Prije nego uzmete kuhaču u ruke…

Uskrsni stol dobro isplanirajte, jer količine i vrste jela ovise o broju osoba te kombinaciji jela koja ćete servirati. Bilo bi pametno, isplanirati i jela koja možete ekonomično zamrznuti ili iskoristiti za objed dan poslije. Koristite sezonske namjernice, jer proljeće nam nudi bogatstvo boja i okusa, koji će nas probuditi iz zimskog sivila i povratiti izgubljenu energiju. Nudimo vam par recepata kojima ćete razveseliti ukućane.

Blagdansku gozbu započnite okrepljujućom juhom od šparoga.

Sastojci

50 dag šparoga
6 žličica maslinovog ulja
5 dag brašna
5 dag raženog kruha
peršin
sol, papar, začinsko povrće

Priprema

Šparoge operemo i odvojimo glave tako da šparogu primimo za oba kraja i prelomimo. Gornji kraj ili glava je mekši i jestiv, dok je donji tvrd i koristi se za pripremu temeljca. Temeljac se priprema vrlo jednostavno, tako da stabljike kuhamo u litri vode oko 20 minuta i lagano začinimo.

U drugoj posudi popržimo brašno na maslinovom ulju do zlatnožute boje te uz konstantno miješanje dodajemo procijeđeni temeljac. Glave šparoga prethodno izlomimo na komadiće 2 do 3 cm duljine te stavimo u juhu da kuhaju dok ne omekšaju. Juhu možemo začiniti i povezati vrhnjem po želji.

Raženi kruh ili kruh koji nam je ostao od jučerašnjeg dana narežemo na kockice te popržimo na ulju i dodamo kosanog peršina. Tako spremne dodamo juhi pri posluživanju.
www.gurmanoteka.com

Janjetina s mladim povrćem

Sastojci

1janjeće koljenice (oko 2 kg)
morska sol i svježe mljeveni crni papar
vezica svežih listova mente
glavica češnjaka
125ml maslinovog ulja
250ml pilećeg temeljca
400g mladog krumpira, narezanog tanko
100g mladog komorača, narezanog tanko
225g mladih mrkvica
100g mladog poriluka, narezanog na trakice
200g mladih tikvica, narezanih na trakice
250g mladih mahuna
150g šaroga, potrganih na dužinu od 6 cm

Priprema

Listove mente i češnjaka zdrobite u mužaru ili nasjeckajte pomoću sjekača. Dodajte maslinovo ulje, te dobivenim aromatičnim uljem premažite meso. Pecite u pečnici oko sat i pol, te povremeno premazujte s aromatičnim uljem koje ste pripremili. Kad je meso pečeno, odstranite suvišnu masnoću iz zdjele, dodajte pileći temeljac, kojim ćete dobiti lagani bujon, božanstvenog okusa.
Mlade krumpire skuhajte u puno slane vode, oko pet minuta, dodajte komorač i mladu mrkvu, te kuhajte još pet minuta. Dodajte i ostalo povrće, te sve zajedno kuhajte još dodatnih pet minuta.

Izrezanu janjetinu poslužite u plitkom tanjuru, posloženu na mlado povrće i polivenu s aromatičnim uljem uz dodatak metvice i češnjaka.
www.jamieoliver.com


A za desert… dubrovačka rozata (rožata)

Sastojci

1/2 lit. mlijeka
6 žlica šećera
6 jaja
korica limuna
vanilija šećer
6 žlica šećera za karamel

Priprema

Prokuhajte u 1/2 lit. mlijeka 6 žlica šećera i ohladite. Izmiksajte 6 jaja i pomiješajte s mlijekom i šećerom, naribajte koricu limuna i vanilija šećer. Sad dolazi teži dio. Polagano karamelizirajte 6 žlica šećera, te pažljivo razlijte po stranama posude u kojoj se rozata peče. Obavezno pričekajte da se karamel ohladi. U posudu s karamelom ulitijte smjesu mlijeka, šećera i jaja, te stavitite peći na srednji nivo pećnice, cca 150oC oko 45 minuta. Kad je rozata pečena, ostavite da se posuda s rozatom dobro ohladi, a zatim je stavite u frižider, najbolje preko noći. Prije posluživanja, rozatu je potrebno staviti na plitki tanjur za serviranje. Poslužite se starim trikom, i posudu pokrijte tanjurom i brzo okrenite, nemojte ju pokušavati drugačije izvaditi jer…morati ćete sve ponovno.
Rozatu poslužite sa karameliziranim sirupom.

Dobar tek i sretno 🙂