Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Protiv debljine žutim čajem

Žuti čaj sadrži dijetni enzim koji pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće.

Relativno je malo studija provedeno na žutom čaju, međutim uspoređujući sadržaj antioksidansa prisutnih u zelenom čaju, na kojem su provedene mnoge studije vezane uz djelovanje konzumacije zelenog čaja na metabolizam masti, sa sadržajem antioksidansa prisutnim u žutom čaju, postoji određena poveznica s činjenicom da mlađe lišće žutog čaja sadrži nešto veću koncentraciju antioksidansa od lišća zelenog čaja.

– Kako su pokazale neke studije, polifenoli, grupe katehina, posebice epigalokatehin galat (EGCG) povećava i potrošnju energije potrebnu za probavu, zatim apsorpciju i metabolizam hrane. Također, dijetni enzim EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva, rekla je mr. sc. Lada Gumhalter Karolyi, nutricionistica i Direktorica razvoja i upravljanja kvalitetom u Francku koji je nedavno na tržište lansirao žuti čaj u filter vrećicama.

Dugotrajni unos EGCG-a čak i pri prehrani koja obiluje mastima, smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase.

Iako je žuti čaj poznat već 1300 godina, na neko je vrijeme pao u zaborav prije svega zbog kompliciranog načina obrade. Njegova je proizvodnja nakon dugo predstavljena i zapadnim tržištima, a Franck je prva tvornica na području jugoistočne Europe koja je krenula u proizvodnju žutog čaja.

Inače, žuti čaj je produkt biljke Camellia sinensis (čajevac) od koje se proizvode i ostale vrste čaja: crni, bijeli, zeleni i oolong. Razlika je u tehnologiji obrade i vremenu sazrijevanja lišća, odnosno u stupnju fermentacije.

Važnost polifenola

Žuti se čaj bere dok je lišće mlado i pristupa se procesu parcijalne fermentacije, a dobrobit ove vrste čaja vezana je uz antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Oni imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje.

– Spojevi kojima se pridaje važnost su polifenoli, katehini posebice epigalokatehin galat (EGCG) i jedino kako ga organizam može unijeti kroz prehranu je preko čaja. Žuti čaj se smatra boljim od zelenog zbog blažeg, voćnog okusa i sadržaja katehina koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani. „In vitro“ studije pokazuju da katehini, posebice EGCG smanjuju absorbciju lipida, pa se tako smanjuje akumulacija masti u tkivima. Zato se pijenje žutog čaja može savjetovati kao pomoć pri redukcijskim dijetama, a idealan je kao pomoć pri rehidraciji organizma i osiguravanju dnevnog unosa tekućine, objasnila je mr Karolyi.

Utjecaj žutog čaja na zdravlje


Također žuti čaj sprječava i olakšava kardiovaskularne bolesti, dijabetes, zatim štiti od karcinoma pluća, želuca, jednjaka, duodenuma, gušterače, jetre, dojke, debelog crijeva i kože ali nije lijek. Ima i preventivno djelovanje na pojavu ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava, kao i povišenu razinu kolesterola u krvi i povišen krvni tlak.

Pozitivno djelovanje ima i glede poboljšanja cirkulacije krvi, eliminacije toksina, potom ubrzavanja metabolizma i apsorpcije kisika u organizmu. Pomaže pri dugovječnosti i mentalnoj pokretljivosti, stimulira rad mozga i oštri um, pojačava otpornost organizma na mnoge bolesti. K tome, prevenira kvarenje i ispadanje zubiju, kao i anemiju. Osim toga, pročišćava mokraću i stimulira mokrenje, pomaže probavu, ublažava smetnje u zglobovima.
Dakle, ne samo da smanjuje žeđ, nego bistri vid i oči čini sjajnima, te produžava život.


Filter vrećice praktičnije od rinfuze

Čaj treba čuvati – na suhom i tamnom mjestu, a prilikom pripremanja vodu treba zagrijati na 70-80 stupnjeva Celzijevih, preliti filter vrećicu i držati tri minute. Budući da je čaj u filter vrećicama praktičniji od rinfuznog priprema se bez puno „ceremonije“ a i manja je mogućnost gorkog okusa.

Sve ove blagotvorne i ljekovite osobine čaja dolaze do izražaja na „duge staze“, odnosno tek kroz trajniju konzumaciju i naravno, tek kada su podržane ostalim oblicima zdravog života poput uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe, naglašava mr. sc. Karolyi. (T. A./S.K.)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba u vašem emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.