Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Quiche od poriluka

Francuska slana poslastica s povrćem.

Quiche je poznata francuska slana poslastica ili pita s nadjevom na bazi jaja i vrhnja. Ova varijanta je malo laganija pa u sebi sadrži samo blanširano povrće, odnosno poriluk, dok najpoznatiji quiche – Quiche Lorraine još sadrži i sitno nasjeckanu slaninu. Idealan je za večeru ili kao ugodno iznenađenje za goste.

Sastojci:

Za tijesto:
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 150 g maslaca
  • 2-3 žlice hladne vode
Za nadjev:
  • 3 manja poriluka
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 50 g naribanog sira (npr. Goude ili Ementalera)
  • 100 g sira Roqueforta narezanog na tanke listiće



Postupak:

  1. Tijesto umijesite od brašna, dodajte malo soli, jaje i maslac narezan na listiće. Po potrebi dodajte malo hladne vode i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Poriluk očistite, operite i narežite na sitnije komade. Kratko ga blanširajte u provreloj posoljenoj vodi (cca 2-3 minute), procijedite i pustite da se malo ohladi. Za to vrijeme naribajte Goudu ili Ementaler i pomiješajte sir s kiselim vrhnjem i jajima. Po želji malo posolite.
  3. Pećnicu zagrijte na 200 C. Odstajalo tijesto razvaljajte i položite u namašćeni pravokutni duguljasti kalup (35×11 cm). Na listiće narežite Roquefort, pa ga poslažite po tijestu, prekrijte porilukom, prelijte jajima s vrhnjem i zapecite.
Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja.

Gastronomija

Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick...

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.