Rolice od lisnatog tijesta s punjenjem od vanilije i čokolade

Rolice su vrlo rasprostranjena i voljena poslastica svih onih koji su ljubitelji lisnatog tijesta. Meni je lisnato tijesto jednako dobro i u slatkim i u slanim varijantama. Ma, dobro mi je i samo za sebe, kamoli kad se još doda neki ukusan nadjev.

Ne znam ima li vas puno koji ih niste radili – pogotovo s vanilijom, ali radite li ih i s čokoladnom kremom, karamelom ili nekim drugim punjenjem?

Gušt mi je raditi ih male, od jednog ili dva zalogaja. U takvom obliku su vrlo prikladne za slatki stol, švedski stol, razne bankete itd.

Evo kako ih moja malenkost radi.

Sastojci:

  • 500g lisnatog tijesta

Za kremu:

  • 3 jaja
  • 130g šećera
  • 20g vanilin šećera
  • 40g brašna
  • 40g pudinga od vanilije
  • 600ml mlijeka
  • 200g mascarpone sira
  • 100g tamne čokolade
  • šećer u prahu – za posipanje, po želji

Postupak

Tijesto:

Lisnato tijesto (2x250g) razvaljati na dimenziju 20x30cm. Prerezati ga na pola(10x30cm) i svaki dio još malo razvaljati cca 15cm dužine. Rezati na tanke trakice, omotati oko kalupića, staviti na papir za pečenje i peći 10 minuta na 180°C. Pečene rolice ostaviti minutu da se prohlade, skinuti ih s kalupića te ponavljati postupak dok sve trakice ne budu pečene.

 

 

Krema:

Mlijeko zakuhati. U posebnoj zdjeli pomiješati jaja, šećere i brašno/puding. Brzo miješajući, u smjesu s jajima uliti dio prokuhanog mlijeka. Kada se smjesa poveže izliti natrag u preostalo prokuhano mlijeko. Kremu zagrijavati na vatri dok ne prokuha i dobije željenu gustoću. Potrebno je stalno miješanje da krema ne zagori. Kuhanu kremu prebaciti u širu posudu, uz nju priljubiti plastičnu foliju i ostaviti da se hladi.

Mlaku kremu u malo dubljoj posudi razraditi mikserom te u 2-3 navrata dodati mascarpone sir. Nastaviti miksati dok krema ne bude ujednačena.
Otopiti čokoladu. Kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i ujednačiti.

Rolice puniti ohlađenom kremom, staviti u frižider na sat vremena da se krema stisne, po želji posuti šećerom u prahu i poslužiti.

 

Napomene:

 

  • Koristim gotovo lisnato tijesto. Nakon što sam svaki komad razvaljala kao što je navedeno u receptu, rezačem za pizzu ih režem za 1,5cm širine. Probala sam i sa 2cm širine, ali mi je bilo preširoko. Ovo je taman, na kraju dobijete šezdesetak rolica. Prilikom motanja, bitno je da se trakice samo malo preklapaju, da se tijekom pečenja ne bi razdvajale.
  • Pokušala sam raditi i s lisnatim tijestom koje je pakirano u listovima (npr. pakiranje od 450g sa 6 listova) jer sam mislila da će biti lakše – kao, neću morati valjati, ali sam se prešla haha… Nikako se nije dalo lijepo motati i pucalo je po rubovima što bi kasnije ružno izgledalo, tako da sam se vratila na klasično valjanje tijesta na malo brašna; tek toliko da se ne lijepi za podlogu.
  • Prilikom skidanja pečenih rolica s kalupića, pazite da se ne opečete. Skidaju se dok su još vrući. Ja to radim tako da jednom rukom kalupić uhvatim krpom za vruće posude (mi to nazivamo „ćapina“), a drugom skidam pečenu rolicu. Neke se skidaju odmah, a neke znaju malo zapeti, kao da su se zalijepile. Samo je malo čvršće stisnite, zarotirajte i moći ćete je skinuti. Ali molim vas, ne pretjerujte sa snagom, ipak je lisnato tijesto u pitanju.
  • Kremu kuhajte na vama najjednostavniji način, odh. onako kako i inače radite.
  • Pladanj ili plitku posudu smočite hladnom vodom prije nego izlijete kremu, da se ne zalijepi za dno
  • Plastičnu foliju prilijepite uz kremu tako da spriječite stvaranje korice na vrhu.
  • Koristila sam ventilacijsku pećnicu.
  • Za punjenje sam koristila dvije dresir vrećice s dva različita nastavka i tako ih punila.

Dobar tek.

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.