Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Protiv debljine žutim čajem

Žuti čaj sadrži dijetni enzim koji pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće.

Relativno je malo studija provedeno na žutom čaju, međutim uspoređujući sadržaj antioksidansa prisutnih u zelenom čaju, na kojem su provedene mnoge studije vezane uz djelovanje konzumacije zelenog čaja na metabolizam masti, sa sadržajem antioksidansa prisutnim u žutom čaju, postoji određena poveznica s činjenicom da mlađe lišće žutog čaja sadrži nešto veću koncentraciju antioksidansa od lišća zelenog čaja.

– Kako su pokazale neke studije, polifenoli, grupe katehina, posebice epigalokatehin galat (EGCG) povećava i potrošnju energije potrebnu za probavu, zatim apsorpciju i metabolizam hrane. Također, dijetni enzim EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva, rekla je mr. sc. Lada Gumhalter Karolyi, nutricionistica i Direktorica razvoja i upravljanja kvalitetom u Francku koji je nedavno na tržište lansirao žuti čaj u filter vrećicama.

Dugotrajni unos EGCG-a čak i pri prehrani koja obiluje mastima, smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase.

Iako je žuti čaj poznat već 1300 godina, na neko je vrijeme pao u zaborav prije svega zbog kompliciranog načina obrade. Njegova je proizvodnja nakon dugo predstavljena i zapadnim tržištima, a Franck je prva tvornica na području jugoistočne Europe koja je krenula u proizvodnju žutog čaja.

Inače, žuti čaj je produkt biljke Camellia sinensis (čajevac) od koje se proizvode i ostale vrste čaja: crni, bijeli, zeleni i oolong. Razlika je u tehnologiji obrade i vremenu sazrijevanja lišća, odnosno u stupnju fermentacije.

Važnost polifenola

Žuti se čaj bere dok je lišće mlado i pristupa se procesu parcijalne fermentacije, a dobrobit ove vrste čaja vezana je uz antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Oni imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje.

– Spojevi kojima se pridaje važnost su polifenoli, katehini posebice epigalokatehin galat (EGCG) i jedino kako ga organizam može unijeti kroz prehranu je preko čaja. Žuti čaj se smatra boljim od zelenog zbog blažeg, voćnog okusa i sadržaja katehina koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani. „In vitro“ studije pokazuju da katehini, posebice EGCG smanjuju absorbciju lipida, pa se tako smanjuje akumulacija masti u tkivima. Zato se pijenje žutog čaja može savjetovati kao pomoć pri redukcijskim dijetama, a idealan je kao pomoć pri rehidraciji organizma i osiguravanju dnevnog unosa tekućine, objasnila je mr Karolyi.

Utjecaj žutog čaja na zdravlje


Također žuti čaj sprječava i olakšava kardiovaskularne bolesti, dijabetes, zatim štiti od karcinoma pluća, želuca, jednjaka, duodenuma, gušterače, jetre, dojke, debelog crijeva i kože ali nije lijek. Ima i preventivno djelovanje na pojavu ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava, kao i povišenu razinu kolesterola u krvi i povišen krvni tlak.

Pozitivno djelovanje ima i glede poboljšanja cirkulacije krvi, eliminacije toksina, potom ubrzavanja metabolizma i apsorpcije kisika u organizmu. Pomaže pri dugovječnosti i mentalnoj pokretljivosti, stimulira rad mozga i oštri um, pojačava otpornost organizma na mnoge bolesti. K tome, prevenira kvarenje i ispadanje zubiju, kao i anemiju. Osim toga, pročišćava mokraću i stimulira mokrenje, pomaže probavu, ublažava smetnje u zglobovima.
Dakle, ne samo da smanjuje žeđ, nego bistri vid i oči čini sjajnima, te produžava život.


Filter vrećice praktičnije od rinfuze

Čaj treba čuvati – na suhom i tamnom mjestu, a prilikom pripremanja vodu treba zagrijati na 70-80 stupnjeva Celzijevih, preliti filter vrećicu i držati tri minute. Budući da je čaj u filter vrećicama praktičniji od rinfuznog priprema se bez puno „ceremonije“ a i manja je mogućnost gorkog okusa.

Sve ove blagotvorne i ljekovite osobine čaja dolaze do izražaja na „duge staze“, odnosno tek kroz trajniju konzumaciju i naravno, tek kada su podržane ostalim oblicima zdravog života poput uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe, naglašava mr. sc. Karolyi. (T. A./S.K.)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Sve više žena pridaje pažnju sastavu proizvoda koje koriste, pa tako i higijenskih uložaka.

Beauty report

Kvalitetna ulja u ovoj kombinaciji prirodnih sastojaka protiv celulita osigurat će vašoj koži sjaj, zategnutost i eliminirati vidljivost “jastučića” na površini kože. 

Savjeti stručnjaka

Iako ne postoji lijek za rosaceu, terapija može pomoći u regulaciji bolesti i smanjenju simptoma. E

Zanimljivosti

S ciljem implementiranja novih i „zelenih“ poboljšanja, u Hansaplastu su se potrudili pronaći još izdržljivije materijale za sastavne dijelove novog flastera.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.