Jedan od najstarijih afrodizijaka, šparoga, nekoć je bila delicija koja se mogla naći samo na stolovima bogataša. Danas je dostupna svima, a mnogi je uživaju brati u prirodi jer često raste na nepristupačnim predjelima, šikarama, pa je njezina berba pravi izazov.
Obožavaju je svi koji drže do zdrave prehrane ili se bore protiv viška kilograma. Jedna šparoga sadrži samo 4 kalorije, pa je idealna namirnica za smanjivanje rizika od dijabetesa tipa 2. Odličan je dijuretik i antioksidans, a bogatstvo vlakana koje sadrži pomaže kod probavnih problema. Isto tako, zbog bogatstva folne kiseline šparoge su odlična hrana za trudnice.
Proljeće je njihova sezona, a postoje dvije osnovne sorte – zelene i bijele. Divlje šparoge tanje su od uzgojenih, a na Mediteranu su jedna od najstarijih samoniklih biljaka, poznata već više od 2000 godina.
Iako se idealno sljubljuje s brojnim namirnicama, u kombinaciji s jajima šparoge su brojnima najdraže.
Recept – tart sa šparogama i parmezanom
Sastojci:
- 2 šalice brašna
- 150g maslaca
- 4 jaja
- 2 stručka šparoga
- 4 kriške pancete
- 300ml kiselog vrhnja
- 1 žličica dijon senfa
- 50g ribanog parmezana
- sol, papar
Priprema:
Zamijesite maslac koji ste ostavili pola sata na sobnoj temperaturi, s brašnom, jajetom s jednom žlicom vrhnja te dodajte malo soli. Kada ste zamijesili prhko tijesto, ostavite ga u hladnjaku na pola sata, a za to vrijeme možete pripremiti punjenje za tart.
Pancetu narežite na komadiće i popržite ih na tavi, a šparogama uklonite donje tvrđe dijelove. Umutite tri jaja, vrhnje, sol, papar, senf i pola parmezana, pa smjesi dodajte hrskave komadiće pancete, ali bez masnoće koju je pri prženju ispustila.
Prhko tijesto izvadite iz hladnjaka, izvaljajte i stavite u kalup, a zatim ga vilicom par puta izbodite. Stavite ga peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Nakon 10 minuta izvadite ga i na njega stavite punjenje koje ste pripremili pa na njega poslažite šparoge te sve posipajte ostatkom parmezana.
Pecite u pećnici oko 25 minuta. Prije posluživanja pustite neka tart odstoji barem 10 minuta. Dobar tek!
You must be logged in to post a comment Login