Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Proljetna juha od graška i mente

Lagana večera ili predjelo za svladavanje proljetnog umora

Ako vas svladava proljetni umor, ova će vas juha od graška i mente podići u trenu. Grašak koji se u ovo doba sve češće može nabaviti u svježem obliku, spada u mahunarke s najbogatijim hranjivim tvarima, a u 100 g sadrži 81 kcal / 339 kJ. Zbog bogatstva nutrijentima namirnica je koja održava energiju unutar stanica organizma pa se preporučuje onima koje muči umor.

Osim što je učinkovit kao antioksidans, grašak je bogat željezom i vlaknima, što ga čini odličnim borcem protiv raznih bolesti imunološkog i probavnog sustava. Ovo proljeće živite zdravo i budite zdravi, uz sve što vam priroda nudi. Okrijepite se uz tanjur ove zelene juhe koja može poslužiti kao lagana večera ili predjelo. Uz osvježavajući dodatak, mentu, ovu juhu poslužite uz neobične kruščiće od parmezana.

RECEPT – JUHA OD GRAŠKA I MENTE

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • šnita maslaca
  • 4 mlada luka, i par za dekoraciju
  • 1 krumpir narezan na kockice
  • 1l povrtnog temeljca
  • 900g smrznutog ili svježeg mladog graška
  • šaka lišča mente i nekoliko listića sa strane za dekoraciju
  • 85g parmezana, naribanog

juha od graska i mente 2

Priprema:

Na maslinovom ulju u loncu rastopite maslac, a zatim dodajte mladi luk narezan na kolutiće i krumpir na male kockice. Lagano pržite oko 5 minuta, ali stalno mješajte kako ne bi krumpir i luk slučajno porumenili. Dodajte povrtni temeljac, pustite neka zakipi, a onda kuhajte još desetak minuta dok krumpir ne omekša.

Dodajte grašak i kuhajte još tri minute ili dok ne budu gotovi. Lonac maknite s vatre juhi dodajte listiće mente te štapnim mikserom napravite glatku gušću smjesu. Juhu ukrasite mladim lukom narezanim na kolutiće i nekoliko listića mente, a poslužite ga uz zanimljive hrskave kruščiće od parmezana.

Kruščići od parmezana:
Dobro zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na plitki protvan stavite papir za pečenje, na njemu napravite nekoliko duguljastih hrpica parmezana i tako ih stavite u pećnicu. Pripazite da između njih ostavite barem četiri prsta razmaka jer će se u protivnom, kada se parmezan rastopi, kruščići spojiti. Pecite dok ne budu lagano zlatni, a zatim ih izvadite iz pećnice, pustite neka se malo ohlade pa ih špatulom ili nožem odvojite od papira i poslužite uz laganu proljetnu juhu od graška i mente. U slast!

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zdravlje

Receptori mirisa informacije odmah prosljeđuju mozgu i tako mogu utjecati na neke osnovne osobine poput agresivnosti, osjećaja gladi ili raznih bolova.

Duh i tijelo

Biljke koje vam predstavljamo zasigurno "stanuju" u vašim kuhanjama.

Budi fit

Sok od đumbira i krastavaca, s dodatkom limuna i mente jedan je od najpoznatijih prirodnih napitaka za brzo mršavljenje.

Gastronomija

Najuobičajeniji dodatak su komadići grilane piletine i inćuni. Neki chefovi dodaju joj škampe, jastoga, kavijar i povrće po želji. Kombinacija je pregršt!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.