Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Beauty report

Rok trajanja šminke – trik ili istina

Koliko su zapravo štetni proizvodi kojima je prošao navedeni rok trajanja?

Kupujete li mnogo kozmetičkih proizvoda i šminke sigurno vam se dogodilo da ste s godinama prepunili svoju kozmetičku torbicu. I sada je došlo vrijeme da napravite reviziju njenog sadržaja i pitate se – koju šminku baciti i nakon koliko vremena? Šteta je baciti šminku nakon samo nekoliko mjeseci, a koju ste puno platili.

Često se pitamo – jesu li rokovi trajanja pojedinih kozmetičkih proizvoda samo marketinški trik, kako bismo kupovali češće, a time i sve više kozmetike, ili je riječ o argumentiranim rokovima?

Ako šminku nakon korištenja ne zatvarate dobro i ne čuvate pravilno, rok trajanja može proći i ranije. Iako nema potvrđenih pravila, mnoge žene imaju koriste šminku i po nekoliko godina, a da im nikad nije izazvala nikakvu alergijsku reakciju. Svaka žena ima drugačiji tip kože i osjetljivija koža će možda prije osjetiti iritaciju nego normalna koža.Pravila koja se najčešće ponavljaju su da se šminka mora čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu, da se obavezno operu ruke prije svakog korištenja i upotrebe šminke na licu i da se kozmetički i make-up proizvodi poput spužvica i kistova redovno održavaju čistima i nikako ne dijele s prijateljicama.

Naravno da će većina žena baciti proizvod koji je naizgled promijenio teksturu, boju i čudno miriše, ali nije jasno kada bi se zapravo trebala baciti šminka, ako na njoj nije vidljiva slična promjena te ako njoj nije jasno označen rok trajanja ili se ne sjećamo kad smo je prvi put otvorili. Na većini proizvodima je označen preporučljiv rok trajanja, ali u većini slučajeva takva oznaka nalazi se na kutiji koju smo bacili, a uvijek postoji i mogućnost da je netko isti proizvod otvorio u trgovini i prije nego što ste ga vi kupili.Oftalmolozi i dermatolozi se slažu da korištenje šminke kojoj je prošao rok trajanja može imati više negativnih posljedica poput upala i bakterijskih infekcija, pogotovo ako šminku dijelite s prijateljicama. Treba biti oprezan i kod korištenja šminke u trgovinama. Testere u trgovinama neke žene koriste izravno na svojoj koži. Primjerice tester za ruž za usne nikad se ne smije stavljati izravno na usne.Mnogi stručnjaci su najstroži u vezi roka trajanja maskare. Maskara se koristi vrlo blizu očiju pa je stručnjaci preporučuju koristiti od tri do šest mjeseci. Neki je preporučuju koristiti i manje od tri mjeseca. Maskara se brzo suši pa postoje mnogi savjeti kako produljiti korištenje ovog proizvoda, poput zagrijavanja u toploj vodi. Međutim, topla voda potiče stvaranje bakterija.Kod korištenja maskare nije dobro prečesto je vaditi jer tako puštate unutra zrak i maskara se brže suši. Neki savjetuju da se maskara zagrije sa sušilom za kosu da bi se mogla još malo iskoristiti kad je pri kraju. Ako već imate upalu oka ili vam se često ponavlja, definitivno bacite svoju staru maskaru i razmislite o kupnji maskare za osjetljive oči i pazite na rok trajanja.Sjenilo u kremi koje se nanosi prstima duže ćete imati jer prst može obuhvatiti vrlo malo proizvoda, ali prstima se mogu prenijeti bakterije na lice. Stoga je potrebno uvijek oprati ruke prije nanošenja šminke. Na spužvicama i kistovima i sami vidite kako se nakuplja prljavština. Njih je potrebno prati redovito ili koristiti nove.Olovke za oči treba naoštriti prije svakog korištenja, a one mogu trajati do godinu dana i više. Ruž i sjajilo za usne obično traju od jedne do dvije godine, isto kao i puderi. Ruž za usne će dulje trajati ako se čuva u hladnjaku. Vrijeme za bacanje ruža u smeće je definitivno kad promijeni miris.


Ako ste dobili iritaciju ili crvenilo od nekog proizvoda, naravno da ga više nećete upotrebljavati. Najvažnije je pravilno čuvati šminku i pridržavati se higijene. Šminka se neće tako brzo pokvariti ako je čuvate na suhom i tamnom mjestu umjesto u kupaonici. Nemojte je dijeliti s prijateljicama i bacite je ako promijeni miris i boju. Ako se ne sjećate kad ste je otvorili, zalijepite na proizvod papirić s datumom otvaranja.

ISTRAŽIVANJE – testiranje u mikrobiološkom laboratoriju
U Velikoj Britaniji je provedeno istraživanje s ciljem provjere koliko su zapravo štetni make-up proizvodi kojima je odavno prošao navodni rok trajanja. Nekoliko žena odnijelo je u mikrobiološki laboratorij nekoliko make-up proizvoda koje koriste dulje od pet godina. Da bi proizvod bio siguran za korištenje na koži odobren broj bakterija po gramu proizvoda ne smije prelaziti 100.

Rezultati su pokazali da svaki od testiranih proizvoda sadržava manje od 10 bakterija po gramu proizvoda. Osim spužvice koja je sadržavala preko 1000 bakterija. Dakle, preko pet godina stara maskara, rumenilo, sjenilo za oči i ruž za usne bili su sigurni za uporabu na licu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Pupa Milano Vamp! Maskara za veliki volumen koja je revolucionarna po svom djelovanju i formuli.

Beauty report

Ova inovativna maskara dizajnirana je za kreiranje nevjerojatno dugih i gustih trepavica s kojom postižete savršeni izgled pri svakom nanošenju.

Drama Queen

Uzevši u obzir trenutnu situaciju i činjenicu da nisam inspirirana ama baš ničim, u želji da dođem do kakve ideje, danima sam surfala Instagram...

Budi fit

Brzinsko liječenje glavobolje, prehlade, alergije i ostalih ljetnih nevolja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.