Gastronomija

Provjereni savjeti za izradu savršenih slastica

Čudili smo se kakao maslacu koji je zapravo bijeli prah bez onog kakao mirisa koji biste očekivali

Kulinarske radionice u jako kratkom roku postale su izuzetno popularne kod nas. I zaista je lijepo da je tako jer su izvrsna prilika da svoje slobodno vrijeme provedemo kvalitetno – učeći i zabavljajući se. Tako sam i ja nedavno prisustvovala radionici slastica u kulinarskom studiju Branka Ognjenovića – Majstor Kuhar. Radionicu je vodio chef Viktor Kranjčec, vrhunski slastičar koji je svoj zanat brusio kod trenutno najpopularnijeg slastičara svijeta Pierrea Herméa.

Na dvodnevnom tečaju prvo smo učili pripremati kreme i biskvite, tijesta i mousse, a sutradan sve to spojili u prekrasne i pažljivo dekorirane torte i eklere. Naša ekipa polaznika sastojala se od amatera, znatiželjnika, gastro entuzijasta te sadašnjih i budućih profesionalnih slastičara. Amateri i znatiželjnici su propitkivali, zapisivali, čudom se čudili kakao maslacu koji je zapravo bijeli prah (bez onog kakao mirisa koji biste očekivali)… Izmjenjivali su iskustva i međusobno si priznavali pogreške koje su ranije činili. Dio sudionika koji je pak malo profesionalnije zakoračio u slastičarske vode, nesebično je dijelio savjete i svi su zaista bili ljubazni i prijateljski raspoloženi. Skupa smo mutili, mijesili, dekorirali i naravno nismo propustili oblizati ostatke krema iz zdjelica.

Viktorovi savjeti za deserte

Nismo propustili ni počastiti se krekerima s kozjim sirom, medom i chillijem prvog dana radionice, a idućeg dana Branko nas je oduševio vrućim mazalicama, urnebes namazom i namazom od graha. Jedna od sudionica donijela je domaći ajvar od svoje bake, a djevojka koja radi u poznatoj slatičarnici Mak na konac razveselila nas je “mediantsima” na štapiću. Priču smo zaokružili nezaobilaznim fotkanjem i uživanjem u Viktorovim vrhunskim slasticama.

[box style=”0″]

Tips&tricks Viktora Kranjčeca:

• Želite li savršenu bijelu beze koru, kakvu kupujete u slastičarnicama, uputno ju je sušiti na 50°C u pećnici tijekom 24 sata.

Kada radite kreme s jajima, uputno ih je prethodno malo zagrijati na pari, na oko 50°C. Tako im se poveća volumen i ljepše se izrade.

• Već izrađene kreme (koje ste već umutili i podigli im volumen), posebice snijeg od bjelanjaka, nikada nemojte nastaviti miješati pjenjačom budući da tako razbijete mjehuriće zraka koje ste napravili. Prilikom umiješavanja ostalih sastojaka umjesto daljnjeg miksanja/pjenjače koristite nježno silikonsku špatulu.

• 85°C je temperatura na kojoj su jaja termički obrađena. To je korisna informacija za sve koji se boje sirovih jaja.

• Prilikom pravljenja raznih krema i smjesa, uvijek rjeđe tekućine ulijevajte u gušće.

[/box]

 

Foto: Maja Špoljarec

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Dobar posao

Na Obonjanu se održala šesta radionica Vino&Seks koje su Tanja i Lada osmislile kako bi svojim polaznicima pržile priliku da se opuste i razgovaraju...

Gastronomija

Kad idete na vinsku radionicu, nemojte stavljati parfem kako ne bi utjecao na vaša i tuđa osjetila. I nemojte se ustručavati pitati sve što...

Istaknuto

Svi smo mi velike i moćne, no negdje smo zaboravili pročitati upute za uporabu tim moćnim snagama unutar sebe pa su ostale skrivene i...

Događanja

Naš je cilj ponuditi jedinstven i cjelovit program u svrhu podizanja razine životne energije, radosti i optimizma kao bazične prevencije stresa, što će biti...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version