Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Recept za kolač od polente

Isprobajte, nećete požaliti!

Evo jednog ‚brzinskog’ i vrlo ukusnog ljetnog kolača. Okus mu je lagan i osvježavajuć i gotovo da miriše na ljeto. Kod nas je već dulje vrijeme na jelovniku i uvijek ga rado pripremamo zbog neobičnog a izvrsnog okusa koji svakoga oduševljava.

Ovaj bi se kolač u Zagorju možda nazvalo i Zlevankom ali u Italiji je to Polentina. Kolač kojem je baza palenta, polenta, žganci ili kukuruzno brašno.

Potrebno je:

275 g maslaca
225 g šećera, što sitnijeg
6 žutanjaka
6 bjelanjaka
175 g mljevenih badema
100 g žganaca (grubo kukuruzno brašno)
4 bio/ organski uzgojenih limuna
Šećer u prahu za posipanje

Po želji: 1 žličica praška za pecivo



Par napomena:

  • Organski uzgojen limun je neophodan jer nije prskan pesticidima i premazivan voskom
  • Prašak za pecivo nije potreban jer se bjelanjci tuku u snijeg i kolač ‘raste’
  • Dio maslaca je moguće zamijeniti posnim svježim sirom
  • Možete eksperimentirati i s raznim drugim vrstama orašastog voća ili ga potpuno izbaciti i zamijeniti kukuruznim brašnom. Varijanta s lješnjacima je dosta promijenila ukus kolača i meni osobno nije bila jednako dobra kao ona s bademima
  • Jedan ili dva limuna po želji možete zamijeniti narančama (također organskim)
  • Šećer se može posipati i kroz šablonu poput ove Hello Kitty koja nam je preostala od prethodnog recepta za Zdravu tortu od mrkve


Priprema:
  • Zagrijati pećnicu na 180°C. Lim za kolač premazati maslacem
  • Naribati sva 4 limuna, iscijediti iz njih sok i ostaviti sa strane
  • Pjenasto umiješati maslac i dio šećera. Dodavati jedan po jedan žumanjak i dobro miješati (mikserom ili u kuhinjskom stroju)
  • Dodati bademe, polentu, limunovu koricu i limunov sok i dalje dobro miješati
  • Preostali šećer dodati bjelanjcima i tući ih u tvrdi snijeg. Polako dodati drugoj smjesi, preklapajući oprezno ravnom kuhačom
  • Uliti smjesu u lim i peći 45 minuta. Ugasiti pećnicu i kolač u njoj ostaviti još 5-10 minuta i tek tada otvoriti i još kratko ostaviti u otvorenoj pećnici kako se ne bi spustio. Kolač ostaviti da se hladi u limu i tek kad se potpuno ohladio izvaditi i posuti šećerom
U slast!

Marina kuharica

Mare

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.