Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Pureće mesne okruglice s azijskim umakom

Savršeni zalogajčići u sočnom umaku

Mesne okruglice pripremaju se diljem svijeta, na nebrojeno puno načina. U Rimskom carstvu loptice od mesa radile su se s kruhom namočenim u crno vino, začinjene paprom i pinjolima, a jele su se u Perziji, Bliskom Istoku, sjevernoj Africi i Aziji gdje se meso miješalo s rižom ili bulgur pšenicom. Malo po malo, mesne okruglice ‘dokotrljale’ su se i do Švedske, gdje ih u svojoj kuharici po prvi put 1754. godine spominje Kajsa Warg. Navodno su na sjever došle oko 1700. godine nakon povratka švedskog kralja Karla XII. iz Otomanskog carstva.

Ova delicija bila je rezervirana samo za bogate jer sve do sredine 19. stoljeća, običan puk nije imao čime samljeti meso, a i tek tada je prosječno kućanstvo imalo štednjak za kuhanje na drva. Danas su na svijetu osim onih talijanskih u umaku od rajčice, najpoznatije upravo švedske mesne okruglice. Čak postoji i narodna izreka koja kaže da ima onoliko recepata za švedske mesne okruglice koliko ima švedskih majki. Svaki obiteljski recept tretira se kao nasljeđe koje se prenosi s koljena na koljeno.

Iako postoji nebrojeno puno recepata u Švedskoj, još ih je više diljem svijeta no u svakome su glavni sastojci mljeveno meso (govedina, svinjetina, janjetina ili puretina) krušne mrvice, goveđi temeljac, sjeckani luk, bijeli papar, piment i sol. Danas vam donosimo jedan od zanimljivijih recepata za mesne okruglice u kojemu su glavni sastojci pureće meso, đumbir i mladi luk, u kombinaciji s umakom od sezamovog ulja i meda.

mesne okruglice

RECEPT – PUREĆE MESNE OKRUGLICE S AZIJSKIM UMAKOM

Sastojci za mesne okruglice:

  • 500g mljevene puretine
  • 2 žlice naribanog korijena đumbira
  • 1 manji režanj češnjaka
  • pola šalice krušnih mrvica
  • 2 žlice brašna
  • 1 jaje
  • 1 mladi luk narezan na kolutiće
  • 2 žlice maslinovog ulja (na kojem ćete ih ispeći na tavi)

Umak:

  • ½ žlice sezamovog ulja
  • 3 žlice rižinog octa
  • 3 žlice sojinog umaka
  • 3 žlice meda
  • ½ žličice gustina
  • 1 mladi luk narezan na kolutiće
  • 2 sušene čili papričice, bez sjemenki

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za mesne okruglice. Rukama ih umijesite kako bi jaje sve dobro povezalo. Od smjese oblikujte okruglice veličine loptice za golf. Popržite ih na ulju, na srednjoj vatri, sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđe kako bi bile hrskave izvana. Kada su gotove izvadite ih iz tave i stavite u posudu za pečenje te ih pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Dok se okruglice peku u dubljoj tavi pomiješajte sve sastojke. Pjenjačom ih brzo mješajte na jakoj vatri kako bi se gustin što bolje razgradio, sve dok umak ne počne kipjeti. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta ili dok umak ne postane gušći. Potom ga maknite s vatre i njime zalijte gotove mesne okruglice te ih ukrasite narezanim mladim lukom. Poslužite uz prilog po želji. Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Savjeti i preporuke

3 prirodna lijeka za nježnu i mekanu kožu.

Gastronomija

Najukusniji su dok su još topli, uz čaj ili šalicu mlijeka.

Zanimljivosti

Jela s tjesteninama pripremaju se lako i brzo, a uz pametnu kombinaciju s drugim namirnicama mogu biti nutritivno bogata i puna okusa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.