Ovi roščići od dizanog tijesta s maslacem neopisivo podsjećaju na francuske croissante, ali nisu. Sasvim jednostavno i nimalo komplicirano dizano tijesto, traži samo malo više vašeg slobodnog vremena i dobit ćete fantastične meke i tople punjene kolačiće u kojima ćete sasvim sigurno uživati.
Nadjenite ih marmeladom, Nutellom ili običnom čokoladom ili posebno sada aktualnim punjenjima od oraha, maka, lješnjaka, kestena ili sira.
Sastojci :
- 800 g namjenskog brašna (za dizana tijesta)
- prstohvat soli
- 3 dcl mlakog mlijeka
- 1 svježa kocka kvasca
- 200 g maslaca
- 2 žumanca
- 120 g šećera
Nadjev :
- 80 g oraha
- 1 žlica meda
- malo vrućeg mlijeka
- 2 žlice šećera
- 1 bjelanjak
- po želji žlica ruma
Nadjev od maka napravite kao onaj od oraha samo izostavite rum, ili jednostavno za nadjev koristite marmeladu od višanja ili Nutellu.
Postupak : (svi sastojci koje koristite neka budu sobne temperature)
- Kvasac izmrvite, dodajte mu žličicu šećera te prelijte mlakim mlijekom. Pričekajte da se digne pjenica (držite na toplom). Za to vrijeme u manjoj posudi otopite maslac s mlijekom i šećerom. Pustite da se ohladi.
- Brašno prosijte , posolite i napravite u sredini jamicu. Dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko s maslacem, žutanjke i zamijesite glatko tijesto. Dobro ga kuhačom izradite dok se ne pojave mjehurići, po potrebi dodajte brašna. Prekrijte tijesto krpom i pustite na toplom da se digne.
- Dignuto tijesto ponovno kuhačom dobro izradite i ponovno ostavite na toplom. Dva puta odstajalo i dignuto tijesto prepolovite i brašnom razvaljajte u oblik kruga i na debljinu 5-7 mm. Svaki krug tijesta izrežite na osam trokutića s jednim dužim krakom. Stavite nadjev po želji i zarolajte u oblik roščića.
- Pećnicu zagrijte na 180 C. Roščiće složite jedan do drugog na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pustite ih još kratko na toplom, a zatim stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ih ukupno 20- tak minuta (nakon 15 min ih premažite žutanjkom), dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Gotove roščiće pospite šećerom u prahu.