Pokladnice – nezaboravan okus maškara

Fašnički dani nas podsjećaju na slatki miris i okus pokladnica ili krafni. Slatki kolač od dizanog tijesta okruglog oblika i sa svijetlim prstenom koji ga okružuje, prži se na ulju (nekad je to bila svinjska mast). Najčešće je punjen nadjevom od marmelade ili pekmeza, a posipava se šećerom u prahu. Postoje mnoge varijante uštipaka koji se pune kremom od vanilije, voćnim džemom ili čokoladom.

Pokladnice su dobile naziv po pokladama, riječi koja dolazi od starohrvatskog glagola “klasti” = prerušavati se. U narodu je uobičajen naziv krafna koji se na našim prostorima zadržao nakon raspada Austro-Ugarske.

Ove slastice u današnjem obliku vuku podrijetlo iz Srednje Europe, vjerojatno iz Njemačke. Germanisti kažu da se krafna označava s tri različite njemačke riječi, ne računajući dijalektalne varijante – Berliner, Krapfen i Pfannkuchen. No, u južnoj Njemačkoj Pfannkuchen je palačinka, u Berlinu ista riječ označava krafnu, dok je krafna u Hamburgu – Berliner.

Preko Nizozemske krafna dolazi i u Ameriku gdje doughnut postaje nacionalni simbol. Varijanta s rupom u sredini zaštitni je znak policije, što se posebno vidi u američkim filmovima i serijama.

Postoji i legenda da je jedna nesretno zaljubljena kuharica tijesto pripremljeno za pečenje umjesto u pećnicu zabunom bacila u vruću masnoću i na taj način slučajno otkrila krafne. Bečani tvrde da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, koja je krajem 17. stoljeća u svojoj pekarnici proizvodila u cijelom Beču poznate Cillikugeln, koje je u pokladno vrijeme punila kuhanim voćem.

Iako stručnjaci tvrde da ova vrsta slastice potječe iz Njemačke, moguće je da je u isto vrijeme nastala na više mjesta. Fanjci ili poderane gaće nastale su na sličan način. Naime, kad se mijesio kruh, na brzinu se bacio komad tijesta u vruće ulje i tako su nastale te slične slastice. U Europi krafne, uštipci ili fritule jele su se i jedu se za vrijeme poklada i karnevala. Rade se relativno jednostavno, mogu se pripremiti u većim količinama, nisu posebno skupe, a svi ih vole jesti.

View this post on Instagram

Sourdough krafne! Sve vrvi krafnama pa moram i ja dati svoj doprinos. 😜 Meni su ovo najbolje krafne ikad, skoro ko one koje sam jela u Londonu u @breadaheadbakery 😍 Recept je kombinacija točno tih krafni i krafni iz Kvasomanija kuharice @sourdough_mania Radila sam ih dva puta kako bih sa sigurnošću mogla podijeliti ovaj izazovan recept s vama. Ima posla s njima, ali vjerujte mi, sav trud se isplati! Vrlo detaljan recept se nalazi na blogu. Planirate li raditi ove krafne, recept svakako prije cijelog pročitajte pa se javite ukoliko imate nekih nedoumica. Samo pitajte! ❤️ . . . . . #sourdough #sourdoughdoughnuts #krafne #pokladnice #bamboloni #cremepatisserie #pastrycream #breadahead #kvasomanija #sourdoughmania #maškare #maskare #carnevale #carnival

A post shared by Janja Benic (@janjolinka) on

Donosimo vam recept za najomiljeniju karnevalsku slasticu. Nada Duhović, autorica bloga Just Good Food, pripremila je krafne punjene marmeladom od brusnica, a vi ih možete puniti po želji, čokoladom, vanilijom ili sirom.

Potrebno:

  • 500 g mekog brašna
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • sol
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 10 ml ruma
  • 100 g omekšanog maslaca
  • 100 g marmelade po želji (brusnica)
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak:

  1. Svježi kvasac izmrvite u manju posudu, pospite ga šećerom i prelijte toplim mlijekom, pustite na toplom da se digne i da se stvori pjenica.
  2. U veću zdjelu prosijte brašno, u sredini napravite udubljenje, stavite dignut kvasac, malo soli, jaja, šećer, maslac na manje kockice, rum i naribajte limunovu koricu. Sve dobro kuhačom izmiješajte da se sastojci povežu, pa mikserom (spiralnim nastavcima) sve dobro izmiksajte dok se ne počnu stvarati mjehurići.
  3. Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite dizati na toplom mjestu, po prilici 1 h.
  4. Dignuto tijesto premjestite na radnu plohu te ga razvaljajte na debljinu od 7-8 mm. Okruglim kalupom za krafne napravite krugove, polovicu krugova nadjenite žličicom marmelade, rubove im lagano navlažite bjelanjkom ili vodom, a ostalom polovicom krugova preklopite nadjevene krugove. Pokrijte sve skupa kuhinjskom krpom i ostavite stajati još 1/2 h.
  5. Krafne pecite u dubokom i dobro zagrijanom ulju i to tako da ih stavljate gornjom stranom prema dolje i pečete poklopljene oko 2 minute, zatim ih okrenite i pecite s druge strane, bez poklapanja još oko 2 minute. Gotove krafne izvadite u posudu s kuhinjskim papirom da im upije višak masnoće i tople pospite šećerom u prahu.