Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
pokret za radost
pokret za radost

Brinimo jedna o drugoj

Pokret za radost – Hrvati iznenadili rezultatima

U suradnji sa stručnjacima osmišljene su vježbe koje građani mogu prakticirati u uredu ili kod kuće

U okviru projekta Pokret za radost provedeno je istaživanje o sportsko-rekreacijskim navikama Hrvata, koje pokazuje da je za 62 % Hrvata hodanje najomiljenija aktivnosti te da 52 % Hrvata prakticira neku aktivnosti više puta tjedno (tri ili više puta). Zdravlje i povoljni učinci na zdravlje (45 %), osobno zadovoljstvo te dobar osjećaj nakon aktivnosti (28 %) glavni su razlozi bavljenja sportsko-rekreacijskim aktivnostima. Hodanje je najpopularnija aktivnost, vožnja biciklom i biciklizam drugi su po popularnosti, a petina aktivnih građana bavi se trčanjem. Stoga ne čudi činjenica da je više od 80 % rekreativaca aktivno u parkovima, na livadama, nasipima i ulicama.

Je li nedostatak vremena glavni uzrok nekretanja?

Nedostatak vremena glavni je razlog neredovitoga bavljenja sportom. Naime, jednomu dijelu građana posao i druge obveze ne ostavljaju dovoljno vremena za kretanje, a dodatne su prepreke zdravstvene poteškoće, ali i lijenost te nedostatak volje.

Građani su svjesni važnosti bavljenja sportom ili kojom drugom aktivnošću. Tek 5 % građana rekreaciju ne smatra osobito važnom, no gotovo su svi svjesni povoljnih učinaka koje rekreacija ima na zdravlje. Većina ispitanika smatra da bi se sportom i rekreacijom trebale baviti sve osobe neovisno o dobi i drugim parametrima, ali petina ih smatra da područje u kojemu žive ne nudi mogućnosti za rekreaciju. Za trećinu građana rekreacija zahtijeva mnogo slobodnoga vremena, a petina smatra da je bavljenje rekreacijom skupo te da je za smanjenje tjelesne mase lakše biti na dijeti nego se baviti sportom.

Pokret za radost treću godinu zaredom uspješno aktivira građane

Cilj je projekta Pokret za radost, koji organizira Coca-Cola u Hrvatskoj u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, promicanje aktivnih životnih stilova i važnosti redovitoga kretanja te poticanje građana na vježbanje i rekreaciju na otvorenome.

U okviru ovogodišnjega programa, osim predstavljenoga istraživanja, nalaze se brojne sportske aktivnosti i događanja kojima se građani potiču na redovito kretanje. U suradnji sa stručnjacima s Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osmišljene su vježbe koje građani mogu prakticirati u uredu ili kod kuće. Usto, na brojnim će sportskim događanjima biti organizirano mjerenje tjelesne spreme na širokome uzorku osoba različite dobi, spola i navika povezanih s kretanjem kako bi se dobila što vjernija slika općega stanja u stanovništvu te u skladu s dobivenim rezultatima dale preporuke za daljnji oblik kretanja i tjelovježbu. Na kampusu Kineziološkog fakulteta 19. rujna bit će organizirano jednodnevno zabavno sportsko-edukacijsko događanje s besplatnim sadržajima namijenjenima građanima i usmjerenima poticanju kretanja i rekreacije na otvorenome, kao što su radionice za tjelovježbu i ples, prezentacije različitih sportova i programa vježbanja te mjerenje tjelesne spreme.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Sjedite više od pola dana, i na poslu i doma. Nemate vremena za rekreaciju pa vaš organizam zbog toga pati: tromi ste, blijedi i...

Budi fit

Zamislite i hodanjem gubite kilograme! Umjesto kave, prijateljicu pod ruku i đir po gradu!

Duh i tijelo

Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao...

Budi fit

Osobe koje svaki dan prakticiraju žustro hodanje u trajanju od barem 30 minuta imaju manji indeks tjelesne mase - i uži struk.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.