Napokon je stigla i sezona boba, mahunarke koja je nezaobilazan sastojak proljetnih tanjura mediteranske kuhinje. Od davnina se koristi u Dalmaciji gdje se njime spremaju raznovrsna jela poput salata, juha, variva, tjestenina, ali i raznih mesnih umaka s ovim zelenim blagom.
Osim svog bogatog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa, bob je i jedna od namirnica s visokom razinom prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema.
Bob inače ima deblju opnu koja se nakon termičke obrade skida, no ako se radi o mladome bobu, to nije potrebno, a može se i jesti u svojoj mahuni. Stoga ako nabavite mladi bob, ostavite ga u mahuni, grilajte ga, kuhajte ili mješajte s tjesteninom. Nema bolje od toga. Danas vam donosimo salatu od boba, rikule i parmezana koju možete poslužiti kao predjelo te lagani ručak ili večeru.
RECEPT- SALATA OD MLADOG BOBA I PARMEZANA
Sastojci:
250 g mladog boba
100 g rikule
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica octa
parmezan, narezan na tanke ploške
sol
papar
Priprema:
Mladi bob u mahunama kuhajte oko desetak minuta. Ako se radi o starijem bobu, izvadite ga iz mahune, kuhajte oko 15 minuta, a zatim mu skinite opnu. Ohlađeni bob stavite u zdjelu, dodajte mu salatu, začinite s malo maslinovog ulja i octa ili limuna, posolite, promiješajte, a zatim salati dodajte parmezan i sve posipajte svježim paprom. U slast!
You must be logged in to post a comment Login