Molim vas, nemojte se smijati ovom „receptu“. Jer i ja, koja zaista sve važem i kada je slastičarstvo u pitanju izražavam se u gramima (samo u rijetkim slučajevima u standardiziranim žličicama), prva ću reći da ovdje nema recepta. Ipak, da bih mogla nešto suvislo napisati, sve sam izvagala i sada ga imam! Hehe…
Nisam pametna da li bih ovaj fenomenalan, jednostavan, mliječni desert nazivala sutlijaš ili riža na mlijeku. Uz prvi sam odrasla, a drugi se već dugo koristi oko mene. Kako god, bitno da se razumijemo.
Moram spomenuti, bila sam šokirana kada sam ga prije skoro 15 godina ugledala na policama jednog supermarketa u Londonu. Nisam znala, a niti očekivala da se već dugo plasira i kao industrijski proizvod.
Ne znam… i dalje ga radije sama kući napravim. Isto mi je s palačinkama. Kada vidim pakiranu smjesu za palačinke, ružno mi dođe. No, da se vratim temi… Sutlija(š) podrijetlo vuče iz Turske, a osnovne komponente čine: riža, mlijeko i šećer.
Dodaci mogu biti razni: od vrste mlijeka, preko vrste zaslađivača do dodataka kojima sutlijaš želite još više obogatiti.
Može se jesti i topao i hladan – osobno, preferiram hladan.
Može se napraviti gušći ili rjeđi – osobno, preferiram rjeđi.
Kod nas je čini mi se dosta pao u zaborav, a ne bi čovjek vjerovao, ovo je u biti jedna vrlo moderna i izuzetno prilagodljiva slastica. U svakom slučaju je gluten free, ali i lactose free, ako kravlje mlijeko zamijenite, recimo, bademovim, rižinim ili kao ja, kokosovim mlijekom. Vrsta zaslađivača također ovisi o vama. Ja sam koristila med.
Osim okusa i konzistencije, ono što kod njega volim je to da je za pripremu potrebno onoliko vremena koliko je potrebno da se skuha riža. Isto tako, od ovog bazično „nezdravog“ deserta, možete pripremiti i zdraviju verziju. Povirite „recept“; ako do sada niste – isprobajte. Uostalom, svi vi koji za sutlijaš/rižu na mlijeku znate cijeli život, kao i ja, kada ste ga zadnji put sebi pripremili?
Sastojci
- 150g riže
- 400ml vode
- 350ml kokosovog mlijeka
- 100g meda
- 20g vanilin šećera ili 1 mahuna vanilije
- cimet
Postupak
Rižu, med i vaniliju staviti u vodu i početi kuhati. Nakon desetak minuta kada riža počne mekšati dodati kokosovo mlijeko. Povremeno miješati dok se riža ne skuha. Izliti u zdjelice i staviti na hlađenje. Prije posluživanja, po želji posuti cimetom.
Napomene:
- Umjesto kravljeg, možete koristiti bilo koje drugo mlijeko.
- Koristila sam kokosovo, ali baš mlijeko, ne napitak. Mlijeko je gušće. Budete li koristili napitak, moguće je da će vam trebati manje vode, a i manje mlijeka.
- Umjesto klasičnog bijelog šećera koristila sam med, a zaslađivač stvarno možete dodati po svom izboru: šećer, smeđi šećer, med itd
- Rižu nemojte raskuhati čekajući da popije svu tekućinu. Bez brige, popiti će je tijekom hlađenja. S tim da, napisala sam da osobno volim da bude malo rjeđe, odn. da riža na kraju ne bude suha. Ovisno o tome što više volite, dodajte manje ili više tekućine.
- Od dodataka, koristila sam samo cimet posut po hladnom desertu. Isto tako, u tek skuhano možete koristiti datulje, brusnice, sjeckane bademe itd, ali meni osobno je najdraži kao tzv. original.
Dobar tek!
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.