Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Popularna bezglutenska dijeta – je li uistinu zdrava?

Proizvodi iz kojih je izuzet gluten mogu sadržavati i do pet puta veću količinu masti

I dok je osobama oboljelima od celijakije – opake crijevne bolesti, bezglutenska dijeta svakodnevica, izbacivanje glutena iz prehrane svjetski je trend koji poprima sve veće razmjere.

Gluten je vrlo jeftin i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost, tako ga, na nesreću mnogih celijakičara, proizvođači hrane obilato i rado koriste. Kroz godine je postao važan dio prehrambenih boja, konzervansa i aditiva pa ćete ga tako naći u namirnicama u kojima ga niti u snovima ne biste očekivali.

Osobe oboljele od celijakije ne podnose ovaj protein te pri konzumiraju hrane koja ga sadrži njihov imunološki sustav reagira, što posljedično dovodi do oštećenja tankog crijeva. Jedina sigurna terapija od bolesti je stroga doživotna bezglutenska prehrana.

gluten tekst 2Nova istraživanja otkrila su da u određenim dozama gluten kod svakoga može prouzročiti probavne tegobe kao što su bol, napuhavanje, zatvor ili proljev te umor.

Osim toga, sve češće u medijima možete vidjeti napise putem kojih se poznati kunu u moć ove dijete. Mnoge su se slavne glumice i pjevačice odrekle tjestenine, kruha i kolača ne bi li skinule pokoji kilogram viška. Tako su se dijeti bez glutena podvrgnule Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow i Miley Cyrus. Međutim, znanstvenici upozoravaju da takva vrsta prehrane može – udebljati.

Proizvodi iz kojih je izuzet gluten mogu sadržavati i do pet puta veću količinu masti, pokazala su najnovija istraživanja. Stoga stručnjaci upozoravaju da redukcijom glutena iz proizvoda namirnice ne dobivaju na kvaliteti i da mršavljenje pomoću njih nije ništa drugo nego običan mit.

kruh glutenIzbacivanjem glutena iz namirnica proizvođači isti često zamjenjuju umjetnim sladilima i uljima kako bi zadržali izvorni okus hrane. Kada su u pitanju bezglutenski proizvodi kao što su kruh, grickalice i deserti, ova vrsta prehrane nije hranjiva kao ona regularna. Naime, opasnost se krije u velikom omjeru ugljikohidrata kao što su riža, kukuruz, krumpir i proso. Također, mnogi nisu svjesni postojanja opasnih aditiva koji služe kako zamjena glutenu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Presbiopija je dio prirodnog procesa starenja oka, i može se lako popraviti. Tehnički gledano, presbiopija je gubitak mogućnosti da oko mijenja fokus na objekte...

Duh i tijelo

Izašla je Volja, treća knjiga iz serijala ŽIVOT koja na drugačiji način priča o temi o kojoj svi trebamo više pričati. Marina i Nataša,...

Zdravstveni karton

Čaša vode ili soka od jabuke sa žlicom praha mlade zelene pšenice savršen je način da započnete dan.

Duh i tijelo

Osnova života je doprinos. Sve što živi doprinosi zajednici. Svaka životinja i svaka biljka doprinosi životu na ovoj planeti.

Advertisement