Priče kakve još niste čitali

"Konzerviranje" je druga zbirka priča Julijane Adamović koja vješto zaobilazi sve zamke koje nameće obaveza opravdanja uspjeha prve knjige. Naime, Julijana je dobitnica nagrade Kiklop za najbolji prvijenac 2008. godine – zbirku priča  "Kako su nas ukrali Ciganima“

Spisateljska moć ove autorice udara posred čela. Slavonski blues koji je na 29 različitih načina tematiziran, 29 priča na stranicama ove knjige sadrži, uz prevladavajuću tugu, i mnoge šaljive tonove.

Gorčina, ipak, čak i tu caruje. Melankolični pijanac koji posustaje pred snagom svoje loše navike i moguću životnu sreću mijenja za nekoliko boca pića, usamljena službenica čije se erotske strasti usmjeravaju ka, od svih ljudi, plavookom domaru poduzeća u kojem radi, žena koja nakon transplantacije rožnice preuzima i sjećanja na erotsko-ljubavno iskustvo njihovog prethodnog vlasnika, druga koja uspomene na sve svoje ljubavi ljubomorno čuva po prašnjavim teglama pohranjenim duboko u mračnom podrumu.

Dalje se niže paleta likova: osvetoljubive majke, nestalni očevi, loši muževi, hladne žene, nevjerni prijatelji, sebični potomci, izigrani ljubavnici… svi su oni, takvi kakvi jesu, sa svim svojim falingama, dio neobičnog, bolno iskrenog svijeta Julijane Adamović. Ali, to nikako nije mračan planet. Svi ti usamljenici duboko nezadovoljni sobom, svojim tijelima, svojim životima, ipak su neprestano na udaru slatkih i neočekivanih mogućnosti koje život, nepredvidiv kakav već jest, neprestano podastire pred nas, a po kojima često bezobzirno gazimo u svim svojim jalovim žurbama. I to je sama suština, skriveni smisao i ključ za čitanje "Konzerviranja".

SHE.HR POKLANJA

VBZ online knjižara i She.hr poklanjaju vam 2 primjerka hit knjige Julijane Adamović 'Konzerviranje'.

Ako želite saznati o čemu se šuti u Iranu, pošaljite nam mail na [email protected] s naslovom poruke – KONZERVIRANJE, te navedite svoje ime i prezime, korisničko ime i broj mobitela, i ova knjiga možda postane vaša!

Vaše prijave primamo do 23. ožujka, kada ćemo objaviti i dobitnike!
Vaš She.hr
Drage naše,
primjerak knjige "Konzerviranje"osvojile su: Tihana Siletić i Nikolina Kišak. Informaciju o preuzimanju knjige primiti će na mail.
Čestitamo!
Vaš She.hr