Pržene, punjene, dinstane, ispod peke ili u pećnici – od raznih načina pripreme liganja mnogima su najdraže one svježe, jadranske na gradele. No, često nismo u prilici nabaviti pravu jadransku lignju pa se moramo zadovoljiti i s onim sleđenima iz nekih dalekih krajeva koje možemo kupiti u obližnjem supermarketu.
Takve male lignje ili lignjune često ćemo zakamuflirati začinima, češnjakom i peršinom, jer su bezukusnije i gumenije od onih koje možemo naći u našem čistom moru. Tražeći nove zanimljive pripreme ove uobičajene namirnice u našim krajevima, naišli smo na izvrstan recept od simpatičnog britanskog kuhara Jamieja Olivera.
Polpete od liganja a la Jamie Oliver
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja (u originalnom receptu (o.r.) ide sezamovo ulje)
- nekoliko grančica peršina (u o.r. ide pola svežnja korijandera)
- 225 g odleđenih i očišćenih liganja
- 1 žlica slatkog umaka od čilija
- pola manjeg režnja češnjaka (u originalnom receptu idu dvije manje kriške đumbira)
- sol, papar po želji
Priprema:
U multipraktiku izmiksajte očišćene lignje osušene papirnatim ručnikom, peršin, jednu žlicu slatkog čili umaka, češnjak, sol i papar, tako da dobijete pastu. Nakon minute miksanja, plastičnom špatulom pokupite sve sa stijenki multipraktika prema sredini i miksajte još kratko.
U teflonskoj tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja. Ljepljive polpete oblikujte mokrim rukama ili s dvjema žlicama te ih pecite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane.
Jamie im je u tavu dodao i škampe, zalio ih s nekoliko kapljica slatkog čili umaka, nekoliko puta okrenuo u zraku pa posuo sjemenkama sezama koje su se zbog umaka zalijepile na polpete i škampe. U slast!
You must be logged in to post a comment Login