Ukoliko ste željni novih okusa u kuhinji onda je ovaj recept nešto baš za vas: preljev za salatu od tahinija i đumbira. Dovoljno je egzotičan da začini svakodnevicu, a opet idealan za sve vrste salata.
Umak tahini navodno alkalizira organizam i izvrstan je izbor za zdravije srce i krvne žile, kožu, zglobove i mišiće. Pomaže radu mozga i štiti organizam od starenja.
Đumbir je prirodni saveznik probave te daje snagu organizmu kod infekcija, a jelima daje specifičnu, ljutkastu notu koji mnogi vole. O njemu smo već toliko pisali.
A med? Što se još može reći o medu… pa on je supernamirnica.
Sastojci:
– 2 jušne žlice tahinija
– 1 jušna žlica meda (može i pola ako želite smanjiti slatkoću)
– prstohvat svježe naribanog đumbira
– 2 jušne žlice vode
Priprema:
Stavite sve sastojke u malu posudu i dobro ih promiješajte. Prilagodite omjer slatkog i ljutog. Tu zapravo nema preciznog recepta, netko više voli ljuto, netko slađe. Začinite salatu, a tahini ili nabavite u prodavaonicama zdrave hrane ili ga napravite sami.
Priprema tahinija:
Za tahini su vam potrebni maslinovo ulje i sjemenke sezama (200 g). Sjemenke sezama pržite na tavi 10-ak minuta, stalno mješajući, a zatim ga usitnite u blenderu s 2-3 žlice maslinovog ulja. Po želji posolite i dodajte malo limunova soka.
Izvori korišteni u članku uključuju:
Rawfoodrecipes.com
Mayvers.com.au
Foto: Thehealthyfamilyandhome.com
You must be logged in to post a comment Login