Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Dokument "Promocija politike zaštite dječjih prava u SOS - Dječjem selu Hrvatska" svečano je predstavljen danas u Europskom domu u Zagrebu.<br />

Hrvatska

“Promocija politike zaštite dječjih prava u SOS – Dječjem selu Hrvatska”

Dokument "Promocija politike zaštite dječjih prava u SOS – Dječjem selu Hrvatska" svečano je predstavljen danas u Europskom domu u Zagrebu.

Riječ je o dokumentu koji se bavi zaštitom dječjih prava u SOS – Dječjem selu Hrvatska kao posebno ranjivoj skupini djece i unaprjeđenjem njihova života.

Inače Međunarodna udruga SOS-Dječja sela brine se za djecu bez roditelja i roditeljske skrbi, neovisno o njihovoj rasnoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, pruža im ljubav i sigurnost u obiteljskom okruženju, trajan dom i izobrazbu za sretno i mirno djetinjstvo Hrvatskoj, a djeluje u Lekeniku i Vladimirevcima.

Nazočne je u Europskom domu pozdravila i potpredsjednica Vlade te ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja ih je tom prigodom izvijestila o projektima koje provodi Vlada, a koji se odnose na zaštitu prava djece.

Pohvalila je nastojanja djelatnika SOS Dječjeg sela i njihovu brigu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Istaknula je da se djecu treba naučiti voljeti te da ona djeca koja nisu naučila takvo nešto i u kojima je nasilje "svakodnevna pojava" i sama postaju nasilnici jer nasilje stvara nasilje.

Podsjetila je da je u Hrvatskoj zakonom zabranjeno tjelesno kažnjavanje djece, dodajući da su često dokumenti jedno, a praksa drugo.

Najavila je da će se uskoro pokrenuti kampanja protiv tjelesnog kažnjavanja djece, dodajući da je ove godine u lipnju upravo iz Hrvatske krenula kampanja Vijeća Europe protiv tjelesnog kažnjavanja djece.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović, koja je bila jedna od suradnica na izradi danas predstavljenog dokumenta, rekla je da su djeca u SOS selima posebno ranjiva skupina djece zato što su najčešće privremeno odvojena od bioloških obitelji i upućena u novu sredinu.

Istaknula je važnost edukacije i onih koji rade s djecom i bioloških obitelji u koje će se možda poslije vratiti.

Dodala je da je Ured za pravobraniteljicu za djecu, uz svoju svakodnevnu aktivnost tijekom petogodišnjeg rada, zabilježio 3080 kršenja dječjih prava. Od toga broja najviše su slučajeva nasilja nad djecom počinili članovi obitelji i njihovi vršnjaci.

Svjedoci smo, nažalost, nastavila je, svakodnevnih informacija o nasilju vršnjaka među djecom i zabrinuti smo zbog te pojave u društvu. Zato Ured pravobraniteljice svakodnevno upozorava i upućuje preporuke za jačanje programa prevencije, zaključila je Petrović.

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Obitelj

Druga stopa kriznog poreza ukida se 1. studenog!

Dobar posao

Ana Knežević, predsjednica SSSH govori kako prebroditi gospodarsku krizu.

Hrvatska

Cijena prirodnog plina od početka iduće godine za hrvatske će građane biti veća za oko 20 posto, a daju li proizvođači cigareta i svoj...

Hrvatska

Skupina osnovana na društvenim stranicama Facebook sutra u 18 sati u Zagrebu i još nekoliko gradova organizira prosvjedne skupove pod nazivom "Stegnite vi svoj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.