Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Prehrana na poslu

Tek svaki deseti zaposlenik u Hrvatskoj ima plaćeni obrok.

Potaknuti aktualnim raspravama i nagađanjima oko poskupljenja kruha i hrane općenito, na portalu Moj-posao.net provedeno je tijekom kolovoza istraživanje čiji je cilj bio saznati kakve su u Hrvatskoj prehrambene navike na radnom mjestu. Pored postavljanja pitanja o samoj prehrani, ispitano je i uzimaju li zaposlenici pauzu za ručak te u kojoj mjeri tvrtke sudjeluju u troškovima i organizaciji prehrane svojih zaposlenika.

Rezultati istraživanja pokazali su kako velika većina ispitanika, njih 95% jede za vrijeme radnog vremena i to redovito ili povremeno. Od ispitanika koji se hrane za vrijeme radnog vremena, najviše ispitanika (njih 40%) na pauzi za ručak provede do pola sata, dok čak četvrtina ispitanika (25%) ne uzima pauzu za ručak, već jede na svom radnom mjestu.
Koliko vremena provedimo na pauzi za ručak?

Četvrtina ispitanika ima fiksno određeno vrijeme predviđeno za ručak, koje u većini slučajeva iznosi 30 minuta, a čak 72% ispitanika može samostalno odrediti kada će im biti pauza. No, iako pauzu uglavnom mogu samostalno odrediti, četvrtina ispitanika je izjavila kako njihovi nadređeni ipak prate drže li se zaposlenici predviđenog vremena za pauzu.
S druge strane, 57% ispitanika nema takvu kontrolu od strane nadređenih, dok 19% ispitanika nije upoznato s tim prate li nadređeni koliko vremena troše na pauzu.Gotovo polovica ispitanika (njih 46%) u tvrtki u kojoj radi nema nikakav prostor predviđen za ručak, dok ostatak ispitanika ima na raspolaganju samoposlužni restoran, kuhinju ili odvojenu prostoriju u kojoj mogu ručati. U skladu s ovim podacima, nije iznenađujuća činjenica da gotovo polovica ispitanika (njih 45%) najčešće jede za svojim radnim mjestom.Ispitanici koji ipak žele svoju pauzu iskoristiti bez ometanja najčešće na ručak odlaze izvan tvrtke (njih 18%), 17% ispitanika jede u prostorima tvrtke, ali ne i za svojim radnim mjestom, a 14% ispitanika ima restoran u prostorima tvrtke u kojoj rade te najčešće ručaju tamo. Za svojim radnim mjestom najčešće ručaju oni zaposlenici koji u sklopu tvrtke nemaju osiguran prostor za ručak (njih gotovo polovica), ali i gotovo trećina zaposlenika koji imaju mogućnost korištenja restorana ili zajedničke kuhinje.

Kvaliteta obroka

Od mjesta na kojem ručaju, zaposlenicima je važnija kvaliteta njihovog obroka, a prema rezultatima istraživanja, ona baš i nije najbolja. Najviše je ispitanika (njih 46%) tako izjavilo kako za vrijeme radnog vremena najčešće pojede pecivo (sendvič ili nešto slično) koje kupe za vrijeme pauze, dok čak četvrtina ispitanika za ručak jede pecivo koje su donijeli od kuće. Topli obrok redovito ili povremeno naručuje 38% ispitanika, voće za vrijeme radnog vremena jede 24% ispitanika, a topli obrok pripremljen kod kuće na posao donosi samo 17% ispitanika. Grickalice i slatkiše jede 10% ispitanika, a njih 7% priprema topli obrok u tvrtki.Za kvalitetu prehrane na poslu, donekle je porazna i činjenica kako samo četvrtina ispitanika pazi da im je obrok zdrav i raznolik, dok je preostalim ispitanicima važnije da je cijena obroka prihvatljiva (22%) ili da je obrok ukusan (također 22%). No, četvrtina ispitanika (njih 26%) zapravo je vrlo temeljita pa oni biraju obroke koji zadovoljavaju sve navedene kriterije.

Financiranje prehrane na poslu

Kada je riječ o financiranju prehrane na poslu, velika većina ispitanika (njih 78%) sama plaća obrok za vrijeme radnog vremena. Samo 13% ispitanika izjavilo je kako njihov poslodavac djelomično sudjeluje u plaćanju troškova obroka, dok je još manje ispitanika, njih svega 9%, izjavilo kako na poslu ima u potpunosti plaćen obrok. Kako se za prehranu moraju sami pobrinuti, više od polovice ispitanika (54%) na nju dnevno troši prosječno 15 kuna. Prosječno 30 kuna dnevno troši oko trećine ispitanika (34%), a više od 30 kuna dnevno na obrok za vrijeme radnog vremena troši svega 5% ispitanika.Posao i osobni život najčešće teme razgovora za vrijeme ručka

Većina ispitanika (62%) ruča s kolegama s posla, dok čak 37% ispitanika pauzu za ručak ne provodi u društvu, već ručaju sami. Kod dijela ispitanika koji za vrijeme ručka imaju društvo, glavne teme razgovora su posao (73% slučajeva) i osobni život (68% ispitanika.

Gotovo trećina ispitanika za vrijeme ručka priča o gospodarskoj situaciji (31%) te filmu i glazbi (30%), a manje od četvrtine ispitanika za vrijeme ručka s kolegama komentira politiku ili šport. Najviše je ispitanika izjavilo i kako ih se za vrijeme obroka prekida zbog posla i to telefonskim pozivima (56%), dok je njih 28% izjavilo kako ih za vrijeme obroka nitko ne prekida zbog poslovnih razloga.

Istraživanje o prehrambenim navikama na poslu provedeno je na preko 1.300 ispitanika (57% žena i 43% muškaraca). Najviše ispitanika, njih više od trećine (36%) ima između 26 i 30 godina. 23% ispitanika ima između 31 i 35 godina, a po 13% ispitanika je mlađe od 25 godina, odnosno imaju između 36 i 40 godina, dok je 14% ispitanika starije od 40 godina. Najviše ispitanika, njih gotovo polovica (45%) posjeduje visoku stručnu spremu. Gotovo trećina ispitanika (32%) posjeduje srednju, a 17% višu stručnu spremu.
Moj-posao.net

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Za više ideja o tome što možete ponijeti na piknik, donosimo jednostavne recepte za super jela gotova u svega pola sata!

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.