Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Salata od mladog boba i parmezana

Proljetno predjelo, lagani ručak ili večera

Napokon je stigla i sezona boba, mahunarke koja je nezaobilazan sastojak proljetnih tanjura mediteranske kuhinje. Od davnina se koristi u Dalmaciji gdje se njime spremaju raznovrsna jela poput salata, juha, variva, tjestenina, ali i raznih mesnih umaka s ovim zelenim blagom.

Osim svog bogatog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa, bob je i jedna od namirnica s visokom razinom prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema.

Bob inače ima deblju opnu koja se nakon termičke obrade skida, no ako se radi o mladome bobu, to nije potrebno, a može se i jesti u svojoj mahuni. Stoga ako nabavite mladi bob, ostavite ga u mahuni, grilajte ga, kuhajte ili mješajte s tjesteninom. Nema bolje od toga. Danas vam donosimo salatu od boba, rikule i parmezana koju možete poslužiti kao predjelo te lagani ručak ili večeru.

bob salata

RECEPT- SALATA OD MLADOG BOBA I PARMEZANA

Sastojci:

250 g mladog boba
100 g rikule
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica octa
parmezan, narezan na tanke ploške
sol
papar

Priprema:
Mladi bob u mahunama kuhajte oko desetak minuta. Ako se radi o starijem bobu, izvadite ga iz mahune, kuhajte oko 15 minuta, a zatim mu skinite opnu. Ohlađeni bob stavite u zdjelu, dodajte mu salatu, začinite s malo maslinovog ulja i octa ili limuna, posolite, promiješajte, a zatim salati dodajte parmezan i sve posipajte svježim paprom. U slast!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste jedni od onih koji prate posljednje TikTok trendove u kuhanju i isprobavate nove recepte, jeste li već isprobali novi recept krumpir salate?

Gastronomija

Najuobičajeniji dodatak su komadići grilane piletine i inćuni. Neki chefovi dodaju joj škampe, jastoga, kavijar i povrće po želji. Kombinacija je pregršt!

Gastronomija

Neobična zakuska koja će oduševiti vaše ukućane.

Gastronomija

Salata od zelene jabuke, cikorije i rikule savršeno se kombinira s dimljenim lososom, a kremasti vinaigrette od bijele čokolade daje blagi dašak slatkoće!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.