Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Prehlade i gripe na pomolu

Osnažite organizam uz čajeve, sol i eterična ulja.

Velike razlike u temperaturama između jutra, dana i večeri lako mogu dovesti do običnih prehlada, a uskoro i do gripa. S pojavom prvih simptoma možete se sami liječiti, no prvo saznajte kako razaznati bolesti, a zatim koje čajeve i arome koristiti.

Prehlada je infekcija gornjih dišnih organa koju izaziva oko 200 vrsta virusa. S virusnim infekcijama tada kreće u borbu imunološki sustav, što dovodi do simptoma kao što su začepljenost nosa, upaljeno grlo, curenje iz nosa, suzne oči, kašljanje i povišena temperatura. Hunjavica ili rinitis je upala nosne sluznice koja nastaje zbog prehlade. Kod ove bolesti pojačano se izlučuje sluz.

Gripa
ili influenca je akutna virusna bolest koja se kapljicama širi kao epidemija. Početak bolesti možete prepoznati naglim osjećajem slabosti, glavoboljom, bolovima u cijelom tijelu, povišenom temperaturom oko 39°C, grebanjem u grlu, suhim kašljem, mučninom i proljevom.

Prirodno liječenje

Narodni čajevi koji pomažu kod nabrojanih bolesti su čaj od bazge (cvijet), bijelog i crnog sljeza, sladića te čaj od metvice. Europska komisija "E" preporuča, pak, čajeve od potočarke, đumbira i bijele vrbe, dok američka agencija za zdravlje preporuča čaj od ehinacee (rudbekija), efedre i sladića.

Uz obavezno ležanje u krevetu najmanje sedam dana, kod gripe preporučamo i toplu pileću juhu, konzumiranje puno južnog voća, vitamin C (iz šipka), jabuke, med, bijeli i crveni luk te Tahitian Noni sok koji je osobito potreban za dizanje imuniteta. Imunološki sustav si možete poboljšati uz ehineceu i goldenseal – biljku koja proizvodi hranljive tvari za poboljšavanje imunološkog sustava te skračuje borbu protiv prehlade i gripe. Inače je jedna od najpopularnijih biljnih kombinacija za respiratorne probleme, a stoljećima su ju koristili starosjedioci Amerike.Kod jela ne treba zaboraviti češnjak koji sadrži supstancu allicin s antimikrobnim svojstvima. Zbog allicina češnjak je vrlo učinkovit kod kroničnog bronhitisa, gripe i čestih prehlada. Češnjak se odavno koristi u narodnoj medicini kao sredstvo za jačanje organizma, protiv kožnih bolesti, za liječenje reumatizma, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i sličnih tegoba.

Vrlo važan prirodni lijek je propolis – proizvod pčela medarica. Zbog svog sastava propolis djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica. Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetičkih antibiotika. Prema povijesnim zapisima propolis je bio važan i cijenjen proizvod u medicini Egipćana, Babilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i drugih starih naroda.

Sol i arome

Solna terapija ili  haloterapija također umanjuje simptome gripe i prehlade te osim toga, sprječava učestala oboljenja od tih bolesti. Ulaskom u slanu sobu vam se otvaraju dišni putevi, uništavaju se bakterije i odčepljuju sinusi. Haloterapija ubrzava i čišćenje pluća od sluzi, a na isti način se rješavate učestalog kihanja i kašljanja. Ne treba izostaviti ni kako solna terapija smanjuje stres koji može oslabiti vaš imunitet, stoga vam pomaže ojačati prirodni obrambeni mehanizam.

Kao i u svemu, aromaterapija može pomoći i kod prehlada i gripa. Eterična ulja iznimno su pogodna za liječenje i ublažavanje infekcijskih bolesti dišnog sustava na više načina – inhaliranjem, kupkom te utrljavanjem u prsa i gornji dio leđa.Niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) i Kajeput (Melaleuca cajuputi) dva su eterična ulja koja potiču iskašljavanje. Niauli cineol odlikuje još izvanredan antivirusni, baktericidni i protugljivični učinak.

Eukaliptus globulus
  je eterično ulje koje je još u 19. stoljeću medicina prihvatila kao izvanredno antiseptično ulje širokog spektra djelovanja, jakog baktericidnog, viricidnog i protuupalnog djelovanja. Eukaliptus radiata poput eukaliptusa globulusa ima izraženo protuvirusno, ekspektorirajuće, baktericidno i protuinfektivno djelovanje. Za razliku od eukaliptusa globulusa ovo je puno blaže eterično ulje koje je time i pogodnije za djecu, a miris mu je mekši i ugodniji.

Ružmarin kemotip cineol je jak ekspektorans (potiče i olakšava iskašljavanje) te snažnog djelovanja protiv rodova bakterija Staphylococcus, Streptococcus i Escherichia. Ružmarin kemotip verbenon smiruje kašalj te smanjuje produkciju sluzi u plućima. Prilikom prvih simptoma gripe ili virusnih dišnih infekcija ravensara uspješno zaustavlja i ublažava razvoj bolesti. Čajevac je mnogima poznat kao imunostimulirajuće, protuinfektivno te antivirusno i antibakterijsko ulje, stoga ga ni ne treba posebno predstavljati nego ga po potrebi slobodno koristiti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Gastronomija

Menta pomaže kod tretiranja simptoma loše probave.

Savjeti stručnjaka

Nedovoljno kvalitetnog sna može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a ova četiri čaja vam mogu pomoći.

Budi fit

Nosači teških kalorija prerušeni u zdrave zalogaje iz dana u dan povećavaju broj na vagi, a vi se pitate - kako i zašto?

Dobar posao

Uredske biljke stvaraju ugodnu i zdraviju radnu atmosferu.

Advertisement