Plivanje produžuje život

Osim što je zabavno, plivanje pruža mnoštvo mentalnih i fizičkih prednosti. Iako mu se najviše vesele djeca, ta zdrava aktivnost vrlo je važna i za odrasle osobe. Jer su upravo odrasli koji plivaju zdraviji i sretniji nego ljudi koji žive sjedilačkim načinom života.

Rekreativno plivanje donosi pozitivan osjećaj

Zabava u vodi smanjuje stres, dok plivanje s drugima u javnom bazenu potiče duh zajedništva i nudi priliku za upoznavanje novih prijatelja. Provodeći pak slobodno vrijeme na bazenu ili na plaži s prijateljima i obitelji doprinosimo opuštenosti, a potom i boljem mentalnom zdravlju kroz socijalnu interakciju i intimnost.

Kod osoba s invaliditetom ili teškoćama u razvoju povezanim s moždanim udarom, cerebralne paralize i drugih bolesti plivanje je od posebnog značaja. Uz savjete fizioterapeuta mogu se prilagoditi tehnike plivanja ili vježbe u vodi, a najviše se savjetuje za jačanje mišića.

vjencanje pod morem_lid

Nikad niste stari za plivanje

Plivanje je također, važno i za kralježnicu, zglobove i mišiće te povećava kardiovaskularne funkcionalne sposobnosti, a ono što je najvažnije prikladno je za svaku dob.

Zanimljiv je i podatak da plivači imaju niže stope smrtnosti od trkača, šetača i onih sa sjedilačkim načinom života. A danas se većina populacije sve manje kreće!

Ako niste sigurni koji rekreativni sport bi odbrali, plivanje je uvijek ispravan odabir.

Tekst je napisala: Suzana Jovanović, IM&C agencija