Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Razotkrivanje psihologije mirisa i umjetnosti mirisa u svijećama

U moderno doba, svijeće su i dalje popularne, ne samo zbog svoje praktične upotrebe, već i zbog svojih psiholoških prednosti.

Svijeće se stoljećima koriste za osvjetljenje, toplinu i dekoraciju. Drevni Egipćani su zaslužni za stvaranje prvih svijeća oko 3000 godina prije Krista. Ove rane svijeće izrađivane su od pčelinjeg voska i loja i prvenstveno su se koristile za vjerske obrede. S vremenom se upotreba svijeća proširila i na druge kulture, a za njihovu izradu koristili su se različiti materijali poput životinjske masti, biljnog voska i parafina. Ali, psihologija mirisa i svijeća nadilazi njihovu praktičnu upotrebu.

Tako su se svijeće kroz povijest povezivale i sa simbolikom i ritualom. Na primjer, u mnogim se kulturama paljenje svijeća smatra načinom odavanja počasti mrtvima ili donošenja sreće.

Moderno doba i svijeće

U moderno doba, svijeće su i dalje popularne, ne samo zbog svoje praktične upotrebe, već i zbog svojih psiholoških prednosti.

Svijeće dolaze u raznim mirisima, od voćnih i cvjetnih do začinskih i drvenih. No jeste li se ikada zapitali kako ti mirisi nastaju i koliko je snažan utjecaj mirisa na emocije?

Naime, razumijevanje kako razni mirisi utječu na naše raspoloženje i doživljaj prostora, predstavlja vrlo fascinantan aspekt moderne psihologije. Psihologija mirisa je fascinantna, pa smo porazgovarali s Ivanom Krstić, vlasnicom hrvatskog brenda ručno rađenih svijeća od sojinog voska, Motion Candles.

Psihologija mirisa

Iako se često podcjenjuje, miris je jedan od najmoćnijih osjetila u ljudskom tijelu. Mirisi imaju izravan utjecaj na naše emocije i dobrobit. Samo neki od dokazanih benefita mirisa su umirivanje osjetila, smanjivanje stresa, poboljšavanje raspoloženja, poboljšavanje pamćenja, pomaganje u prilagodbi novim navikama.

Vaš se mozak oslanja na kreirane nervne veze koje pamte svoju putanju te potom kreiraju naviku. Znanost o mirisu, emocijama i pamćenju su isprepleteni. Zbog toga ugodni mirisi često podsjećaju ljude na nešto što vole. Ako redovito palite mirisne svijeće, možete se uključiti u svoj ritual razmišljanja i opuštanja. Na primjer, ako pokušavate razviti naviku vođenja dnevnika ili čitanja, zapalite svijeću prije nego što započnete te će vam nesvjesno pomoći da se držite svoje nove rutine”, objasnila je Ivana.

Korištenje mirisnih svijeća za opuštanje odličan je način za ublažavanje stresa. Utvrđeno je da mirisi citrusa smanjuju proizvodnju kortizola i snižavaju razinu krvnog tlaka, što također može utjecati na smanjenje simptoma depresije i anksioznih poremećaja. Transformativnu moć mirisa potvrđuje znanost kroz brojne dokaze o utjecaju na amigdalu, pokretanjem snažnih emocionalnih reakcija i podsjećajući na uspomene”, rekla je Krstić.

Podjela mirisa u kategorije mirisa

Inače, mirisi se mogu podijeliti u kategorije, koje se često nazivaju obiteljima mirisa. U te kategorije pripadaju fresh, floral, woody, fruity, gourmand, citrus i herbal mirisi. Prema ovoj obitelji mirisa, Ivana nam je objasnila njihove blagodati i benefite za naše emotivno stanje te dala nekoliko Motion prijedloga koje možete pronaći u ponudi. 

Miris eukaliptusa je najpoznatiji fresh miris, koji je poznat po svojim okrepljujućim svojstvima. On vam ujedno pomaže da doživite osjećaj svježine. Ako tražite pak poticaj energije, herbal mirisi su onda pravi za vas. Miris ružmarina i eukaliptusa stimulirat će vaša osjetila i povećati produktivnost, donoseći nalet svježine u svaki prostor.

Floral mirisi su mirisi za trenutke relaksacije, a u Motion ponudi pronađite kombinaciju nježno cvjetnih i blago citrusnih nota pomela, pačulija i pamuka. Woody kategorija, odnosno drvenaste note, nalaze se u skoro svakom mirisu kroz bazni sloj dajući puninu i orijentalni osjećaj mirisu. Mirisi iz ove skupine često su unisex, a pronašli smo kombinaciju intenzivnih drvenastih i alkoholnih nota uz blagi dodatak citrusa, poznatiji kao tobacco, konjak, hrast te sandalovina, mošus i citrusi.

Fruity mirisi su slatke note često  popraćene citrusnim kako bi ublažile snagu i težinu koju voćni mirisi nose, a Motionov odabir je kokos i limeta. Kategorija gourmand je stvorena za one koji traže osjećaj topline i miris najdražih toplih napitaka, tu su svijeće s mirisom karamele i vanilije te pumpkin spicea, koji će vas vratit u drage trenutke, pružajući umirujući i ugodan ambijent.

I za kraj, ništa manje važan miris citrusa, čija pomisao prvenstveno usmjerava na limun. Ova skupina koristi se za postizanje laganijih nota, a najčešće je u voćnoj kombinaciji s vanilijom, narančom i mandarinom.

Iskoristite snagu mirisa

Psihologija mirisa je doista fascinantna. Vrijeme je da iskoristite snagu mirisa i stvorite utočište za svoj um, dušu i tijelo. Ugodite sebi ili iznenadite svoje najmilije premium mirisima Motion Candlesa. Svaka svijeća je ručno izrađena i dizajnirana da probudi vaš svijet emocija i topline.

Vjerujemo da ulaganjem u najkvalitetnije esencije mirisa te prirodnu sirovinu voska, postižemo unikatno, a potom prepoznatljivo Motion iskustvo mirisnih svijeća koji naši kupci pamte i cijene.”

Posjetite web stranicu www.motioncandles.com kako biste istražili kompletan izbor mirisnih proizvoda.

Ne propustite

Horoskop

Bik je većinom dobroćudan, ali ne i naivan. Prepoznaje one koje ga žele iskoristiti, a prema njima zna biti i izuzetno strog i grub.

Duh i tijelo

Koje su to loše male navike koje možda nesvjesno imate, a zbog kojih vas ljudi ne vole.

Duh i tijelo

Psiholozi se slažu da istinska dobrota dolazi iznutra i odražava se u postupcima, ponašanju i načinu na koji se odnosite prema drugima

Duh i tijelo

Maženje ljubimca se može smatrati važnom terapeutskom opcijom za pacijente bilo koje dobi, a koji prolaze kroz mentalne i psihičke poteškoće

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.