Punjene integralne okruglice

Za one koji više pažnje posvećuju svom zdravlju i vrsti brašna koju koriste , evo jedna inačica dobrih nam starih, tradicionalnih i poznatih knedlica. Ovaj put napravila sam ih s integralnim pšeničnim, tamnim brašnom i punjenjem, marmeladom od brusnica i jabuke, a za kraj , kao završna nota svemu, posula sam ih aromatičnom smjesom od šećera, cimeta i naribanih medenjaka.

Sastojci :
(za 12-tak okruglica)

  • 400 g posnog svježeg sira
  • 2 jaja
  • malo soli
  • 180 – 200 g integralnog brašna
  • na vrhu žličice praška za pecivo
  • 100 g marmelade od brusnice i jabuke (po želji)

Za posipanje :

  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • malo cimeta
  • 100 g naribanih medenjaka

Postupak :

1 . Sir izmiksajte s malo soli i jajima. U zasebnoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo, pa ga prosijte u zdjelu sa sirom i jajima. Tijesto dobro zamijesite, pa ga ostavite da odstoji 30-tak minuta u hladnjaku.
2 . Odstajalo tijesto premjestite na pobrašnjen stolnjak ili radnu površinu. Ponovno ga dobro izmijesite i uz pomoć valjka rastanjite tijesto na debljinu 5-7 mm. Nožem okomitim i vodoravnim rezanjem izrežite 12- 14 pravokutnih jednakih komadića tijesta. Na sredinu svakog pravokutnika stavite po malo marmelade (ili nekog drugog punjenja, po želji) . Spojite krajeve i rukama uz po potrebi još malo brašna napravite okruglice.
3 . Okruglice kuhajte u kipućoj, malo posoljenoj vodi sve dok one ne isplivaju na površinu, 7-8 minuta. Šupljikavom žlicom izvadite ih na tanjur. U tavi zagrijte maslac te na laganoj vatri popržite okruglice.
4 . U zdjelici pomiješajte šećer s cimetom i naribanim medenjacima. Popržene okruglice izvadite na tanjur za serviranje i pospite pripremljenom smjesom za posipavanje.

Just Good Food