Evo jednog ‚brzinskog’ i vrlo ukusnog ljetnog kolača. Okus mu je lagan i osvježavajuć i gotovo da miriše na ljeto. Kod nas je već dulje vrijeme na jelovniku i uvijek ga rado pripremamo zbog neobičnog a izvrsnog okusa koji svakoga oduševljava.
Ovaj bi se kolač u Zagorju možda nazvalo i Zlevankom ali u Italiji je to Polentina. Kolač kojem je baza palenta, polenta, žganci ili kukuruzno brašno.
Potrebno je:
275 g maslaca
225 g šećera, što sitnijeg
6 žutanjaka
6 bjelanjaka
175 g mljevenih badema
100 g žganaca (grubo kukuruzno brašno)
4 bio/ organski uzgojenih limuna
Šećer u prahu za posipanje
Po želji: 1 žličica praška za pecivo
Par napomena:
Priprema:
Marina kuharica
Mare
Ovaj bi se kolač u Zagorju možda nazvalo i Zlevankom ali u Italiji je to Polentina. Kolač kojem je baza palenta, polenta, žganci ili kukuruzno brašno.
Potrebno je:
275 g maslaca
225 g šećera, što sitnijeg
6 žutanjaka
6 bjelanjaka
175 g mljevenih badema
100 g žganaca (grubo kukuruzno brašno)
4 bio/ organski uzgojenih limuna
Šećer u prahu za posipanje
Po želji: 1 žličica praška za pecivo
Par napomena:
- Organski uzgojen limun je neophodan jer nije prskan pesticidima i premazivan voskom
- Prašak za pecivo nije potreban jer se bjelanjci tuku u snijeg i kolač ‘raste’
- Dio maslaca je moguće zamijeniti posnim svježim sirom
- Možete eksperimentirati i s raznim drugim vrstama orašastog voća ili ga potpuno izbaciti i zamijeniti kukuruznim brašnom. Varijanta s lješnjacima je dosta promijenila ukus kolača i meni osobno nije bila jednako dobra kao ona s bademima
- Jedan ili dva limuna po želji možete zamijeniti narančama (također organskim)
- Šećer se može posipati i kroz šablonu poput ove Hello Kitty koja nam je preostala od prethodnog recepta za Zdravu tortu od mrkve
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180°C. Lim za kolač premazati maslacem
- Naribati sva 4 limuna, iscijediti iz njih sok i ostaviti sa strane
- Pjenasto umiješati maslac i dio šećera. Dodavati jedan po jedan žumanjak i dobro miješati (mikserom ili u kuhinjskom stroju)
- Dodati bademe, polentu, limunovu koricu i limunov sok i dalje dobro miješati
- Preostali šećer dodati bjelanjcima i tući ih u tvrdi snijeg. Polako dodati drugoj smjesi, preklapajući oprezno ravnom kuhačom
- Uliti smjesu u lim i peći 45 minuta. Ugasiti pećnicu i kolač u njoj ostaviti još 5-10 minuta i tek tada otvoriti i još kratko ostaviti u otvorenoj pećnici kako se ne bi spustio. Kolač ostaviti da se hladi u limu i tek kad se potpuno ohladio izvaditi i posuti šećerom
Marina kuharica
Mare
You must be logged in to post a comment Login