Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Protruzija diska C5 C6 – simptomi, uzroci i liječenje

C5 – C6 disk nalaze se između petog i šestog cervikalnog kralješka i igraju važnu ulogu kod pokretanja vrata.

U današnjem užurbanom načinu života sve je veća pojava kod ljudi tegoba povezanih s kralježnicom, a taj podatak zabrinjava stručnjake. Bolovi u vratu i leđima oblikuju nas, ne samo fizički nego i mentalno.

Uz sve moguće probleme, protruzija diska C5 i C6 može zadavati velike probleme i utjecati negativno na svakodnevno obavljanje zadata. Kako se radi o čestoj dijagnozi, dobro je na vrijeme prepoznati simptome, znati zašto se stanje razvija i kako se liječi.

Kralježnica se sastoji od 7 vratnih, cervikalnih kralježaka, a spomenuti diskovi se nalaze između pršljenova koji ih povezuju, a razliku od kralježaka koji su čvrste kosti, intervertebralni diskovi su ispunjeni tekućinom i  fleksibilni su te omogućavaju kičmi da bude pokretljiva i služe kao amortizacija pokreta. C5 – C6 disk nalaze se između petog i šestog cervikalnog kralješka i igraju važnu ulogu kod pokretanja vrata. Kada dođe do protruzije, vrijeme je za posjet liječniku. Mnogi smatraju da je protruzija diska ustvari hernija diska, ali radi se o različitim stanjima, i moglo bi se reći da je protruzija vrsta hernije.

Koji je uzrok protruzije C5-C6 diska?

Puno je faktora koji mogu utjecati na razvoj ovog problema, a ovo su neki od važnijih:

  • Degeneracija povezana sa starenjem: Ovo se smatra primarnim razlogom i dio je procesa starenja. Kroz vrijeme, diskovi mogu postati manje elastični i izgubiti tekućinu, što ih čini podložnima za razvoj protruzije ili hernije.
  • Trauma ili ozljeda: Padovi, ozljede u sportu ili slični problemi koji mogu utjecati na vrat, mogu utjecati na razvoj protruzije diska.
  • Ozljeda od ponavljajućeg naprezanja: Aktivnosti koje uključuje stalne jednake pokrete, kao što su loše držanje i stalno gledanje u mobitel.
  • Genetski faktori: Neke osobe imaju genetske predispozicije za razvoj problema s diskom.
  • Pretilost: Prevelika tjelesna težina može dodatno opteretiti kralježnicu.
Koji su simptomi protruzije C5-C6 diska

Često se događa da protruzija diska prođe bez javljanja simptoma ili će se simptomi javljati tek nakon nekog vremena. Može proći bez simptoma ili se simptomi mogu početi da pojavljuju tek nakon nekoliko mjeseci ili godina. Ipak prepoznavanje simptoma je iznimno bitno za daljnje liječenje.

  • Bol u vratu: Stalna, lokalizirana bol je prvi i važan simptom protruzije diska.
  • Jaka bol koja se širi: Bol koja se širi u ramena, ruke i prste ruke je čest simptom.
  • Slabost u mišićima: Ako otežano izvodite osnovne pokrete, moglo bi se raditi o simptomu protruzije.
  • Trnci: Trnci ili osjećaj da vam trne ruka može biti simptom.
  • Glavobolje: Stalne glavobolje, koje nastaju u vratu, mogu biti povezane s ovim stanjem.
Ne kirurško liječenje

Upravo je ne kirurško liječenje prva linija obrane od ove bolesti, a na taj će se način smanjiti bol i upala te poboljšati funkcija kralježnice.

Uloga magnetske rezonance u dijagnosticiranju

Magnetska rezonanca je najvažniji dio dijagnoze ovog stanja, za razliku od RTG-a, pokazuje snimke mekog tkiva kao što su korijene živaca i diska. Liječnici tako mogu procijeniti koliko je oštećenje i prepoznati uzroke simptoma.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je, uz kirurško liječenje, najbolji način liječenja protruzije diska C5 C6, a fokus je na poboljšanju držanja, ravnanju mišića vrata i ramena te jačanju pokreta. Fizikalna terapija koristi razne tehnike, kao što su ručna terapija, vježbanje i vježbanje ispravnog držanja.

Ne propustite

Gastronomija

Ova salata je vrlo aromatična i osvježavajuća, tako da je idealan izbor za tople dane te ide odlično uz roštilj

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.