Quiche je poznata francuska slana poslastica ili pita s nadjevom na bazi jaja i vrhnja. Ova varijanta je malo laganija pa u sebi sadrži samo blanširano povrće, odnosno poriluk, dok najpoznatiji quiche – Quiche Lorraine još sadrži i sitno nasjeckanu slaninu. Idealan je za večeru ili kao ugodno iznenađenje za goste.
Sastojci:
Za tijesto:
Postupak:
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 1 jaje
- malo soli
- 150 g maslaca
- 2-3 žlice hladne vode
- 3 manja poriluka
- 150 g kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 50 g naribanog sira (npr. Goude ili Ementalera)
- 100 g sira Roqueforta narezanog na tanke listiće
Postupak:
- Tijesto umijesite od brašna, dodajte malo soli, jaje i maslac narezan na listiće. Po potrebi dodajte malo hladne vode i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. Poriluk očistite, operite i narežite na sitnije komade. Kratko ga blanširajte u provreloj posoljenoj vodi (cca 2-3 minute), procijedite i pustite da se malo ohladi. Za to vrijeme naribajte Goudu ili Ementaler i pomiješajte sir s kiselim vrhnjem i jajima. Po želji malo posolite.
- Pećnicu zagrijte na 200 C. Odstajalo tijesto razvaljajte i položite u namašćeni pravokutni duguljasti kalup (35×11 cm). Na listiće narežite Roquefort, pa ga poslažite po tijestu, prekrijte porilukom, prelijte jajima s vrhnjem i zapecite.
In this article:jaja, just good food, nada duhović, nadjev, pita, poriluk, povrće, recept, tijesto, vrhnje
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login