Prebranac ili prepečeni grah

Ovo je tipično zimsko jelo čitave regije i uglavnom se svugdje priprema na sličan način. Najprikladniji je bijeli grah ili tetovac ali to ne mora biti pravilo. Svatko može odlučiti po ukusu koji grah želi uzeti. Najbolje uspijeva grah koji ste sami namakali, a ne uzeli iz konzerve. Kako kod nekih vrsta graha namakanje i kuhanje mogu dulje trajati, nije loše odmah napraviti veće količine te pripremiti na više načina (s tjesteninom, zeljem ili na salatu) ili čak smrznuti. Neki osnovni recept bi u sebi imao samo grah i poriluk no ja uzimam i rajčice ili čak i paprike te mrkve.

Sastojci:

  • 300-500 g bijelog graha
  • 500 g poriluka
  • 4 rajčice
  • 3 mrkve – na kolutove
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Po želji možete dodavati i neke od ovih sastojaka (ili njih sve):

  • 1 žlica mljevene paprike
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 4 paprike
  • lovor
  • peršin

Ako ne kuhaju za djecu, ljubitelji čilija mogu dodati i koju papričicu čilija.

Priprema:

  1. Grah namočiti nekoliko sati ili preko noći, u loncu s dosta vode. Tu vodu prosuti, grah oprati te pristaviti kuhati.
  2. Prokuhati u manje vode (tek toliko da pokrije) te istovremeno pripremiti ostale sastojke. Poriluk narezuckati na kolutove te popirjati na ulju i složiti u posudu za pećnicu. Na poriluk staviti grah. Tko koristi češnjak neka i njega popirja na ulju ali vrlo kratko te doda i papriku, promiješa da se spoji te pirja još koji trenutak dok ne zamiriši. To preliti preko graha i promiješati.
  3. Preko graha dodati kolutove mrkve, narezane rajčice i paprike te lovor list. Ako je potrebno, preliti s još malo vode te peći u pećnici na 200°C oko 40 minuta.
  4. Peršin se dodaje na kraju, pred posluživanje.

Marina kuharica