Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Recept za umak Hollandaise

Najfiniji dodatak šparogama.

Kako sezona šparoga još traje, evo i najavljenog i obećanog recepta za holandski umak. Šparoge s holandskim umakom su vjerojatno najčešći način na koji se poslužuje šparoge, blanširane ili kuhane. Ovaj umak odlično pristaje i uz mladi krumpir koji je jednostavan i vrlo ukusan prilog i s kojim smo dobili kompletan obrok a ne predjelo. Šparoge na ovaj način, za razliku od prethodnog recepta, djeci uglavnom neće prijati te je ovo recept posvećen odraslima. Iako se „ustalio“ uz šparoge, Holandski umak odlično pristaje i uz druge vrste povrća kao i uz meso i ribu.

Holandski umak se danas rijetko radi kod kuće i uglavnom ga se kupuje gotovog iako je njegova proizvodnja jednostavna a okus neusporediv s kupovnim. Osnova je umaka maslac tako da dijetne šparoge uz velike količine umaka ipak postaju kalorijska bomba. Iako mu je ime holandski umak, vjeruje se da je nastao još u 17. stoljeću u Francuskoj, u mjestašcu Isigny-sur-Mer koje je bilo poznato po izvrsnom maslacu. Umak se tada navodno nazivao Sauce Isigny a ime mijenja u Hollandaise tijekom 1. svjetskog rata i nestašice maslaca koji se tada počinje uvoziti iz Holandije odnosno Nizozemske.



Načina i sastojaka za izradu je više ali je svima osnova jaje i velika količina maslaca. Alternativno se uz šparoge može načiniti umak od kiselog vrhnja s lukom vlascem.

Bečki stari način (od muževe bake)

Potrebno je:


50 ml octa (ili manje)
100 ml vode
oko 3-4 komada šalota (mali lukići)
5 zrna papra

1-2 žutanjka
200 g maslaca
Sol
Limunov sok po ukusu (1/4 do 1/ 2)

Priprema:

1. Skuhajte ili stavite kuhati šparoge jer je ovaj umak najbolji dok je još topao i svježe pripremljen.
2. U posudu u vodu i ocat pristaviti sitno nasjeckane šalote i zrna papra i skuhati. Procijediti i ostaviti da se ohladi.

3. U drugoj posudi polako rastopiti maslac. U trećoj posudi zakuhati nešto vode i pripremiti za kuhanje na pari.

4. Ohlađenoj tekućini i šalotama dodati žumanjke i tući pjenjačom iznad posude br. 3 u kojoj lagano vrije voda (kuhanje na pari dakle J), dok se smjesa ne zgusne.

5. Važno je da sad voda doista lagano vrije i da ne bude prevruće te se u smjesu sa žumanjcima polako, kap po kap počne dodavati otopljeni maslac. Važno je da se sada taj umak miješa a ne tuče i da je temperatura niska inače ćete dobiti otopljeni maslac umjesto gustog umaka. Ima načina da se i ta greška popravi ali kako je umak potrebno poslužiti odmah uz kuhane šparoge, bolje je ne riskirati. Kad ste dodali sav maslac, začiniti solju i paprom te limunovim sokom.

Napomena: ocat se može u potpunosti zamijeniti vodom a kasnije zakiseliti s više limunovog soka.

Druga verzija je meni podjednako ili možda još više draga zbog okusa vina.

Potrebno je:

2 žumanjka
200 g maslaca
Bijelo vino
2 žlice vode u kojoj su se kuhale šparoge
Limunov sok
Sol, papar

Priprema slična kao i za gornji recept:

1. Skuhati šparoge i za to vrijeme pripremati umak.
2. Otopiti lagano maslac
3. Na pari pjenjačom tući žumanjke, juhu, vino i limunov sok dok se ne pretvore u svijetlu malo gušću smjesu. Polako, kapajući dodavati otopljeni maslac, neprestano miješajući. Paziti na temperaturu koja niti ovdje ne smije biti previsoka inače nećemo dobiti gusti umak. Odmah poslužiti uz šparoge.
4. Ako jelo želite poslužiti s krumpirima, njih skuhajte prije svega jer im treba najdulje.

Mada prvi recept možda zvuči nešto kompliciranije, on je vrlo jednostavan i brz. U to ćete se uvjeriti već prvom pripremom.

Ostali Marini recepti:
Šparoga – proljetni afrodizijak
Šparoge s lososom a la Mare

Još zanimljivih linkova:
Marina kuharica
Mare



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Za prave stvari treba se potruditi - čini mi se da se ovom parolom vodila priroda kada je stvarala šparoge

Gastronomija

Jedna šparoga sadrži samo 4 kalorije, pa je idealna namirnica za smanjivanje rizika od dijabetesa tipa 2.

Gastronomija

Guacamole je jedno od najpoznatijih meksičkih jela i vjerujem da mu se u Meksiku izrada razlikuje od obitelji do obitelji. 

Gastronomija

Iako je najlakše konzumirati sladoled iz posude ili onaj na štapiću predlažemo vam da si malo zakomplicirate život.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.