i prekrasan ukras na uskršnjem stolu.
USKRŠNJA PLETENICA
SASTOJCI:
- 20 g svježeg kvasca
- 80 g šećera
- 250 ml mlijeka
- 600 g glatkog brašna
- žličica soli
- 2 žličice naribane korice limuna
- 2 jaja
PRIPREMA:
Kako bi se kvasac 'digao', dodajte mu žličicu šećera i malo toplog mlijeka, dobro promiješajte i pustite neka se diže oko 5 minuta.
U veliku zdjelu stavite brašno kojemu dodajte sol, šećer, limunovu koricu, dignuti kvasac, jaja i preostalo mlijeko. Dobro izmijesite i ostavite tijesto pokriveno na toplom kako bi se udvostručilo.
Nakon toga tijesto ponovno zamijesite i podijelite na 3 ili 4 dijela, ovisno od koliko dijelova želite isplesti pletenicu.
Ispletite pletenicu na koju rasporedite obojene pisanic te je premažite razmućenim jajetom.
Pletenicu možete saviti u različite oblike. Može biti duguljasta, okrugla ili u obliku srca. Pripremljenu pletenicu pustite da se diže oko 15 minuta, a zatim je pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
You must be logged in to post a comment Login