Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Potražite pomoć u eteričnim uljima

Eterična ulja definitivno mogu biti prva pomoć za opekline, alergije, ugrize insekata, kao i za bolove u mišićima.

Sunce, more i ostale ljetne pojave mogu nam i naškoditi, a tada si sve tegobe možete ublažiti opet na prirodan način. Eterična ulja definitivno mogu biti prva pomoć za opekline, alergije, ugrize insekata, kao i za bolove u mišićima.

Za početak biste trebali imati čistu tkaninu koja bi vam koristila kao topli ili hladni oblog, ili za čišćenje područja prije tretmana – zavoje, bazno ulje (bademovo ili ulje gospine trave – kantarion), te malo aloe vera gela.

Preporučena eterična ulja

Eterično ulje čajevca – s antifungalnim i antiseptičkim djelovanjem je izvanredno za stanja poput opeklina, atletskog stopala, posjekotina i ogrebotina, kao i svrbeža nakon uboda insekata.

Ovo se eterično ulje može nanositi na kožu bez razrjeđivanja. Nanosi se u kapima, tako da na posjekotinu ili ubod insekta možete nakapati 2-3 kapi eteričnog ulja čajevca.

Eterično ulje lavande i čajevca – koristi se za suzbijanje alergija, protiv modrica, opekotina, glavobolje, ugriza kukaca, te protiv sunčanih opekotina.

Ukoliko je faza akutna, preporučuje se oblog od hladne vode s dodatkom lavande, metvice i kamilice, a nakon toga njegu s gelom aloe vera kao bazom i nekoliko kapi lavandinog ulja.

U kasnijoj se fazi može koristi i ulje gospine trave kao bazno s kapima lavande za njegu kože nakon sunca.

Eterično ulje geranija – djeluje kao antiseptik i fungicid, ali je također jako dobar izbor kod rana i posjekotine zbog hemostatičnog djelovanja, jer zaustavlja krvarenje. Često se koristi u suzbijanju gljivičnih infekcija, kao i u tretmanima suzbijanja celulita.

Eterična ulja za kupke, mlijeko za tijelo ili za mirisne lampice

Za poboljšanje emocija i očuvanja imuniteta koristite lavandu, geranij, mandarin, ylang-ylang, ružmarin i citrus.

Za čvršću kosu može se koristiti lavanda, čajevac, ružmarin, borovica, timijan, kadulja i cedar.

Tvrdu kožu stopala i laktova možete ublažiti uljem badema, sezama, maslinovog ulja, ulja naranče, lavande, borovica, geranija i tamjana.

Kod poboljšanje menstrualnog ciklusa pomaže kamilica, grejp, čempres, geranij, ruža i kadulja.

Lice i vrat čisti se uljem mandarine, ružmarina, limuna, eukaliptusa, cedrom, ružom, kamilicom i tamjanom.

Od insekata i kukaca se možete zaštiti ako napravite mješavinu od 20ml bademovog ulja u koje ukapate pet kapi klinčića, tri kapi ružmarina i svije kapi paprene metvice i aplicirate na otvorene dijelove kože.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Gastronomija

Jutro mnogima teško može proći bez kave, ali za početak dana kada već grije barem 20 stupnjeva, definitivno najviše paše ledena kava.

Savjeti i preporuke

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu...

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.