Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Recepti za ukusnu tapenadu

Dobra i sočna, te ne presuha tapenada će imati dobar omjer maslina i kapara te biti začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna.

Evo jednog prijedloga za originalnu i laganu užinu koju možete ponuditi i gostima. U Provansi i jugu Francuske  je teško ne susresti se s tapenadom, koja je jedan od najpoznatijih predstavnika provansalske kuhinje. Tapenada je namaz, predjelo i ‘Amuse bouche’ ali i višestran dodatak jelima. Obično se kod tapenade govori i misli na namaz od maslina što je samo djelomično točno. Iako su glavni sastojak masline, radi se o namazu od kapara odnosno ime tapenade je izvedeno od provansalske riječi za kaparu: tapeno. Dobra i sočna, te ne presuha tapenada će imati dobar omjer maslina i kapara te biti začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Neki u tapenadu stavljaju i češnjak, ali u pravoj tapenadi ga ne bi trebalo biti. Ali ono čega mora biti je filet slane srdele (inćuna) iz ulja.

Zelena tapenada

Potrebno je:
  • 200 g crnih ili zelenih malina bez koštica
  • 3-4 žlice kapara
  • 1 filet srdele (inćuna) iz ulja
  • Naribana korica bio-limuna, sok od polovice ili cijelog limuna
  • 4-5 žlica kvalitetnog maslinovog ulja
  • Svježe mljeveni papar i po potrebi sol
  • 4-5 listova svježeg bosiljka
Priprema: 1. Usitniti masline i kapare te srdelu u mikseru, dodati limunov sok i koricu. Po želji dodati listove bosiljka. 2. Uz lagano miješanje (može i miksera) polako dodati maslinovo ulje te začiniti paprom i po potrebi solju. Tapenadu možete raditi i s crnim maslinama.

Foto: lacuisinedegeraldine.fr

Izvor: Marina kuharica Mare

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Izlasci u grad petkom dobili su sasvim novo značenje otvorenjem prvog Tunaholic fish bara u Petrinjskoj 47.

Gastronomija

Čudesna priča o Crêpes Dentelle Gavottes započela je davne 1920. godine, kada je Marie-Catherine Cornic ostavila jednu od svojih palačinki da se predugo kuha...

Gastronomija

Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...

Moj dom

Ove 3 biljke će se savršeno uklopiti uz svaki dom, a vi se potrudite da bar jednu imate.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.