Želite li dugo, toplo i nezaboravno ljeto, proslavite njegov ga kako i priliči – ukusnom slasticom, savršenom za doba godine u kojem “cvrči asfalt”, ali to nikome ne smeta. Znate kako se kaže – kako nešto počne, tako će se i nastaviti.
Pa počnite stoga ljeto u revijalnom tonu, uz kremasti, voćni kolač s beze biskvitom prozračnim poput oblaka. Ovaj je biskvit sve samo ne bez(e)veze. U ustima se topi poput puslice i savršeno spaja sa slastičarskom kremom, šlagom i svježim voćem.
Prvi dani ljeta stoga su prava prilika za slatki klasik – ledeni vjetar sa svježim sezonskim voćem. Predlažemo da kore pečete kada zađe sunce jer se tada lakše diše. U suprotnom ćete na već visokih plus 30 dodati još pokoji stupanj iz svoje pećnice.
A kada ga napravite, ledeni vjetar dobro rashladite i servirajte ga za doručak, ručak i večeru. Tko kaže da se kolači, osobito ovako ukusni, jedu samo za desert? S obzirom koliko je vruće, kalorije će se istopiti, a da se i ne pomaknete smjesta. Prevruće je za brigu o kilogramima pa krenimo na recept!
Sastojci
Sastojci za beze kore:
- 9 bjelanjaka
- malo soli
- 200 grama šećera
- žličica jabučnog octa
Sastojci za žutu kremu:
- 9 žumanjaka
- 3 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 4 decilitra mlijeka
- 15 grama gustina
- 2 vanilin šećera
- 200 grama maslaca
Sastojci za bijelu kremu:
- 8 dcl slatkog vrhnja
- sezonsko voće
Postupak
Pećnicu upalite na 150 Celzijevih stupnjeva. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodajući šećer i na kraju ocat. Pleh od pećnice obložite papirom za pečenje na koji ćete izliti snijeg od bjelanjaka, poravnati ga te peći sat vremena. Nakon što je beze kora pečena, ostavite je da se ohladi i tek onda maknite papir.
Dok se kora peče, izradite žutu ili slastičarsku kremu. Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte brašno te gustin koji ste umutili u decilitru mlijeka i sve dobro sjedinite. Ostatak mlijeka zakuhajte, a onda maknite s vatre i u njega umiješajte smjesu od žumanjaka. Vratite na laganu vatru, kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Kada je gotova, pokrijte je prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavite je da se ohladi.
U dubokoj posudi izradite vrhnje za šlag koje ste dobro ohladili. I slastičarsku kremu i šlag podijelite na tri jednaka dijela kako bi vam bilo lakše slagati kolač. Voće narežite na jednake komadiće kako bi u kolaču izgledalo lijepo. Jagode i banane po našem su mišljenju neizostavni dio ledenog vjetra, a odličan su izbor i šumsko voće te kivi.
Sada kada se kora ohladila, pažljivo je odvojite od papira za pečenje i podijelite nožem na tri jednaka dijela.
Na prvu koru stavite slastičarsku kremu, voće pa šlag. Potom stavite drugu beze koru, opet kremu, voće i šlag. Voće možete slagati kako želite – odvojeno jagode, kivi i bananu ili sve pomiješati na svakoj kori. Slijedi i treća kora, voće i šlag. Bočne stranice kolača također prekrijte šlagom. Volite li minimalizam, ne ukrašavajte ledeni vjetar voćem, a ako vam se sam šlag čini preskromnim ukrasom kolaču, na njega dodajte voće za kraj.
Bilo bi dobro da kolač ostavite u hladnjaku preko noći prije, no što ga poslužite, kako bi kore omekšale, krema stisnula te svi sastojci proželi.
U slast!