Proljeće je idealno vrijeme za nabavu voća i povrća koje ne samo da je ukusno, nego može promijeniti tijek određenih bolesti i zaštititi nas od njih. Ovi su dani idealni za poboljšanje zdravlje putem prehrane jer antioksidansi vire iza svakog ugla.
Njihov značaj sigurno znate – štite nas od djelovanja molekula oskidativnog stresa koje organizam dovode u stanje neravnoteže i bolesti. Nije tajna da nas antioksidansi štite od raka, stoga upoznajte glavnih 5 koje biste trebali konzumirati što češće, tvrde stručnjaci Centra za rak MD Anderson za EmaxHealth.
Špinat
Hrana Popaja bogata je antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koje često zovemo 'vitamini za oči'. Oni spadaju u skupinu karotenida – biljnih materija koji su sadržani u svom voću i povrću, a topljivi su u mastima. Osim što se brine za dobar vid, lutein također čuva našu kožu jer pruža zaštitu od UV zraka, a istovremeno štiti naše srce, vrat maternice i jača imunitet.
Vlakna, folati (vitamini B skupine) i antioksidansi iz sirovog špinata mogu pomoći u zaštiti od raka ustiju, ždrijela i larinksa. Jedna šalica špinata ima samo sedam kalorija, stoga se slobodno možete prepustiti uživanju u ovoj zdravoj namirnici. Važno je napomenuti kako špinat ne valja predugo kuhati, a izbjegavati ga trebaju osobe s bubrežnim kamencima i one koje uzimaju tablete za razrjeđivanje krvi.
Jagode
Pravi glasnici proljeća, jagode ne sadrže puno kalorija, a mogu naš zaštititi od raka dojke, mjehura, dušnika ili kože. One drže naš apetit pod kontrolom te tako olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, snizuju kolesterol, poboljšavaju pamćenje… Prilično jake stvari za tako malene bobice, zar ne?
Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 %. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.
Ananas
Ananas ne sadrži puno soli i šećera, a bitan je saveznik zdravog mršavljenja. S obzirom da je bogat vodom, može biti prava namirnica za detoksikaciju organizma, post voćnim sokovima ili voćna čišćenja. Slatki i egzotični plodovi pravi su izvor vitamina C koji tijelu pomaže apsorbirati željezo i na taj način sprječavaju nastanak anemije.
Ovaj vitamin zdravlja pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju mnoge bolesti i mogu dovesti do raka. Također je bogati izvor vitamina B1, B6, bakra, magnezija i vlakna, a s obzirom da je bogat manganom, čuva gustoću naših kostiju.
Što čekate? Pravac na tržnicu!
Ordinacija.hr
Njihov značaj sigurno znate – štite nas od djelovanja molekula oskidativnog stresa koje organizam dovode u stanje neravnoteže i bolesti. Nije tajna da nas antioksidansi štite od raka, stoga upoznajte glavnih 5 koje biste trebali konzumirati što češće, tvrde stručnjaci Centra za rak MD Anderson za EmaxHealth.
Špinat
Hrana Popaja bogata je antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koje često zovemo 'vitamini za oči'. Oni spadaju u skupinu karotenida – biljnih materija koji su sadržani u svom voću i povrću, a topljivi su u mastima. Osim što se brine za dobar vid, lutein također čuva našu kožu jer pruža zaštitu od UV zraka, a istovremeno štiti naše srce, vrat maternice i jača imunitet.
Vlakna, folati (vitamini B skupine) i antioksidansi iz sirovog špinata mogu pomoći u zaštiti od raka ustiju, ždrijela i larinksa. Jedna šalica špinata ima samo sedam kalorija, stoga se slobodno možete prepustiti uživanju u ovoj zdravoj namirnici. Važno je napomenuti kako špinat ne valja predugo kuhati, a izbjegavati ga trebaju osobe s bubrežnim kamencima i one koje uzimaju tablete za razrjeđivanje krvi.
Jagode
Pravi glasnici proljeća, jagode ne sadrže puno kalorija, a mogu naš zaštititi od raka dojke, mjehura, dušnika ili kože. One drže naš apetit pod kontrolom te tako olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, snizuju kolesterol, poboljšavaju pamćenje… Prilično jake stvari za tako malene bobice, zar ne?
Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 %. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.
Ananas
Ananas ne sadrži puno soli i šećera, a bitan je saveznik zdravog mršavljenja. S obzirom da je bogat vodom, može biti prava namirnica za detoksikaciju organizma, post voćnim sokovima ili voćna čišćenja. Slatki i egzotični plodovi pravi su izvor vitamina C koji tijelu pomaže apsorbirati željezo i na taj način sprječavaju nastanak anemije.
Ovaj vitamin zdravlja pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju mnoge bolesti i mogu dovesti do raka. Također je bogati izvor vitamina B1, B6, bakra, magnezija i vlakna, a s obzirom da je bogat manganom, čuva gustoću naših kostiju.
Što čekate? Pravac na tržnicu!
Ordinacija.hr
In this article:ananas, antioksidans, jagoda, namirnice, ordinacija.hr, proljeće, špinat
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login