Postpartalna plastična kirurgija

Već dulje vrijeme plastična kirurgija žena nakon poroda ima posebno mjesto. Tijekom trudnoće se dešava niz promjene ženskog tijela: dobivaju na težini, uslijed hormonskih promjena povećavaju se grudi, moguće su hiperpigmentacije kože, strije, a nakon poroda i završetka dojenja zaostaju masne naslage kože oko struka koji ostaje proširen, a grudi se spuštaju.

Žene ulažu naporu u želji da se vrate u prijašnju kondiciju i tjelesne oblike. Uz sav trud najčešće zaostaju promjene koje nije moguće ukloniti. Plastična kirurgija nudi niz operativnih korekcija: podizanje grudi i preoblikovanje, uklanjanje masnih naslaga po tijelu, smanjivanje trbuha i preoblikovanje prednjeg trbušnog zida, uklanjanje strija i kožnih promjena.

Najčešće su frustracije uzrokovane proširenjem struka i masnim trbušnim naslagama koje nerijetko čine formu visećeg tjestastog trbuha. Prema svjetskim statističkim parametrima zastupljenosti navedenih operativnih korektivnih zahvata trbušne stijenke rodilja su visoke i u porastu.

Individualno zastupljene promjene sežu od potrebe za minimalnim zahvatima na trbuhu -od liposukcije do promjene na parcijalnoj ili cijeloj stijenci sa korekcijom kože i preoblikovanjem pupka. Cilj zahvata je sužavanje struka, uklanjanje suvišnih naslaga masti i viška kože, uz minimalan rez ispod razine bikinija.

Zahvat traje od jedan do tri sata, a izvodi se u punoj anesteziji. Oporavak do pune kondicije traje od 2 do 6 tjedana. U prvo vrijeme je jako važno pridržavanje preporučenih mjera ponašanja da se izbjegne neželjeni efekt i postigne maksimalna učinkovitost.

Rezultati su izvrsni na što ukazuje i nagli porast broja ovih operativnih zahvata koji po učestalosti spadaju među najzastupljenije kod ženske populacije.