Pretilost je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema koji je krajem dvadesetog stoljeća poprimio karakter globalne epidemije. Sjedinjene Američke Države bile su poznate po tome da je 2/3 stanovništva pretilo, ali zadnjih godina i ostale države se približavaju toj neslavnoj tituli.
U Europskim zemljama vidi se porast preuhranjeno stanovništva, a Hrvatska također prati svjetske trendove jer je preuhranjeno oko 35% stanovništva. Mediteranska prehrana više nije zastupljena kao prije iako stručnjaci baš nju zagovaraju kao najbolju prehranu. Danas se prehrana temelji na industrijskoj visokorafiniranoj hrani tzv. brzoj hrani. Loša prehrana u spoju s manjkom tjelesne aktivnosti rezultira globalnom epidemijom pretilosti.
Veći rizik od brojnih bolesti
Povećana tjelesna težina donosi veći rizik od brojnih bolesti među kojima su: šećerna bolest, arterijsku hipertenzija, kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti te sindrom apneje u snu. Postoje brojne komplikacije koje dolaze s pretilosti koje smanjuju kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek. U komplikacije pretilosti ubrajaju se bolesti gastrointestinalnog trakta, degenerativne bolesti zgibova, ginekološki problemi (uključujući neplodnost), maligni tumori, endokrinološki poremećaji te niz psiholoških problema.
Pretilost i pušenje najčešći su uzroci bolesti koji možemo prevenirati. Treba spomenuti da su izravni i neizravni troškovi liječenja komplikacija pretilosti velik teret za proračune zdravstvenih sustava. Tako da bi rezultat manjeg broja pretilih ljudi značio i manje redove čekanja u bolnicama i ambulantama te bi se dio novaca bi mogao preusmjeriti za istraživanja i za poboljšanje i unaprjeđenje zdravstva.
Kako smršaviti?
Metode i cilj smanjenja prekomjerne tjelesne težine moraju biti individualizirane, tj. prilagođene svakoj osobi. Realan cilj kojemu se treba težiti je gubitak od 5 do 10 % tjelesne mase u roku od 6 mjeseci. Nakon toga ide održavanje postignutog u trajanju od barem dvije godine.
Svako je mršavljenje višestruko isplativo za osobu, ali i za zdravstveni sustav čime profitiraju i ostali ljudi koji trebaju liječenje.
Primjerice, poznato je da gubitak 10 kg tjelesne težine rezultira smanjenjem krvnog tlaka za 10mmHg, ukupnog kolesterola za 10 %, LDL kolesterola za 15 %, triglicerida za 30 %, glukoze natašte za 50 % te povećanjem HDL kolesterola za 8 %. Treba ponoviti da nije cilj veliki gubitak težine u kratkom razdoblju nego postupno mršavljenje tijekom dužeg perioda i održavanje tih rezultata.
Izrada individualiziranog plana mršavljenja
Kod ozbiljnijih slučajeva pretilosti preporuka je konzultirati se s liječnikom te izmjeriti krvni tlak, izraditi rutinske laboratorijske nalaze i elektrokardiogram. Nakon toga ide izrada individualiziranog plana mršavljenja. Većina slučajeva pretilosti uzrokovana je isključivo prekomjernom konzumacijom hrane. Postoje i rijetke iznimke u kojima je i drugi uzrok pretilosti. U skladu s time, generalni pristup temelji se na postizanju obrnute kalorijske ravnoteže što bi značilo da se smanji pretjerani unos hrane. Time bi se energetski unos kalorija doveo ispod razina potreba što bi rezultiralo korekcijom tjelesne težine. To je u ovom slučaju dobro jer je cilj smanjiti tjelesnu masu.
Ista stvar se može postići i (znatno) povećanom tjelesnom aktivnosti. To je bolji način što se tiče povećanja mišićne mase i poboljšanja rada pluća i srca, ali nije bolji način nego je isti ili lošiji dovođenje energetskog unosa ispod potreba i dolaska do smanjenja tjelesne težine (tzv. kalorijski deficit). Najbolji je način smanjiti unos hrane i povećati tjelesnu aktivnost.
Redukcijske dijete
Redukcijske dijete možemo podijeliti na zatvorene i otvorene.
Zatvorene (fiksne) su sve koje imaju detaljno napisane količine i vrste namirnica. Mogu biti vrlo popularne, ali znaju biti i nezdrave. Najveći im je problem što se baziraju na par namirnica, često su rigorozne, promoviraju čudesne rezultate i daju lažnu nadu. Kod osoba koje ih se pridržavaju čak i znaju dati rezultate (manje ili veće), ali nakon nekog perioda dolazi do zasićenja i osoba se vraća starim prehrambenim navikama te često dolazi do povratka stare kilaže. Prednost je što su te dijete nezahtjevne za korisnike (nema puno razmišljanja, par namirnica, jednostavna priprema, često je svaki dan slično ili se na tjednoj bazi ponavlja), nekad daju neke rezultate, daju nadu i barem pokrenu korisnike. Makar sve se to često vrati na staro jer je pitanje što i kako kad dijeta završi. Slična dijeta, ali u kojoj korisnici dobiju dio informacija o kalorijama i dijelovima obroka koje mogu kombinirati zove se modularna dijeta.
Otvorene dijete često su najbolje jer dugoročno daju najbolje rezultate. Doduše, one pokazuju potrebu za ulaganjem napora u cijeli proces mršavljenja te nemaju „čarobnu moć“ kao što imaju popularne zatvorene dijete te zahtijevaju učenje oko namirnica i prehrane.
Otvorene dijete omogućuju korisnicima da samostalno vode svoje prehrambene navike te sami definiraju dinamiku gubitka tjelesne težine. Osoba na samom početku dobiva stručnu potporu i nadzor, a tijekom procesa nauče osnovne informacije o namirnicama, kalorijama i važnosti obraćanja pozornosti na unos hrane. Tako osoba je razvila odgovornost prema sebi i svojim postupcima, a indirektno je (pozitivno) utjecala i na osobe u njezinoj neposrednoj blizini.
AKTIvan