Putujuća soba- odmor na svakom uglu!

Složit će se svi da je najbolje iskorišteno vrijeme ono kada radite što volite. A ruski arhitekti iz Arch grupe vole spavati i odmarati se. Smatraju da vrijeme koje ste izgubili živcirajući se, recimo na putu, treba trajno izbrisati snom. U tome će sigurno pomoći 'kutija za spavanje' koju su napravili kao koncept pokretne hotelske sobe.

Ova jedinica za spavanje idealna je za bilo koju lokaciju gdje bi se netko nakratko trebao odmoriti. Uobičajena mjesta za njih su aerodromi i kolodvori, no ovi ruski arhitekti tamo ne staju. Putujuća soba dobro će doći umornom dečku koji prati curu u shoppingu ili ga uspava dosadna izložba. Osim u shopping centrima ili muzejima, odmor će dobro doći i na ulici ili u prirodi, ako nam to vremenske prilike dopuštaju. Ovih četiri metra kvadratnih u trenu se instalira bilo gdje, a po potrebi se i nadograđuju.

Svaka kutija, odnosno soba, sadrži gotovo sve udobnosti jednoga doma; krevet, stol na razvlačenje, budilicu i portafon. Sobica je opremljena wi-fi ruterom, televizorom s ekranom na dodir, svim potrebnim utičnicama i sefom za vaše vrijednosti. Za romantičan ugođaj tu su LED lampice s potenciometrom i zatamnjena stakla. Romantika naravno splasne kada u sobi primijetite i automat za plaćanje vašeg noćenja.

Pri gradnji, ruske dizajnere je zasigurno inspirirala priča o tri praščića jer i oni svoje pokretne kućice rade u tri materijala. Tako su dostupne u drvenom, metalnom ili pleksiglas izdanju, s jednim, dva ili tri kreveta.

Prvi prototip instaliran je na aerodromu Sheremetyevo udaljenom oko dvadesetak kilometara od Moskve. Tamo je doživio toliki uspjeh da se njegov koncept sada komercijalizira kako bi se kutije za spavanje proširile po svijetu. Tko zna možda ova moderna kolibica nekim čudom dođe i kod nas, a ne sumnjam da bi ovdje bila veliki hit. Znam već nekoliko prijatelja koji bi rado 'ubili oko' dok su s boljom polovicom u shoppingu ili one koji bi nekad usred radnog vremena rado pobjegli negdje i odmorili se u svoja četiri zida.