Rolada od šunke i špinata

Rolada od špinata odličan je i zdrav prilog jelima s bilo kojom vrstom mesa, ali i ovako kao samostalan obrok uz neku finu juhu ili salatu čini jedno fino, zdravo i ukusno jelo. Privlačne je zelene boje, pun je vitamina i minerala, a uz sve to, brzo i jednostavno se priprema. Dakle, ako imate u vašim frižiderima ostataka šunke od Uskrsa koju ne znate kako kvalitetno potrošiti, evo jedna dobra ideja.

Potrebno:

  • 350 g špinata
  • 50 g mekog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 2 žlice Gustina
  • 2 režnja češnjaka
  • prstohvat soli
  • malo papra
  • 5 jaja
  • 15 dkg prešane pravokutne šunke
  • malo maslaca

Postupak:

  1. Špinat dobro operite pod mlazom tekuće vode, procijedite ga i osušite. Potom listove zarolajte i oštrim nožem narežite na tanke trakice. Obje vrste brašna i Gustin pomiješajte. Češnjak sitno nasjeckajte. Jaja odvojite. Bjelanjke smiksajte s malo soli u čvrst snijeg. Žutanjcima dodajte usitnjen češnjak, prstohvat soli i popaprite. Dodajte im pomiješano brašno i Gustin, a da bi razrahlili smjesu dodajte malo snijega od bjelanjaka. Izmjenično dalje u smjesu od jaja umiješajte trakice špinata i tučene bjelanjke. Sve dobro izmiješajte.
  2. Pećnicu zagrijte na 160 C. Lim od pećnice obložite papirom za pečenje te tanko premažite kockom maslaca. Smjesu ravnomjerno razmažite i rasporedite po papiru u limu. Pecite 15 do 18 minuta.
  3. Ispečeno tijesto izvadite iz pećnice. Prekrijte ga šunkom pa oprezno zamotajte u roladu. Roladu narežite na ploške debljine 1,5 cm, poslužite uz glavno jelo, kao prilog ili po želji.

Just Good Food