Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Recept za najbolje kremšnite

Kada vam netko spomene kremšnite, koja je prva riječ koja vam padne na pamet?

Kada vam netko spomene kremšnite, koja je prva riječ koja vam padne na pamet? Meni koja sam ljubitelj kremastih kolača, kremšnite su u vrhu slastica, ali da ne bi bilo samo do mene, napravila sam malu anketu u kojoj je sudjelovalo 25 osoba s pitanjem što im prvo padne na pamet kada se spomene kremšnita.

Evo i rezultata: kremasto, fino i slatko su u vrhu, a onda slijede mmmmm, njam i mljac.

Kremšnite ili krempite su jedan od omiljenih deserata na našim prostorima. Obično napravljene od osnovnih sastojaka svake kuhinje, nisu komplicirane za rad, a ako su pripremljene na pravi način budu izrazito mekane i prozračne. I uvijek zovu “na još”.

Osnovne namirnice skoro pa svake kremšnite su: jaja, šećer, mlijeko, brašno i lisnato tijesto. Ime im izvorno dolazi od njemačke riječi Cremeschnitte koja ima jednako značenje, a ovisno o podneblju se koriste i prigodni nazivi.
U našoj zemlji, ovisno o tome gdje se nalazite, nazivaju se kremšnite ili krempite. Kod mene u Skradinu ih čak zovu pašte! Samoborske i Zagrebačke kremšnite su najpoznatije.

Samoborske karakteriziraju dvije kore lisnatog tijesta između kojih se nalazi prozračna krema s tankim slojem tučenog slatkog vrhnja te bogato posute šećerom u prahu. Serviraju se i tople i hladne. Zagrebačke pak lisnato tijesto imaju kao donju koru, a umjesto gornje se stavlja tanki sloj čokoladne glazure.

U Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji se nazivaju krempite; zajedničke su kore od lisnatog tijesta, s tim da je krema dosta gušća jer se u nju rjeđe dodaje snijeg od bjelanjaka.

U Sloveniji je to kremna rezina, ali se također naziva i kremšnita.

Od originalnih do najboljih, recepata ima mali milijun. Mi vam, naravno, donosimo najbolji recept za nama najbolje kremšnite… Dobila sam ga od svoje tete prije skoro 20 godina, a od koga ga je ona dobila, stvarno ne znam. Znam da s ovima do sada još nisam pogriješila. U jednom dijelu rada malo glumite hobotnicu, ali ništa strašno i neizvedivo. Ako mogu ja, možete i vi.

Prozračne, kremaste, tope se u ustima, nisu jako slatke, lako se režu i naravno, zovu “na još”!

Recept za najbolje kremšnite

Za kore:

  • 400 ili 500g lisnatog tijesta (ovisno o pakiranju)

Za kremu:

  • 20g želatine u prahu
  • 8 žličica vode
  • 0,7l mlijeka
  • 0,7l vode
  • 30g vanilin šećera
  • 8 žutanjaka
  • 200g šećera
  • 200g oštrog brašna
  • 8 bjelanjaka
  • 150g šećera u prahu

Za dekoraciju:

  • 200g slatkog vrhnja
  • šećer u prahu

POSTUPAK:

Kore:

Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva C. Dvije kore lisnatog tijesta razvaljati na dimenzije odgovarajuće kalupu. Izbockati ih viljuškom i svaku peći 15-17 minuta. Ostaviti da se kore ohlade. Jednu izrezati na predviđene komade.

Krema:

Želatinu pomiješati s vodom i ostaviti 15-20′ da želatina nabubri.

Mlijeko, vodu i vanilin šećer pomiješati u odgovarajućoj posudi. Odvojiti 2-3dcl od ukupne količine, ostalo staviti da se grije.

U drugoj, većoj posudi pomiješati žutanjke, šećer i brašno. Pomalo dodavati odvojenu tekućinu i miješati, da se izbjegne stvaranje grudica.

kremšnite 1 kremšnite 2

Nakon što je mlijeko zakuhalo po malo ga dodati smjesi od žutanjaka, konstantno miješajući.

Vratiti na vatru i skuhati kao puding. Potrebno je kuhati 4-5 minuta da se brašno skuha i krema pogusti. Maknuti s vatre.

kremšnite 3 kremšnite 4

 

Početi miksati bjelanjke u čvrsti snijeg. Istovremeno kratko miješati kremu da se na vrhu ne stvori korica te u još vruću kremu dodati želatinu i lagano miješati da se želatina u potpunosti otopi.

Čvrsto tučenim bjelanjcima na najnižoj brzini postupno dodavati šećer u prahu i miksati. Nakon što je sve sjedinjeno a bjelanjci pretvoreni u gusti čvrsti snijeg, postupno ga umiješati u kremu. Voditi računa da se ne izbaci zrak iz bjelanjaka!

SLAGANJE:

Na dno kalupa staviti jednu koru od lisnatog tijesta. Zaliti pjenastom kremom koju treba ravnomjerno rasporediti. Ostaviti da se hladi prvo na sobnoj temperaturi a kad se prohladi prebaciti u frižider.

kremšnite 5

kremšnite 6Kremu premazati tučenim slatkim vrhnjem, na vrh staviti prethodno izrezanu drugu koru lisnatog tijesta. Rezati vrelim mokrim nožem. Maknuti kalup i vaditi kremšnite po želji i potrebi.

NAPOMENA:

  • Lisnato tijesto uvijek razvaljajte po 2-3 cm šire od potrebnog jer se tijekom pečenja malo skuplja.
  • Donju koru stavite u kalup onako kako je i pečena, a gornju, izrezanu okrenite naopako, tako da donja, ravna strana postane gornja. Ljepše izgleda. Po potrebi s rubova odrežite višak, da komadi lisnatog tijesta da ne bude previsoki i kad ih stavljate, lagano ih pritisnite u tučeno slatko vrhnje.
  • Prije stavljanja tučenog slatkog vrhnja, ohlađenu kremu lagano izbrazdajte vilicom tako da se bolje “primi”
  • Radim ih u kalupu 30×30 i režem na 6×6 cm. Vi, naravno, to možete prilagoditi onome što imate kod kuće.
  • Nije da morate imati kalup. Odgovarajuća tepsija je isto u redu. U tom slučaju prve budu malo škakljive za vađenje, ali ako su dobro ohlađene nije neki problem. Najbolje ih je ostaviti da se hlade preko noći.
  • Rezanje vrućim nožem isto tako nije imperativ, ali olakšava život. A unaprijed izrezano lisnato tijesto na broj komada koji namjeravate raditi vam olakšava rezanje i ne unakazi kremšnite. Provjereno.
  • Ako želite raditi inačicu Zagrebačkih kremšnita, vodite računa na ne stavljate vruću glazuru jer biste umjesto ravne tanke glazure mogli dobiti neželjene kratere od čokolade i šlaga; pričekajte da se prohladi, lagano izlijte čokoladu i razlijte po površini.

kremšnite_naslovna 1

[box style=”0″]

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić.

[/box]

Written By

Savjeti i preporuke

Ako želite nešto posebno i zaista učinkovito, onda pokušajte napraviti sami svoj dezodorans.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Gastronomija

Bližimo blagdanima, onim velikima kada je sve puno svega. Možda i prepuno! U to ime, danas predstavljamo Breskvice, jedan od neizostavnih tzv. suhih kolačića...

Savjeti i preporuke

U užurbanom ritmu života teško je pronaći vremena za pravilnu njegu i higijenu stopala.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.